Hlavní obsah

Největší posteloví zabijáci: Jaké jsou nejčastější sexuální problémy a jak se dají řešit

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Kdo říkal, že to bude jednoduché? Život staví každému do cesty různé překážky a to platí i pro intimitu a sexualitu. Které potíže v milostné oblasti patří k těm nejběžnějším a čím se zrovna teď trápíte vy? Tohle je top pět největších strašáků vášně!

Článek

Staré japonské přísloví říká, že jednou rukou nezatleskáš a jedním křídlem nepoletíš. Když v ložnici něco chybí, vždycky je to trochu průšvih. Ten má ale téměř vždy řešení. Důkazem je těchto pět milostných nešvarů.

1. Čekání na orgasmus

Ze studií české populace vyplývá, že téměř 10 % žen nedosahuje orgasmu vůbec a asi tři čtvrtiny vyvrcholení sice prožívají, ale jen v polovině sexuálních styků. S tím je nutné se smířit. Sexuolog a gynekolog Zlatko Pastor z Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol vysvětluje, že ženský orgasmus nepatří do kategorie životně důležitých funkcí a nemá žádný reprodukční význam, proto je tak zranitelný a nestálý.

„Je lepší, když ho ženy mají, ale milování si umí užít i bez něj,“ dodává jeden z předních českých odborníků s tím, že cesta k orgasmu může vést i skrz masturbaci a pozitivní vztah ke svému tělu. Experimentovat se ovšem vyplatí i s milostnými pozicemi. Dle průzkumů vyvrcholení u žen přichází častěji v poloze na koníčka (žena sedí na partnerovi), šance naopak snižuje sex v psí poloze.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Udržet sexuální život čilý i po letech vyžaduje trochu snahyFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

2. Nedostatek sebevědomí

Už vám není dvacet, prsa nedrží pevná a taky si děláte vrásky z povislých paží? Klíčové je nenechat se tím ovlivnit natolik, že se partnerovi začnete vyhýbat. Nakupte si košilky s dlouhými rukávy a podprsenky s otevřenými košíčky, které ňadra zvednou, ale zároveň je nezakrývají. Nebo se milujte v těsných pozicích ve stylu „hrudník na hrudník“. Zepředu si sedněte partnerovi do klína, nohama jej obejměte v oblasti hýždí a rukama kolem ramen. Při této poloze jednak dochází ke stimulaci klitorisu a dráždění poševních stěn, takže dosáhnout orgasmus je snazší, a také se nikdo takhle na těsno nezabývá gravitací.

3. Bolest při sexu

Nepříjemné pocity či rovnou bolest při milování? Obvykle to způsobuje nedostatečná vaginální lubrikace. Při poruchách totiž dochází k jejímu snížení či mizení. Stačí psychické rozladění, stres, nervozita, špatná vzpomínka nebo nevhodný manévr a pochva je suchá jako poušť. V těchto případech je žádoucí používat lubrikační gely a všímat si menstruačního cyklu. Během období ovulace je přirozené vlhkosti více, naopak před menstruací méně.

4. Erektilní problémy

Výzkum společnosti STEM/MARK odhalil, že problémy se ztopořením penisu má v různé míře 54 % českých mužů ve věku 35 až 65 let. U čtvrtiny z nich je pak tento problém středně závažný. Sexuolog Petr Weiss podotýká, že na rozdíl od problémů s ejakulací, u této poruchy zdaleka nejde jen o sex. Erektilní problémy mohou být signálem závažného onemocnění, například ischemického. „Je prokázáno, že u mužů s infarktem se v průměru dva roky před touto událostí začínají objevovat problémy s erekcí,“ odhaluje.

5. Sexuální nezájem

Partner se milovat nechce, a když už na sex přece jen dojde, netrvá víc než pět minut. Co dělat, když žena pohlavní styk potřebuje, ale druhá strana není aktivní (nebo obráceně)? Řešením není najít si milence, ale spíš se zdržet veškerých dvojsmyslných narážek a verbálních i neverbálních erotických náznaků. Nenaléhat, vyčkávat a přebytečnou sexuální energii uvolňovat masturbací (jak často byste měli masturbovat). Odborníci tvrdí, že onanie uspokojí fyziologickou potřebu, i když citově a psychologicky to není ono. Je to ale pořád lepší než řešit ztrátu důvěry kvůli nevěře. Nebo to vidíte jinak?

Reklama

Načítám