Hlavní obsah

Orgasmus u žen a mužů aneb Když dva dělají totéž, není to totéž

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to pořád jedno a to samé, nebo mezi mužským a ženským vyvrcholením existují rozdíly? Pravda o tom, zda v posteli prožíváte to samé, co partner, odhalena!

Článek

Orgasmus je svalový reflex řízený nervovým systémem. A také neskutečně kouzelný zážitek, o který usiluje snad každý, kdo má penis nebo pochvu. Vrtalo vám někdy hlavou, jestli si partner při vyvrcholení užívá stejně jako vy? Rozdíly mezi mužským a ženským orgasmem jsou znatelné.

Muži se do cíle dostávají rychleji

Za tu dobu se dá v klidu vypít káva nebo uběhnout kilometr. Průměrnému muži stačí k dosažení vyvrcholení dvě až tři minuty pohlavní stimulace, kdežto žena většinou potřebuje času a péče mnohem víc. V číslech to představuje 20–30 minut dráždění její největší erotogenní zóny (mozku) a souběžně i klína. Pakliže je stimulace účinná a žena je již dostatečně připravená, je schopná orgasmus prožít po pár kliknutích na myšku (ehm, klitoris) – do tří minut. Tak to aspoň uvádí výzkumná literatura.

Mužská rozkoš trvá kratší dobu

První záškuby nebo stahy v údu a pochvě jsou nejsilnější a opakují se v pravidelných intervalech. To mají obě pohlaví stejně. Jenže kdy se ozve ono pověstné „áááááách“? Muži mají orgasmus kratší než většina žen. Typické dámské vyvrcholení trvá šest až deset vteřin, kdežto pánské o dvě vteřiny méně.

Obyvatelky Venuše si také v porovnání se svými milenci mohou vybrat ze dvou variant, pokud jim to tělo a mysl dovolují. Orgasmus dosahovaný drážděním klitorisu je podle statistik kratší, ale ostřejší, vyvrcholení způsobené vaginální stimulací je zpravidla méně intenzivní, ale delší. Může trvat 20 vteřin i déle.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Mnoho mužů miluje ženský orgasmus a udělají vše, aby partnerku uspokojiliFoto: fizkes, Shutterstock.com

Orgasmus samců je jednotvárný 

Když je penis oblažován fyzickým dotykem, tak to obvykle stačí. U mužů je pravděpodobnější, že zažijí orgasmus pouze z průniku penisu do pochvy, zatímco ženy často potřebují přímou stimulaci poštěváčku a mysli, jak již bylo uvedeno. Klitoridální a vaginální stimulace jde ruku v ruce, což je možná na sexu to vůbec nejlepší. Ona rozmanitost může z každého milostného setkání udělat jiný zážitek.

Dámy na přídavek nečekají

Po orgasmu přichází okamžik, kdy je připravenost na vzrušení a chuť prožít další vyvrcholení výrazně snížena. Této chvíli se říká refrakterní fáze, jejíž délka se velmi liší, od minut až po hodiny. Během refrakterního období je fyzicky nemožné dosáhnout erekce, pánské tělo na sexuální stimulaci nereaguje, ale to dámské maximálně tak řeší chvilkovou citlivost poštěváčku, kvůli které není možné ve stimulaci pokračovat.

Obvykle se ale jedná o krátký okamžik a pak si milenka říká o přídavek. Venuše je schopná prožívat opakované orgasmy, aniž by u ní došlo k zásadnímu poklesu vzrušení. Mars má většinou smůlu a musí si na další kolo počkat o něco déle.

Chvíle po orgasmu...

Pro většinu mužů je ejakulace a orgasmus neuvěřitelně příjemný zážitek. Někteří výbuch slasti popisují jako intenzivní, celotělový zážitek, který se liší od orgasmu při masturbaci. Je tu však jedna věc, na kterou si ženy stěžují. Pánové se po svém vyvrcholení od partnerky odpoutávají a touží po jediném – spánku. Během ejakulace jejich mozek vylučuje hormony, které u něj navozují pocit klidu a relaxace.

Jenže ženy se pod vlivem podobného hormonálního koktejlu (v tomhle se obě pohlaví moc neliší) často chtějí tulit, touží po intimitě, sdílení pocitů a mazlení. Jakýkoli odtažitý postoj je může rozladit, a proto by se pánové, už jen pro klid všech zúčastněných, měli aspoň chvíli soustředit na dohru.

Načítám