Hlavní obsah

Neuvěřitelná proměna secesního bytu. Štuky zachovali

Foto: Lenka Mezuláník

Zanedbaný secesní byt rekonstrukcí prokoukl. Povedlo se zachovat některé původní prvky, zároveň ale získal moderní vzdušnou atmosféru a jednu místnost navíc. A tak se stal krásným domovem pro tříčlennou rodinu.

Článek

Secesní byt byl před rekonstrukcí v poměrně žalostném stavu. Interiér byl zašlý a téměř vybydlený, původní historické prvky se tu prolínaly s podivnou směsicí vybavení doplněného v 80. a 90. letech minulého století, výmalba hrála všemi barvami a na původních parketách byla položena laminátová podlaha.

Nový majitel v něm ale viděl potenciál, a to nejen díky skvělé poloze v centru Brna, a rozhodl se z něj vytvořit domov pro tříčlennou rodinu. Přál si, aby v interiéru znovu hrály prim původní prvky, ale aby byl zároveň moderní a splňoval současné nároky na bydlení. Návrhu a rekonstrukce se ujaly architektky ze studia māmā design, se kterým měl již předchozí zkušenost.

Rozšířit o jednu místnost

„Nejdůležitější pro mě bylo rozšířit byt nějakým způsobem o jednu místnost. Dal jsem architektkám nástin mé představy a ony už se s tím poté popraly samy,“ říká majitel.

Byt je velký 91 metrů čtverečních a původně měl dispozici 2+kk. Byl tu jen obývací pokoj a ložnice, kuchyně se nacházela v chodbě, koupelna byla zbytečně velká a toaleta byla samostatnou místností. Toho architektky využily a z původní šatny a toalety vytvořily dětský pokoj, čímž dosáhly změny dispozice na 3+kk, aniž by to ubralo na komfortu.

Foto: Lenka Mezuláník

Zachovaly velkorysou výšku stropů 3 metry a také původní sádrové štuky na zdech a stropech, které byly v poměrně dobrém stavu

Menší koupelna a průchozí šatna

„K tomu jsme vybouraly stávající koupelnu a trochu ji zmenšily, i tak ale zůstala dostatečně prostorná a vznikl v ní také prací kout. Samostatné WC je hned vedle. Jinak větších stavebních úprav nebylo třeba,“ říká architektka Hana Al-Gibury.

Původní šatnu sice zrušili, ale majitelé o úložný prostor nepřišli. Nyní je součástí ložnice, která byla dříve jednou velkou a nedostatečně využitou místností. „Průchozí šatna se nachází za čalouněným čelem postele, které zároveň ložnici zútulnilo. Vznikla tu spousta úložného prostoru, šatna je rozdělená na dámskou a pánskou část, takže spokojenost zavládla na všech stranách,“ popisuje architektka.

Foto: Lenka Mezuláník

Koupelna se zmenšila, přesto zůstala dostatečně prostorná, a ještě v ní vznikl prací kout

Původní štuky a nové parkety

Co se týče stylu, ten je inspirován historií: „U takovýchto bytů je důležité myslet na historii místa, a pokud je to možné, navázat na atmosféru daného prostoru. Šetrně zrekonstruovat či zrepasovat hlavní prvky, je-li to možné. Zásadní je nesnažit se byt celkově nekompromisně očistit a udělat z něj nic neříkající moderní interiér.“

Hned na začátku se s majitelem shodli, že byt očistí, ale ponechají v něm sádrové štuky na zdech i stropech, které byly kupodivu v poměrně dobrém stavu a nepotřebovaly větších oprav. Při návrhu tak sehrály hlavní roli a staly se nejdůležitějším motivem, na který chtěli navázat. Téměř v celém bytě ponechali velkorysou výšku stropů 3 metry a vymalovali ho na bílo, takže vznikl prosvětlený interiér, který působí velmi vzdušně. A přesně to byl cíl.

„Z původních prvků se povedlo zachránit a využít také dvoukřídlé dveře mezi obývacím pokojem a ložnicí, které byly šikovně zrepasovány. Bohužel parkety jsme zachránit nemohli, ale položili jsme místo nich nové ve stromečkovém vzoru. Ty do tohoto bytu prostě patří,“ říká architekta Adéla Šmeidlerová.

Foto: Lenka Mezuláník

Původní parkety se zachránit nepodařilo, pokrývala je laminátová podlaha. Parkety jsou tedy nové

Typový nábytek a zlatá světla

Nábytek v celém bytě je především typový, doplňuje ho dekorativní osvětlení se zlatými prvky. Z klasického řetězce s nábytkem je také kuchyně, kterou vkusně doplňuje obklad imitující kámen.

„Celkovým sladěním barev a materiálů jsem byl příjemně překvapený. A oceňuji také nově vzniklou prostornou chodbu, kde byla dříve kuchyně. Nyní působí spíše galerijním dojmem,“ pochvaluje si majitel.

Vizitka studia

Studio māmā design tvoří absolventky Fakulty architektury v Brně Ing. arch. Hana Al-Gibury a Ing. arch. Adéla Šmeidlerová. Věnují se hlavně návrhům rodinných domů a interiérů od studie až po samotnou realizaci. Ve svém portfoliu mají realizace interiérů rezidenčních i komerčních. Více na mamadesign.studio.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek