Hlavní obsah

Nízké libido? Za nechutí na sex častěji stojí těchto 6 věcí

Foto: Nadya Lukic, Shutterstock.com

Foto: Nadya Lukic, Shutterstock.com

Reklama

Mám prostě nízké libido, sex mě moc nebaví. To jsou věty, které ženy říkají celkem často. Jen málokdy je to ale ten skutečný důvod, proč se jim do milování s partnerem nechce nebo proč si ho moc neužívají. Bývá za tím většinou něco úplně jiného!

Článek

Britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox nepopírá, že existují ženy, které mají od přírody nízké libido, ale rozhodně jich není nijak moc. Velmi dobře to prý vystihl sociální psycholog Justin Lehmiller, který řekl, že si sice myslíte, že nemáte chuť na sex, ale ve skutečnosti nemáte chuť na sex, který máte doma. Problém podle Tracey Cox nebývá v libidu, ale úplně někde jinde. Co stojí za nechutí na sex nejčastěji?

1. Stud mluvit

Je to obvyklý scénář. Co vám vyhovuje vztahově, například že je partner pečující, starostlivý a něžný, nemusí mít v posteli pozitivní efekt. Tam třeba toužíte po tom, aby byl dominantní, vzal si vás bez ptaní a podobně. Nebo máte ne úplně tradiční touhy a je vám to trapné říct. „Hodně žen má mnoho aktivních a divokých sexuálních fantazií a tužeb, ale mají strach se s nimi partnerovi svěřit. Bojí se, že je bude soudit, hodnotit a podobně,“ tvrdí Tracey Cox. Dokud si ale neřeknete, co by se vám líbilo, nemůže vám to partner dát.

2. Nespokojenost s vlastním tělem

Vnímání svého těla a sexuální život spolu velmi úzce souvisejí. Od toho, jak vidíte samy sebe a jak jste se sebou (ne)spokojené, se odvíjí touha, vzrušení, frekvence sexuálních styků i schopnost dosahovat orgasmu. „Je to jasné a potvrzuje to jedna studie za druhou. Když si připadáte atraktivní a sexuálně přitažlivé, máte mnohem víc chuti na sex a mnohem víc si ho užíváte. Je to logické. Pokud si připadáte ošklivé a nesnášíte své tělo, proč byste měly chtít, aby ho někdo viděl nebo se ho dotýkal?“ potvrzuje Tracey Cox. Tady pomůže jen zapracovat na sebevědomí: problém není ve vaší ložnici, ale ve vaší hlavě.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Nedostatek libida? Ani náhodou. Mnohem pravděpodobnější je nedostatek komunikaceFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

3. Nekompatibilní sexuální styly

Hodně se mluví o rozdílném libidu u partnerů, ale pořádnou neplechu mohou nadělat také rozdílnosti ve stylu milování. Pokud sex, který máte, pro vás není vzrušující ani zajímavý, nemáte moc chuť ho opakovat. Jestli třeba toužíte po dlouhém něžném milování, očním kontaktu a mazlení, jenže váš partner je spíš milovník rychlovek, nejspíš vás to s ním moc bavit nebude. Tím ale narážíme na bod jedna: o tom, co se vám líbí a nelíbí, musíte s partnerem mluvit.

4. Problémy s orgasmem

Sex bývá považovaný za zábavný a příjemný, i když zrovna nedosáhnete orgasmu. Ale když nevyvrcholíte opravdu nikdy, kdežto partner pokaždé, je jasné, že zažíváte pocity frustrace a toho, že je to neskutečně nefér. Touhu a chtíč samozřejmě časem vytlačí zášť a pocity nespravedlnosti – a to není moc sexy. Opět zpátky k bodu jedna: mluvte s partnerem o tom, co by vám k vyvrcholení pomohlo, co potřebujete a co vás opravdu vzrušuje.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Když si ženy neřeknou, co opravdu chtějí, je jen minimální šance, že to dostanouFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

5. Stres a deprese

Stres, úzkost a deprese, to je trojice největších zabijáků libida. Odborníci nyní dokonce upozorňují, že karantény a lockdowny spojené s koronavirem nevedly k zvýšené sexuální aktivitě (jak někteří předpokládali), ale často je to zcela naopak. Lidé jsou ve stresu, řeší existenční starosti, mají nejrůznější problémy a obavy a na milování nemají ani pomyšlení. Přitom je to paradox, protože právě sex dokáže uvolnit a vyvolat pocity štěstí a spokojenosti.

6. Rozdílné styly vzrušivosti

Muži a ženy mívají často zcela jiné způsoby, jak dostat chuť se milovat. „Asi dvě třetiny mužů pociťují něco jako spontánní touhu. Jednoduše dostanou chuť na sex a jdou za partnerkou. Ale stejně to má asi jen 15 procent žen,“ říká Tracey Cox. Třicet procent žen má podle ní tzv. závislou touhu: „Chtíč přichází, poté co je jejich tělo nějak stimulováno, ne předtím.“ Asi polovina žen pak má podle ní kombinaci obojího – někdy dostanou chuť na sex jen tak, jindy potřebují podnět. Takže myslet si, že když vás nikdy nepřepadne nevysvětlitelná touha, znamená to, že máte nízké libido, je naprostý omyl!

Sex není ve vztahu to nejzásadnější, ale důležitý rozhodně je. Které časté postelové problémy zvládnete vyřešit sami?

Reklama

Načítám