Hlavní obsah

Nedobrovolně ponocujete, usínáte běžně za svitu televize? Riskujete onemocnění rakovinou

Foto: Thinkstock

Kvalitní spánek je pro regeneraci těla a ochranu zdraví nejdůležitějšíFoto: Thinkstock

Reklama

Seznam nedobrovolně ponocujících je dlouhý. Maminky, které vstávají k miminům i několikrát za noc. Lidé pracující na směny. K tomu dnes kdekdo po večerech dohání různé resty, aby pak pravidelně usínal u televize. Tento životní styl prý zvyšuje výskyt rakoviny o 60 %. Neděste se, pomoci vám může obyčejná tma.

Článek

Už se vám určitě stalo, že jste kvůli více nočním směnám za sebou prospali i několik dní v kuse. V půl druhé ráno odpovídali šéfovi na e-maily a televize na vás působí lépe než historií prověřené ukolébavky. S rozhozeným spánkovým režimem ovšem nejsou žádné žerty. Nejen kvůli „obyčejné“ únavě. Podle odborníků se lidé, kteří často, dobrovolně i nedobrovolně ponocují, vystavují předpokladu různých onemocnění. Včetně dvojnásobnému riziku vzniku rakoviny! Dobře, otázka teď ovšem zní, co si s touto informací počít. Pracovní podmínky se jako mávnutím čarovného proutku ze dne na den nezmění a povinností též neubude.

Směnný provoz se časem podepíše na zdraví

„Když jsem se rozhodovala, jaké povolání si vybrat, vůbec jsem nepřemýšlela nad nevýhodou směnného provozu,“ říká třicetiletá Markéta, která pracuje jako zdravotní sestra na jednotce intenzivní péče. Vzápětí popisuje běžný průběh své noční služby. „Celou dobu se starám o pacienty. Maximálně si na chvíli zdřímnu v křesle, když je zrovna klid. V sedm ráno se po dvanácti hodinách z posledních sil dostanu do postele. Většinou okamžitě usnu a vstávám až odpoledne.“ Markéta k tomu dodává, že od doby, kdy pracuje na směny, je věčně ospalá a také častěji nemocná.

Nočním sovám chybí důležitý hormon

Zdravotníci. Operátoři na výrobních linkách. Workoholičtí manažeři, ale třeba i milovníci večírků, kteří několikrát týdně chodí spát s ranním rozbřeskem. Ti všichni nevědomky ohrožují své vlastní zdraví. Tento fakt potvrdil tým britských a izraelských lékařů na Haifské univerzitě, kteří prokázali, že u žen pracujících v noci je riziko vzniku rakoviny prsu o neuvěřitelných 60 % vyšší. Mužům pak dvakrát více hrozí karcinom prostaty.

„S velkou pravděpodobností je příčinou porucha tvorby hormonu melatoninu, který se tvoří za tmy a ve spánku. Jeho nedostatek může být příčinou celé řady zhoubných nádorů,“ vysvětluje MUDr. Roman Šmucler, provozovatel Institutu onkologie a rehabilitace Na Pleši. Lékař dodává: „Podstatný je také statisticky prokázaný fakt, že lidé pracující v noci jsou obéznější. A to, že je obezita pro rakovinná onemocnění riziková, je již faktem obecně známým.“

Foto: Thinkstock

Večírky, probdělé noci nebo noční směny vám na zdraví nepřidajíFoto: Thinkstock

Tmu nutně potřebujeme k životu!

Produkci blahodárně působícího hormonu ale může podle odborníků okamžitě zastavit i to, že si v noci jen na chvíli rozsvítíte běžné světlo. „Pokud musíte jít v noci na toaletu nebo se třeba napít, rozsviťte jen slabé rozptýlené noční světlo, takzvanou bludičku. Neovlivní hormonální procesy, které uprostřed noci zrovna probíhají ve vašem těle. Navíc je její světlo pro oči navyklé tmě mnohem příjemnější než oslňující žárovka,“ radí v časopise Cancer Genetics vědkyně Rachel Ben-Shlomo z Haifské univerzity. Odbornice upozorňuje také na to, že podobně nežádoucí účinek jako žárovka má i zapnutá televize. Jestliže tedy bez svého oblíbeného seriálu neusnete, používejte funkci časovače, který po zvolené době přístroj sám vypne.

Škodí i pouliční lampy

Co ale udělat pro to, abyste riziko snížili na minimum, když na noční chodit zkrátka musíte? „Život přináší řadu nástrah, z nichž některým se jen těžko vyhnete. Patří sem zrovna třeba práce na směny. I tak se ale dá něco udělat. Pokud spíte ve dne, zajistěte si doma co největší tmu,“ radí praktický lékař Pavel Šach. Dodává, že totéž platí i pro všechny, kterým v noci svítí do pokoje lampy z ulice. Zainvestujte do kvalitních rolet nebo venkovních žaluzií, které vám doma zajistí dokonalou tmu. „Na pracovištích, kde se nočním směnám nelze vyhnout, jako například v medicíně, by mohlo řešení přinést zvolení takového typu osvětlení, které by ztráty melatoninu a hormonální nerovnováhu minimalizovalo,“ doplňuje doktor Šmucler.

Reklama

Načítám