Hlavní obsah

Nový výstřelek hollywoodských hvězd: nemyjí se každý den!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Na stránkách amerických bulvárů a následně sociálních sítích se nedávno rozproudila vášnivá debata kolem osobní hygieny. Některé hvězdy totiž nejsou velkými stoupenci mýdla a myjí své děti i sebe jen občas. Lékaři a dermatologové jim dávají za pravdu.

Článek

Myjeme se, protože potřebujeme z kůže odstranit nečistoty, přebytečný kožní maz, pot i bakterie, které se přirozeně množí. V současnosti je však péče či nepéče o osobní hygienu v některých amerických bulvárních plátcích natolik stěžejním tématem, že tu máme skutečný trend. Ale jak se tento humbuk rozjel?

Klub zdravé špíny

Herečka Mila Kunis (38) prozradila během jednoho rozhovoru pro módní podcast Armchair Expert, že někdy přeskakuje koupel svých dvou dětí (6 a 4). „Už když byla ještě miminka, nemyla jsem je každý den,“ svěřila se novinářům za podpory svého partnera Ashtona Kutchera (43): „Děláme to takto: pokud na nich vidíme špínu, umyjeme je. Jinak je necháme být,“ přisadil si herec.

Zdaleka nejsou sami. V pořadu The View k tomuto tématu se herec Dax Shepard (46), otec dětí ve věku 8 a 6 let, svěřil: „Když děti začaly chodit samy spát, někdy jsme je nechali a jen občas zkontrovali – hele, kdy jsi se naposledy koupal?” Jeho manželka Kristen Bell (41) se z vesela přidala: „Jsem velkým fanouškem přirozeného pachu. Jakmile ucítíte obláček, biologie vám dává vědět, že děti musí do vany.“

Foto: Profimedia.cz

Myjí děti, až když jsou viditelně špinavé, lékaři to schvalujíFoto: Profimedia.cz

Denní mytí je zbytečné

Je opravdu tak cool nechat děti marinovat ve vlastní šťávě? Podle Kelly M. Cordoro, profesorky dermatologie a pediatrie, kterou oslovily noviny New York Times, to má mnoho světlých stránek. „Přílišné koupání kojence může vysušit a oslabit pokožku, protože smývá vrchní ochrannou vrstvu kožních buněk, přírodních olejů a zdravých bakterií a ta pak může být náchylná k podráždění a kožním infekcím. Považuju proto denní mytí za zbytečné.” Ale neplatí to jen pro děti. Tuto filozofii přijali za svou i manželé Kunis-Kutcher, kteří přiznávají, že i sebe denně myjí pouze v podpaží a intimních partiích.

No soap je trendy

Toto hnutí si ve Spojených státech získává stále více příznivců a začalo se mu říkat No soap, tedy bez mýdla. „No soap podporuje řada dermatologů, kteří radí upřednostňovat, podobně jako manželé Kunis-Kutcher, mytí podle zón spíše než v plném rozsahu. Když se osprchujeme, odstraníme vše – nečistoty, ale i prospěšný hydrolipidický film, který pomáhá hydratovat pokožku a vytváří i první obranou vrstvu proti vnějším vlivům,“ říká v článku dermatoložka Nina Roos a vysvětluje: „Z lékařského hlediska není sprchování každý druhý den žádný problém.”

„Myslím, že většina lidí se koupe nadměrně,“ uvedl k tématu doktor C. Brandon Mitchell, odborný asistent dermatologie na Univerzitě George Washingtona. Každodenní rituál sprchování také podle něj odstraňuje přírodní maz z pokožky a narušuje bakterie podporující její imunitní systém. Co radí? Sprchu jednou až dvakrát týdně. „Klientům, kteří trvají na mytí každý den, říkám, aby si aspoň nemydlili celé tělo. Zaměřte se na podpaží, intimní partie a chodidla, což jsou oblasti, které produkují nejvíce sekretů,“ radí lékař.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Podle mnoha lékařů stačí sprcha dvakrát týdněFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

No soap je ekologické i ekonomicky výhodné

Má to ještě jednu nespornou výhodu, dost ušetříte za vodu, elektřinu či plyn i kosmetiku. České domácnosti spotřebují denně 90 litrů vody na osobu denně! Tyto nové návyky by vás také mohly vymanit z nadměrné spotřeby kosmetických přípravků, které zbytečně znečištují životní prostředí.

Reklama

Související témata:

Načítám