Hlavní obsah

Ořechová sezona: 3 dobroty z ořechů, co ještě neznáte

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

U nás v parku je sbírání ořechů sport podobný houbaření. Každý po očku ostražitě sleduje ostatní sbírající a činí se, dokud nepadne tma. Doma se pak při louskání proklíná, proč toho nahamounil tolik. Nicméně čerstvé vlašské ořechy jsou dostatečnou odměnou! Pusťte se se mnou do tří dobrot, které z nich můžete ukuchtit.

Článek

Zdravé tuky a množství vitaminů a minerálů řadí vlašské ořechy mezi superpotraviny. A pro nás supermlsouny jsou zase nedílnou součástí podzimního jídelníčku. Já je nejčastěji přidávám do ovesné kaše nebo je spolu s máslem, medem, skořicí, solí, uzenou paprikou a špetkou chilli opražím s dalšími ořechy a semínky jako rychlé zobání k vínu. Nicméně připravit si můžete i mnohem sofistikovanější dobroty. Ořechy poslouží jako základ krémové omáčky na těstoviny, gruzínské speciality satsivi (která se podává s kuřetem) i zdravějšího mrkvového koláče. Čím začnete?

Salsa di Noci: špagety s ořechovou omáčkou

Jednoduchá omáčka, ve které hrají prim zlehka opražené vlašské ořechy, parmezán a pečená podzimní zelenina (skvělá je nejen růžičková kapusta, ale i třeba dýně). Ochutnejte lahodnou Salsa di Noci s celozrnnými špagetami, otevřete lahev dobrého vína a odstartujte podzimní sezonu!

Foto: Eva Malúšová

Krémová omáčka, ve které není ani kapka smetany, zato čerstvě opražené ořechy!Foto: Eva Malúšová

Kuře v gruzínské ořechové omáčce satsivi

Někdo si ze zahraničí vozí suvenýry, já recepty. Ochutnejte gruzínskou specialitu, ořechovou omáčku satsivi! Tradičně se podává s kuřetem, ale co mě překvapilo nejvíc, nejí se teplá, nýbrž studená. Ideálně vyndaná z lednice, no vážně. Co kdybychom si ale slíbili, že na sebe neřekneme, když si ji dáme jako teplé jídlo s rýží, co vy na to?

Foto: Eva Malúšová

Hostina s vůní Kavkazu, to je omáčka satsivi, na kterou vás naučím i speciální směs kořeníFoto: Eva Malúšová

Vláčný mrkvový chlebíček s mrkví a ořechy

Dost bylo inovací, na závěr si přeci jen dáme něco tradičnější. Ořechový chlebíček s mrkví a polevou ze žervé je ze špaldové mouky a díky strouhané mrkvi (o které ale nemusíte nikomu říkat) je parádně vláčný.

Foto: Eva Malúšová

Strouhanou mrkev v tomto kořeněném chlebíčku málokdo poznáFoto: Eva Malúšová

Reklama

Načítám