Hlavní obsah

Otravuje vás časté holení? Růst chloupků můžete zpomalit

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Trávíte-li kvůli částečnému lockdownu většinu času doma, možná se vám nechce denně líčit, vymýšlet složité účesy nebo propracované outfity. Jste-li ale lenivé sáhnout i po žiletce a skoncovat s dorůstajícím strništěm v podpaží nebo na nohách, zkuste na nepříjemné chloupky vyzrát. Existuje hned několik způsobů, jak jejich růst zpomalit a množství ochlupení snížit-

Článek

Toužíte-li s chloupky skoncovat nadobro, je řešením laserová epilace. Počítejte ale s tím, že na výsledek si chvíli počkáte, nejen proto, že mnohé salony mají kvůli koronaviru zavřeno. Epilaci laserem je třeba absolvovat opakovaně v několikatýdenním rozmezí. Chcete-li na chloupky vyzrát dříve a také podstatně levněji, jsou i jiné způsoby a my vám je teď prozradíme.

Začněte peelingem

Před holením se doporučuje provést peeling. Ten zbaví pokožku odumřelých buněk, které by bránily hladkému klouzání žiletky, a protože se díky tomu dostane až ke kořínkům, může pomoct k uvolnění některých chloupků. Budete-li ho provádět pravidelně alespoň dvakrát týdně, některé chloupky vám dokonce už neporostou. Peeling ale provádějte citlivě a raději se předem ujistěte, že vaše pokožka na něj není citlivá, jinak byste si mohli naopak ublížit.

Dostaňte z holení žiletkou maximum

Pokud se holíte žiletkou, zkontrolujte, že je skutečně ostrá. Je lepší holení zařadit na závěr koupele, kdy je kůže napařená a póry otevřené, díky tomu seříznete chloupek těsně u kůže. Trápí-li vás podrážděná kůže a zarudnutí po holení, je lepší holit se po směru růstu chloupků. Efektivnější odstranění ochlupení ale zajistí holení proti směru. Jsou-li chloupky delší, je třeba je nejprve zkrátit nůžkami nebo zastřihovačem, aby žiletku hned neucpaly.

Foto: VALUA STUDIO, Shutterstock.com

Po holení dorůstají chloupky klidně již druhý den, vhodnou péčí to lze prodloužit i o týdenFoto: VALUA STUDIO, Shutterstock.com

Před epilací kůži odmastěte

Zbavujete-li se nelichotivých chloupků voskem nebo cukrovou pastou, nezapomeňte před samotnou epilací pokožku odmastit. Nutné je to zejména v obličeji, kde je hodně mazových žlázek. K odmaštění dobře poslouží i pleťové tonikum, které kůži zároveň zbytečně nevysuší.

Pemzu nejen na paty

Péči můžete obohatit o intenzivní masáž. Proti růstu chloupků se doporučuje zarostlá místa denně masírovat krouživými pohyby pemzou. Netlačte, abyste si nenarušili kůži a nezavlekli do ranky infekci. Pemza postupně oslabuje cibulku chloupku, a tím zpomaluje jeho růst.

Použijte přírodní zesvětlovač

Chloupky se můžete pokusit také zesvětlit, nebudou tak viditelné. Jako přírodní zesvětlovač vám poslouží obyčejný citron. Šťávu z půlky citronu stačí smíchat s půl hrnku cukru nebo soli a vzniklou pastou potřít partie, které chcete zesvětlit. Můžete peeling nechat působit deset minut a opakovaně jím kůži promnout, krouživě ve směru růstu chloupků. Toho se však vyvarujte, pokud máte citlivou pokožku.

Foto: EKramar, Shutterstock.com

Místo bolestivého vytrhávání můžete chloupky například na rukách nebo v obličeji jen zesvětit. Jde to díky citronuFoto: EKramar, Shutterstock.com

Připravte si zklidňující masku či tonikum

Růst chloupků vám pomůže zpomalit i masky z ingrediencí, které máte doma ve spíži. Stačí je aplikovat jednou týdně. A jak na to? Potřebujete kelímek bílého jogurtu a tři lžičky kurkumy. Masku naneste ve vrstvě na ochlupené partie, nechte patnáct minut působit a smyjte.

Připravit si můžete i pastu z cibule a bazalky. Jednu větší cibuli pokrájejte najemno a v hmoždíři rozmělněte s deseti listy bazalky na kaši. Nechte působit na kůži deset minut a opláchněte.

Ze salátové okurky si můžete připravit tonikum. Stačí nastrouhat najemno a přes plátýnko vymačkat šťávu. Tu pak nanášejte pomocí vatového tamponku. Obdobně lze využít i papáju.

Zařaďte mátový čaj a sóju

Mátový čaj klidní mysl, dokáže ale zklidnit i ochlupení v jeho růstu. Máta totiž působí na hormonální systém a v ženském těle potlačuje zvýšenou hladinu mužských hormonů, které mají nežádoucí ochlupení na svědomí.

Na růst chloupků může mít vliv i váš jídelníček. Jako zpomalovač působí například vitamin B6, jezte proto pravidelně brokolici, banány, ryby a listovou zeleninu. Je-li vám přes padesát, dopřejte si pravidelně sóju, tofu nebo sójové mléko. Věkem totiž kolísá v ženském těle hladina estrogenů a sója ji umí srovnat. Můžete si pořídit i doplňky stravy s obsahem sóji nebo pleťové krémy se sójovým výtažkem.

Foto: Fortyforks, Shutterstock.com

Mátový čaj si dopřejte denněFoto: Fortyforks, Shutterstock.com

Zpomalovače na tvář i do podpaží

Kosmetický průmysl zná řešení na téměř jakýkoliv problém, nabízí proto i přípravky určené ke zpomalení růstu chloupků. Seženete různé krémy a séra na tělo i tvář, ale i běžné přípravky jako deodoranty a holicí pěny.

Foto: Archiv firem

Zleva: Zpomalovač růstu chloupků od Ryor (148 Kč, 100 ml); Ampule Starpil Forte na prodloužení efektu po holení či epilaci (710 Kč, 10 x 10 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Inhibitor proti nadměrnému růstu chloupků Serafin (299 Kč, 2 x 50 ml); Emulze na zpomalení růstu chloupků Italwax (190 Kč, 250 ml nebo 350 Kč, 500 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Roll-on Acorelle proti růstu chloupků do podpaží (313 Kč, 50 ml); Epilex Deo Nett zajistí delší pauzy mezi jednotlivým holením (1020 Kč, 50 ml) Foto: Archiv firem

Jak se chloupků zbavit bezbolestně, levně a natrvalo? Vyberte si svou metodu.

Reklama

Načítám