Hlavní obsah
3,1
(75)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Když máte chuť na teplou večeři, která obsahuje jak maso, tak zeleninu a sacharidy, ale zároveň se vám nechce komplet přípravou strávit víc než půl hodiny, máme pro vás tip. Tyhle bezlepkové nudle s vepřovým chutnají lépe než z lecjakého fastfoodu, a přitom jsou kouzelně jednoduché.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso vybírejte libové (nebo klidně krůtí či kuřecí)
  • 400 g vepřového mletého masa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka chilli
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce arašídového másla
  • 125 g baby špenátu
  • 1/4 lžičky skořice
  • 250 g rýžových vlasových nudlí (bún)
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olej (skvělý je sezamový) a mleté libové maso na něm hodně zprudka asi 8 minut opékejte, až se ze všech stran zatáhne. Během pečení ho rozdělávejte vařečkou na menší kousky a také ho pořádně opepřete a ochuťte špetkou skořice.

02.

Mezitím v osolené vodě uvařte nudle dle návodu na obalu. Sójovou omáčku smíchejte s rýžovým octem (nebo asi lžící limetkové šťávy), medem, arašídovým máslem (toho dejte klidně víc) nebo tahini a hrnkem horké vody.

03.

K opečené masové směsi přidejte nasekanou jarní cibulku (trochu zelené části si nechte na ozdobu), nastrouhaný zázvor, rozmačkaný česnek a čerstvé nebo sušené chilli dle chuti. Nechte chvilku rozvonět, zalijte polovinou omáčky a chvilku povařte do zhoustnutí.

04.

Zbytek omáčky vmíchejte do nudlí (nebo jednoduše smíchejte vše dohromady), také chvilku prohřejte, a k masu přidejte špenát. Nechte ho zavadnout, případně dosolte a podávejte spolu s nudlemi a odloženou jarní cibulkou. Na posyp se hodí i sezam a arašídy.

Tip: K masu můžete přidat i další zeleninu (nudličky mrkve, cukety, papriky nebo třeba bok choy) či plátky žampionů a dochutit hoisin omáčkou.

Ze šťavnatého mletého vepřového uvaříte i tuhle skvělou „čínu“, mé oblíbené plněné knedlíčky dim sum nebo klasický holandský řízek se sýrem.

Reklama

Načítám