Hlavní obsah
3,0
(62)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Cibule je jedna z nejpoužívanějších surovin nejen české kuchyně. Nabízíme vám recept, kde její krása vynikne v plné síle a její lahodná nasládlá chuť nebude hrát jen druhé housle. Určitě vyzkoušejte, stojí to za to!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks cibule
  • 1/4 hrnku strouhanky
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1,5 lžíce másla
  • 100 g žampionů
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Na dno hrnce, ideálně litinového nebo aspoň se silným dnem, nalijte asi 1,5 cm vody a přiveďte ji k varu. 

02.

Cibule oloupejte a vložte je spodní částí (tam, kde byly kořínky) na dno hrnce. Takto vařte asi 5 minut, dokud trochu nezměkne, aby šla snadno rozebrat. Pak ji vyndejte a nechte zchladnout tak, abyste si nepopálili ruce při další přípravě. 

03.

Seřízněte čtvrtinu opačné, tedy horní části cibule. Vytáhněte středové sukničky tak, aby zůstaly jen asi 2–3 vnější. Cibule tak bude stále držet pohromadě. Vyndané středy a seříznuté svršky nakrájejte na kousky.

04.

V pánvi na kousku másla osmahněte strouhanku, pak přidejte jemně nasekanou petržel a na kousky nakrájené žampiony. Restujte, dokud nezměknou, podle potřeby podlijte vodou nebo cibulovým vývarem. Osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a přidejte část pokrájené cibule. Směsí naplňte cibuli, klidně ať pořádně vyčuhuje ven. 

05.

Naplněné cibule postavte do pekáčku náplní nahoru, zalijte asi do 2 cm výšky zeleninovým (nebo masovým) vývarem, případně použijte ten cibulový z úvodního vaření, a vložte do trouby. Pečte asi 45 minut doměkka. Zejména prvních 15 minut pravidelně přelévejte. 

06.

Podávejte jako samostatný chod nebo jako přílohu např. k pečenému nebo grilovanému masu. Před konzumací můžete posypat ještě trochou petržele.

Cibule je skvělá i jinak. Zkuste třeba smaženou cibuli v indickém stylu onion bhajicibulové placky nebo cibulovou polévku.

Reklama

Související témata:

Načítám