Hlavní obsah

Plastové dřevo k bazénům, beton pod auta! Rady, jak vybrat venkovní dlažbu

Foto: blickwinkel2511, Shutterstock.com

Foto: blickwinkel2511, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si venkovní počasí užívat na maximum a trávit na terase či dvoře veškeré volné chvilky? Pak možná uvažujete nad tím, že sem položíte novou dlažbu. Co všechno je dobré při jejím výběru zohlednit?

Článek

Nároky na venkovní povrchy jsou trochu jiné než na ty, co se pokládají v interiéru. Musí být odolnější vůči teplotním změnám, mechanickému poškození i povětrnostním vlivům, jiné požadavky tu nejspíš budete mít i na funkčnost. Navíc je třeba, aby se vám líbily i esteticky a hodily se ke stylu vašeho exteriéru i k zahradnímu nábytku. Na co se před koupí zaměřit?

Pozor na vlhkost

Na rozdíl od interiérových povrchů budou ty exteriérové v průběhu roku vystaveny rozmarům počasí, budou muset zvládnout horko, bičování deště i vlezlý chlad a mrazy. Při výběru proto sledujte údaj nazvaný nasákavost, který určuje, jak dobře je materiál schopný absorbovat vodu z okolí. Čím nižší údaj u produktu najdete, tím více srážek zvládne, přičemž pro venkovní použití je vhodná nasákavost pod 0,5 %.

Spolu s nasákavosti si pohlídejte mrazuvzdornost produktu. Přestože obecně platí, že dlaždice s nízkou nasákavostí bývají vysoce mrazuvzdorné, není od věci si to před koupí ověřit.

Foto: AVN Photo Lab, Shutterstock.com

Při výběru dlažby je důležité sledovat hlavně její odolnost vůči vlhkosti i mechanickému poškození a také to, zda neklouže Foto: AVN Photo Lab, Shutterstock.com

Nepodceňujte otěruvzdornost

Pokud se chystáte dláždit plochu, jež používáte jako parkoviště či příjezdovou cestu, rozhodně sáhněte po dlažbě, která zvládne velké mechanické zatížení. Měla by být hlavně pevná a otěruvzdorná. Otěruvzdornost se označuje symboly na stupnici od PEI 1 do PEI 5, do venkovních prostorů je vhodné vybírat ty nejodolnější, tedy ty s označením PEI 4 nebo PEI 5.

Dlažba by měla mít také protiskluzovou ochranu. To se označuje stupnicí od R9 po R13, přičemž R9 je základní zvýšená protiskluzová úprava a R13 maximální možná.

Beton na zatěžovaná místa

Velmi odolný je beton, často označovaný jako zámková dlažba. Hodí se především na parkoviště a vjezdy. Je velmi odolný, zvládne mechanické poškození, a díky tomu, že má nízkou nasákavost, vydrží i časté přeháňky a případné mytí auta. Jeho velkou nevýhodou ovšem je, že nepůsobí příliš útulně.

Foto: ThomBal, Shutterstock.com

Zámková dlažba hodně vydrží, je tedy ideální na příjezdové cesty a parkovištěFoto: ThomBal, Shutterstock.com

Kámen je univerzální

Z přírodních materiálů je vhodný také kámen. Oproti dřevu je nenáročný na údržbu, hodně a dlouho vydrží a neklouže. Navíc je k dostání v různých barevných variantách a skvěle zapadne k většině stylů. Nevýhodou je nutnost pravidelné impregnace, která se odvíjí od druhu zvoleného kamene.

Dřevo pečlivě vybírejte

Oblíbenou klasikou na terasy a balkony bývá dřevo. Je příjemné na došlap, vytváří útulnou atmosféru a je krásné na pohled, aby si ale své pozitivní vlastnosti zachovalo a dlouho vydrželo, vyžaduje pravidelnou údržbu a nátěry proti vlhkosti a škůdcům.

Také se příliš nevyplácí na něm šetřit. Levnější druhy, například borovice a smrk, snadno navlhnou a vlivem počasí se mohou kroutit. Nejvhodnější jsou exotické dřeviny, třeba teak, pokud vám to však finance nedovolují, sáhněte po odolnějších druzích, jako je dub, a vyžadujte kvalitní impregnaci.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Dřevo se hodí hlavně na terasu, vybírejte odolnější dřeviny a nepodceňujte impregnaciFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Keramika pro snadnou údržbu

Chcete si atmosféru dřevěné pokládky užívat bez starostí o údržbu? V tom případě jsou pro vás tou pravou volbou keramické obklady. Nabízí opravdu široký výběr designů, imitovat umí nejen dřevo, ale i kámen a beton. Jsou cenově dostupné a celkem odolné.

Protože mohou mít poměrně hladký povrch, je důležité sledovat protiskluznost, případně sáhnout přímo po dlažbách s protiskluzovou ochranou. V potaz berte také to, že se keramika vlivem slunce roztahuje, je tedy lepší vybírat světlé barvy, které se méně nahřívají.

WPC kvůli nenáročnosti

Stále oblíbenější je kompozit WPC (wood-plastic composit), jež se vyrábí z plastu a recyklovaného dřeva. Drží si svůj tvar, nevyžaduje téměř žádnou údržbu, odolává povětrnostním podmínkám, je protiskluzový a příjemný na došlap bosou nohou. Své místo si proto najde hlavně na terasách nebo u bazénů.

Reklama

Načítám