Hlavní obsah

Škola na dohled? Tohle by měli zvládnout rodiče!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Do školy se jde už za pár dní. Někdo se těší, jiný se snaží zcela ignorovat fakt, že dvouměsíční volno za chvíli skončí. Ovšem rodiče se musejí připravovat v každém případě. Co je právě teď důležité? Proč nastavit budík a zvážit aktovku?

Článek

Začátek školy bývá nápor na nervy školáků i rodičů. Začne to za pár dní, proto je nejvyšší čas změnit denní režim a dát do pořádku nejdůležitější věci. Čím začít?

Zažeňte děti do postele

Je konec s prázdninovým ponocováním. Menší děti a školáci prvního stupně by měli spát minimálně devět hodin denně. „Nedostatek spánku může způsobit podrážděnost, neklid, úzkost, hyperaktivitu, zhoršit soustředění, rozvoj paměti, abstraktního myšlení nebo řeči a může vést i ke zvýšenému riziku obezity, diabetu či dětské deprese,“ říká dětská neuroložka Irena Borčinová. Nekvalitní noční odpočinek se může podílet také na poruchách chování, změnách nálad a emocí.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Je nejvyšší čas začít chodit včas spát a ráno vstávat na budíkFoto: Rido, Shutterstock.com

Pozor na světlo: chraňte oči i spánek

Každé třetí dítě trpí poruchami spánku – a ty mohou negativně ovlivnit i prospěch. Nejméně hodinu až dvě před plánovaným usínáním proto nenechte školáky koukat do počítače, tabletu, mobilu ani na televizi! Vydávají modré světlo, které „plaší“ spánek, protože aktivuje mozek. Raději jim dejte do ruky knihu, pusťte audioknihu nebo sami předčítejte! A i jindy si dávejte na techniku pozor. „Modré světlo může poškozovat sítnici, takže je vždy vhodné nastavit mobil a počítač tak, aby se spektrum modré potlačilo. Jako osvětlení je pro oči vhodné například teplé bílé světlo LED žárovky,“ říká Eva Jerhotová, oční lékařka kliniky DuoVize Praha.

Jak na potíže s usínáním

Pro usínání je nejlepší tma a ticho – pokud se dítě bojí, pořiďte mu vhodné noční světýlko k posteli. (Jak vybrat lampičku na čtení?) Má-li potomek potíže s usínáním i tak, zkuste mu dát na uklidnění teplé mléko s medem, zralý banán nebo heřmánkový či meduňkový čaj. Vynikajícím pomocníkem je i kiwi. „Nemusíte se bát ani zklidňujících sirupů z lékárny, které obsahují přírodní látky, vitamin B nebo aktivní látku z mléka, které s usnutím pomáhají,“ říká Irena Borčinová.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Dostatek čerstvých přírodních živin posílí imunitu před pobytem v kolektivuFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Jaké vybrat pero a pastelky

Školní výbava se většinou pořizuje podle seznamu, který děti dostanou až v září ve škole. Existují však dvě zásadní věci, s nimiž by se měl zvlášť prvňák seznámit a sžít předem – jsou to kvalitní psací potřeby a školní aktovka. Pero musí perfektně padnout do ruky. „Dítě by mělo držet psací náčiní špičkami palce a ukazováčku, protože tam je největší citlivost prstů,“ radí speciální pedagožka Světlana Drábová. Velmi vhodná jsou proto pera, která mají i plošku pro prostředníček, tedy všechny tři prsty přirozeně navedou do pozice, v níž se ruka tak neunaví a nebolí. Dobrou volbou jsou také tužky či pastelky s trojúhelníkovým průřezem, případně pořiďte gumové nástavce, které jednoduše upraví každou tužku pro správný úchop. (Vyrobte dětem vtipné stojánky na tužky.)

Kolik má vážit školní aktovka

Nekvalitní školní aktovka může způsobovat bolesti zad, proto vyberte model se zdravotním certifikátem. Prázdná aktovka nemá vážit víc než kilogram! Vhodné je anatomické tvarování zad, nastavitelné a polstrované popruhy – nejlépe i s přídavným bederním či hrudním – a také velikost úměrná vzrůstu dítěte: měla by sahat od ramen po hřeben pánevní kosti.

Co s taškou na zádech, aby nebolela záda

„Je třeba dát pozor i na to, jak dítě tašku nosí a jak ji zvedá. To je dobré nacvičit už před začátkem školy, protože špatný návyk se pak těžce odstraňuje. Dítě by ji mělo zvedat na obě strany (tedy nezvykat si ‚házet ji‘ za záda jen z pravé nebo levé strany, ale střídat to) a nekulatit přitom záda – mělo by mít záda rovná a pokrčit kolena,“ říká fyzioterapeutka Kateřina Fadljevičová. Aktovku je nejlepší zvedat za poutko a popruh a pak nasadit na záda.

Na školu se netěšíte? Kdo by se vám divil. Přečtěte si 5 důvodů, proč je září pekelný měsíc

Reklama

Související témata:

Načítám