Hlavní obsah

Nechcete mít cukrovku? Tak si pořádně čistěte zuby

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Japonští výzkumníci zjistili, že špatný stav dutiny ústní může mít souvislost se ztrátou svalstva, rozvojem cukrovky, s onemocněním srdce i dřívějším úmrtím. Správná péče o chrup tak může být skvělá zdravotní prevence mnoha nemocí, zvlášť ve starším věku.

Článek

Jedním z nepříjemných dopadů covidové pandemie bylo, že praktičtí lékaři často ordinovali pouze po telefonu a řada lidí začala zanedbávat preventivní prohlídky. „Bohužel jsme zaznamenali pacienty se zhoršenou kompenzací cukrovky nebo vysokého tlaku, protože se obávali přijít na kontrolu,“ uvádí praktický lékař Ondřej Sobotka, spoluzakladatel projektu virtuální sestra Emmy.

„A týká se to i kontrol u zubních lékařů,“ potvrzuje stomatoložka Jana Sobotková. A to není dobře. Už dávno bylo potvrzeno, že kromě fyzického nepohodlí špatný stav dutiny ústní ovlivňuje zdraví srdce, a může tak způsobit i dřívější úmrtí. A japonští výzkumníci nedávno znovu potvrdili, že zanedbávání péče o chrup může vést i k rozvoji cukrovky.

S čím vším souvisí stav chrupu?

Výsledky výzkumu provedeného vědci z univerzity v japonském Šimane zjistily u osob nad 40 let s křehkým chrupem zvýšené riziko cukrovky 2. typu. Studie byla publikována v magazínu Plos One a zúčastnilo se jí 635 lidí mezi 40 a 74 lety. Aby výzkumníci posoudili žvýkací funkce respondentů, požádali je, aby po dobu 15 sekund co nejenergičtěji žvýkali gumové želé, aniž by jej polkli, a poté aby vyplivli, co zbylo.

Tým pak spočítal zbývající kousky cukrovinky, stejně jako počet zubů každého žvýkajícího, změřil množství svalové hmoty a sílu úchopu a také ověřil hladinu cukru v krvi všech účastníků. Poté vědci zpracovali výsledky tak, aby zohledňovaly pohlaví, věk, index tělesné hmotnosti, to, zda účastníci kouří, jak často pijí alkohol a jak často se hýbou.

A co zjistili? Menší počet zbývajících zubů v kombinaci se špatnou žvýkací schopností zvyšuje riziko cukrovky, pojí se se slabším úchopem a vážným úbytkem svalstva (= sarkopenie).

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Kvůli pandemii zanedbávali lidé prevenci i u zubaře a někteří lékaři to spojují s nárůstem případů cukrovky zejména u seniorůFoto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Péče o zuby a dásně = péče o celé tělo

Že záněty dásní souvisejí se vznikem cukrovky, se ví již delší dobu. A pokud zánět způsobí úbytek zubů, riziko diabetu to ještě dále zvyšuje. Autoři studie uvádějí, že lidé se sníženou žvýkací schopností nebo s menším počtem zubů mohou mít sklon konzumovat více potravin bohatých na cukr, které bývají měkké, chutné a dobře se jedí. Aby tomu senioři zamezili, měli by jíst pomalu, zdravé pokrmy a po každém jídle si vyčistit zuby.

Autoři výzkumu zdůrazňují, že když se člověk dobře stará o zuby, v podstatě se dobře stará o celkové zdraví. A mnozí lékaři to dávno vědí. „Pacientům při preventivních prohlídkách běžně vysvětluji, že záněty dásní a zkažené zuby zvyšují riziko onemocnění cukrovkou i infarktu. Zánět v ústní dutině aktivuje zánětlivé procesy v celém organismu. Ty pak vedou i k poškození cévních stěn a ukládání cholesterolu do srdečních tepen!“ varuje Ondřej Sobotka.

Foto: didesign021, Shutterstock.com

Správná zubní hygiena může snížit riziko cukrovky a neplatí to jen pro senioryFoto: didesign021, Shutterstock.com

Pozornost od mládí se opravdu vyplatí

Z popisovaných zjištění vědci vyvodili, že zlepšení zdraví dutiny ústní může vést k lepší žvýkací funkci a ke snížení počtu vypadlých zubů, což je pro zdraví zásadní. Ztráta zubů totiž může vést k dalšímu rozvoji parodontózy a vzniku systémového zánětu, který pak může hrát nebezpečnou roli v rozvoji diabetu i sarkopenie. Jednoduše řečeno: kdo o chrup pečuje svědomitě už od mládí, může značně snížit riziko, že jej zmiňovaná onemocnění v budoucnu postihnou.

Ani bez zubů není nic ztraceno

Je samozřejmě mnoho situací, kdy o zuby lidé nepřijdou vlivem dlouhodobě špatné péče, ale třeba po úrazu nebo po nemoci. I v takovém případě se ovšem zhorší žvýkací funkce, a tím pádem se změní i preference výběru potravin. Jde přitom především o počet funkčních zubů: čím méně jich jedinec má, tím je pravděpodobnější, že bude vyhledávat měkčí a výživnější potraviny často plné cukru, které narušují zubní sklovinu, mohou vést k zánětu a jeho šíření po těle i ke snížení tolerance na inzulin a rozvoji cukrovky, jak popisuje probíraná studie. Vhodnou záchranou v každém věku je kvalitní zubní náhrada, která vždy zlepší schopnost žvýkat a sníží tak riziko cukrovky a sarkopenie.

Reklama

Načítám