Hlavní obsah

Potraviny s nižším obsahem tuku a cukru? Velká dietní chyba!

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Produkty se sníženým obsahem tuku a cukru často přitahují pozornost bojovníků s váhou. Pomáhají ale skutečně? A jsou tak zdravé, jak se tváří?

Článek

Nadváha a obezita dnes patří mezi nejrozšířenější civilizační onemocnění. Jako jediná účinná pomoc se dlouhodobě ukazuje změna životosprávy, a tak si lidé hledají cestičky, jak si to celé zjednodušit. Není proto divu, že takzvané „lehké“ potraviny jsou více než populární: jsou méně kalorické než jejich protějšky a mají hubnutí usnadňovat. Je to ale opravdu tak?

Co vlastně znamená „light“

Pro potraviny, které spadají do kategorie „lehkých“, je typické, že poskytují méně energie a živin než jejich normální varianty. „Pokud se jedná o základní živiny, tedy sacharidy, bílkoviny, tuky, tak light výrobek jich musí mít o 30 procent méně než standardně nabízený produkt,“ vysvětluje doktorka Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu.

Snížení energetické hodnoty bývá docíleno právě omezením množství tuku nebo cukru, které dodávají chuť. Výrobci tedy musí chuť nastavit něčím jiným: mnohdy cukrem v případě, že je výrobek ochuzen o tuk, nebo naopak tukem, když je zase ponížen o množství cukru. Přidávají se také škroby a různá sladidla, která však nechutnají tak dobře jako originál.

Ve výsledku tak do sebe dostáváte kaloricky méně vydatnou a nutričně výrazně ochuzenou potravinu. Sice dodá nějakou energii, ale ne dostatek živin, které tělo potřebuje.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Nízkotučná varianta nemusí být lepší. Tuky potřebujeme pro vstřebávání důležitých vitaminů a dalších látekFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Pozor na nedostatek vitaminů

Navíc méně tuku není vždy výhrou v loterii, jak se může na první pohled jevit. Protože tuk, kromě toho, že ze všech živin poskytuje nejvíce energie, plní řadu důležitých funkcí. Rozpouštějí se v něm třeba některé důležité vitaminy. „Tuky potřebujeme ke správnému vstřebávání vitamínů A, E, D a K a také k řadě jiných látek z rostlinného světa,“ vysvětluje Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu.

Věrným příkladem nevhodného použití light produktu je podle ní třeba zeleninový salát s odtučněnou zálivkou: právě salát totiž obsahuje řadu vitaminů a látek, které se bez tuků vstřebají jen velmi těžko.

Tuky a cukry jdou nenápadně nahoru

Společně se sacharidy dodávají tuky pocit uspokojení a sytosti z jídla. „Pokud konzumujete potraviny o tuky ochuzené, například bílý jogurt light, máte tendenci tu plnost hledat jinde – navyšujete množství a ve finále sníte více, než byste snědli výrobku polotučného nebo plnotučného. Nebo začnete dodávat jiné potraviny a cukry,“ říká doktorka Bebová.

A funguje i psychologie: když víte, že něco obsahuje něčeho méně, logicky předpokládáte, že si toho můžete beztrestně dopřát více.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Light produkty vás chuťově nikdy neuspokojí tolik jako ty klasické, takže budete mít tendence dojídat se jindeFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Vsaďte na čerstvé potraviny

Místo hledání méně kalorických alternativ je proto rozumnější založit jídelníček na čerstvých a plnohodnotných potravinách a omezit příjem vysoce zpracovaných potravin (v podstatě všech balených). Jedině takový přístup se časem projeví snížením rizika nástupu onemocnění, jako je cukrovka, obezita a další metabolické poruchy.

Nevyplácí se tedy omezovat příjem zdravých tuků (mořské ryby, ořechy, rostlinné oleje) a naopak se vyplácí volit vhodný tuk na tepelnou úpravu a vhodný olej do studené kuchyně – o tom rozhoduje bod zakouření.

Jak zhubnout zdravě a trvale

Zdravý životní styl by měl být především pestrý a rozmanitý, typický vyvážeností potravin a plný pravidelného pohybu. Je také třeba pamatovat nejen na celkový energetický příjem (závisí na tělesných proporcích, věku, intenzitě stresu a každodenní zátěži), ale také na množství makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) a mikroživin (vitaminy, minerály, stopové prvky a další).

Když se tohoto budete držet, můžete si jednou za čas udělat radost nějakou nezdravou laskominou. Bude to rozhodně lepší, než se cpát light produkty, které vás před nadváhou stejně nezachrání.

Reklama

Načítám