Hlavní obsah

Přátelé s výhodami? Dámy si ledacos namlouvají!

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by právě po tomhle netoužil? Jen si tak zavolat, jednou za čas, když máte chuť a náladu, pomilovat se bez zbytečných formalit, řečí a praní špinavých trenek. „Třikrát mi to udělej, zlato, a běž domů!“ Zní to jako něco, co funguje, ale zdání klame. Kdo má vedlejší úmysly a kdo je příliš „hr“?

Článek

Možná, že už to taky máte za sebou. Jen sex a nic víc, s kamarádem z dětství, se současným kolegou, se sousedem. Proč už spolu nespíte? Odpověď hledejte přímo u sebe. Těžko by se našel fundovanější odborník na spojenectví, které se nazývá přátelé s výhodami. Sexuálním vztahem tohoto typu se každopádně zabýval i americký sexuolog, psycholog a výzkumník Justin Lehmiller. Již v roce 2011 vyzpovídal 411 dospělých jedinců ve věku od 18 do 65 let, z nichž většina (86 %) byla heterosexuální.

Všichni zúčastnění v té době udržovali aspoň jeden intimní vztah, pro který mají odborníci zkratku FWB, friends with benefits neboli přátelé s výhodami. Ten funguje na jednoduchém principu. Jednou někam zajdete, podruhé se spolu vyspíte. Něco o sobě víte, ale ne zase až tak moc…

Kdo nejvíc tlačí na pilu?

Uvedený výzkumník, jehož závěry uveřejnil časopis Journal of Sex Research, se zaměřil na podobnosti a rozdíly v přístupu mužů a žen, kteří přátelství s výhodami praktikovali. Zajímal se o to, co pro ně daný vztah znamená, jaké s ním mají úmysly a plány. 60 procent mužů odpovědělo, že jim kamarádka či kamarádky s výhodami vyhovují. Pánové vykazovali vysokou míru spokojenosti a většina z nich uvedla, že nejvíce je zajímá pochopitelně sex s někým, koho trochu znají. „Prosím, ať to tahle zůstane,“ přáli si většinou! U dam byla ale situace jiná.

Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Jeden chce vztah, druhý, ať to bez vztahu dlouho vydrží... Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Ve stylu Padesáti odstínů šedi

69 procent dotázaných žen si přálo přesunout se z postele spíš do vztahu. S větší pravděpodobností tedy považovaly tento stav za dočasný, zatímco pro muže to byl stav v ideálním případě konečný. Justin Lehmiller se se získanými daty nespokojil a později uspořádal další výzkum, kterého se tentokrát zúčastnilo 1 100 dospělých Američanů. Ti měli buď přítele s výhodami (26 %), nebo romantického partnera (74 %). Předmětem bádání byly protentokrát konkrétní milostné praktiky.

Ukázalo se, že přátelé s výhodami často preferují sex ve třech (obvykle naštěstí s ochranou), zatímco romantičtí partneři vykazují o 50 procent větší pravděpodobnost, že vyzkouší otroctví. Výzkumník přišel s teorií, že touhy po BDSM praktikách realizují dvojice, které vynikají vysokou úrovní sexuální komunikace, prošly si romantickou fází, hovoří o svých sexuálních touhách a hodlají svůj milostný život něčím zpestřit.

Foto: dotshock, Shutterstock.com

Přátelé s výhodami častěji praktikují sex ve více osobáchFoto: dotshock, Shutterstock.com

Šance na lásku? Mizivá!

Co z toho vyplývá? Přátelé s výhodami jsou zaměřeni spíš jen na samotný pohlavní styk, který mají nárazově, zájem o nějaké hlubší rozhovory o svých potřebách a udržení takového vztahu úplně nemají, čímž se převážně dámské iluze rozpadají. To ovšem neznamená automaticky dobré zprávy pro muže.

Přátelé s výhodami se v průměru do roka rozcházejí. Podle zjištění Justina Lehmillera se jen 15 procent z nich stává romantickými partnery, 28 procent se vrací do roviny pouhého přátelství bez sexu a zbytek, tedy 57 procent, přeruší veškerý kontakt – pro nefunkčnost nebo přehnaná očekávání jedné ze stran.

Skutečný klíč k tomu, aby spojenectví FWB fungovalo, jde tedy ruku v ruce s nastavenými pravidly, emocemi a city, které se ale, upřímně řečeno, ovládat moc nedají. Vždyť kdo kdy řekl, že se láska nebo chtíč dají shrnout do nějakých slovních frází typu „budeme spolu jenom spát“? Vztahy prostě byly a jsou komplikované a vždy se v nich ledacos může zvrtnout.

Reklama

Načítám