Hlavní obsah

Jak na výstavní rajčata? Přihnojujte, postřikujte a vyštipujte

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysadili jste si letos rajčata a radujete se, že nasadila květy a tvoří zelené plůdky? Než dozrají, dopřejte jim péči – vyštipujte, převazujte, zalévejte. Podívejte se, co vašim rostlinám prospěje.

Článek

V červenci už mají rajčata za sebou kus života. Většinou se vysévají v březnu, ven a do skleníků se vysazují po půlce května. Do sklizně ale ještě zbývá pár týdnů. Můžou být kritické, protože rajčatům můžou scházet živiny anebo můžou chytit plíseň. Kromě přihnojování a postřiku je důležité je převazovat a vyštipovat.

Výživa rajčat

Zatímco jako malé rostlinky potřebují rajčata hlavně dusík, který podporuje růst, nyní budou vděčné za draslík, fosfor a vápník. Tyto látky pomáhají při nasazování květů a tvorbě plodů a také zvyšují odolnost rostlin. Najdete je třeba ve slepičinci. Ten stačí naložit do kbelíku (zhruba do dvou třetin), zalít vodou a po dvou týdnech máte účinné hnojivo. Jeden díl naředíte deseti díly vody a můžete jím jednou týdně rajčata zalévat.

K rajčatům můžete přidat i granulovaný kravský nebo koňský hnůj, stejně jako lopatku kompostované zeminy. Rostliny totiž koření mělce, a tak mají omezený prostor, ze kterého mohou živiny čerpat. Že jsou rajčata špatně živená poznáte podle černání plodů. Konkrétně jim pak chybí vápník, který můžete doplnit třeba právě ze slepičinců.

Foto: Ton Photographer 4289, Shutterstock.com

Aby byly plody šťavnaté, potřebují zálivku a hnojivoFoto: Ton Photographer 4289, Shutterstock.com

Pozor na plíseň

Nikdy nezalévejte rajčata na listy, jsou háklivé na vodu a snadno by chytly plíseň. I proto je lepší pěstovat je pod stříškou. K rajčatům můžete také vysadit afrikány, které je pomáhají chránit před plísní a zároveň odpuzují půdní háďátka.

Hlavně keříčková rajčata mohou pod náporem plodů klesat k zemi a začít pak uhnívat. Proto je lepší plůdky podložit, třeba starou střešní taškou, prkýnkem, slámou nebo chvojím. Pracujte s nimi ale opatrně, ať je neulámete.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Rajčata pravidelně kontrolujte, zda se přivázaná rostlina nedusí Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Vyvazování a vyštipování

Dvě kouzelná slůvka. Dvě zaklínadla, která na rajčata rozhodně platí a podpoří úrodu. Tyčková rajčata (keříčkových se to netýká) je nutné pravidelně vyvazovat ke kolíkům a vyštipovat jejich výhonky, které se objevují v úžlabí každého listu. Důvod je jednoduchý: rostliny neztrácí tolik energie a místo do listů ji dají do plodů, zároveň na plody může víc svítit slunce.

Ke každému tyčkovému rajčeti dejte oporu a provázkem k ní rostlinu přivažte. Vyvazuje se vždy jen hlavní výhon. Rostlina se nesmí začít škrtit, proto vše pravidelně kontrolujte a převazujte podle toho, jak rajče roste. Výhony vylamujte ručně, nepoužívejte nůž ani nůžky, mohli byste rostlinu pořezat. Vylamování budete muset opakovat několikrát, protože výhony se objevují stále nové.

Rajčata mají tendenci pořád růst a nasazovat nové a nové květy. Koncem srpna proto zastřihněte hlavní (vegetativní) vrchol. Nasazené plody tak budou mít větší šanci dozrát.

Zálivka rajčat

Rajčata potřebují pít. Zalévejte je vždy ke kořenům oraženou vodou – nejlépe dešťovou. Zálivku uzpůsobte počasí. Pokud je sucho a horko, osvěžujte je každý den, nejlépe navečer, když už slunce nežhne. Nepravidelná zálivka má na svědomí praskání plodů.

Kontrolujte také plody a listy, hlídejte, jestli na nich nejsou skvrny, což může značit plíseň nebo chorobu. Správná péče by ale měla všem těmto nepříjemnostem předcházet.

Reklama

Související témata:

Načítám