Hlavní obsah

Princezna Charlotte slaví osmé narozeniny! Jak se v jejím věku bavila královna či princ William?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Princezna Charlotte slaví 8. narozeniny. Žije v milující rodině a ač její otec jednou usedne na britský trůn, rodiče se snaží, aby měla maximálně normální dětství. Jak žila v jejích letech královna Alžběta II. († 96) a jak na tom byli jiní členové královské rodiny?

Článek

V osmi letech se děti učí a odpoledne tráví na kroužcích nebo venku, víkendy pak na výletech nebo chalupě.

Jste-li členem královské rodiny, občas potkáte významnou světovou osobnost, vaše chalupa má desítky ložnic a patří k ní les nebo dva. Ale jinak vaši rodiče dělají vše proto, abyste měli co nejhezčí a nejnormálnější dětství. Nebylo tomu tak vždy.

Dnes slaví princezna Charlotte osmé narozeniny. Jak ale žili v jejích letech královna Alžběta II. († 96) nebo její otec?

Foto: Profimedia.cz

Princezna Charlotte dnes slaví narozeninyFoto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. († 96)

Lilibet vyrůstala v láskyplné rodině spolu s mladší sestrou Margaret († 71) a rodiči, pozdějším králem Jiřím VI. († 56) a Alžbětou Bowes-Lyon nazývanou později královna matka († 101). Nic tehdy nenasvědčovalo tomu, že by se její otec měl kdy stát králem Anglie, nebyl následníkem trůnu. Přesto v té době dívence budoucnost poodhalili a seznámili ji blíže s její pozicí. Její dědeček totiž tušil, že nejstarší syn Eduard VIII. († 77) nikdy na trůn neusedne. A nemýlil se. 

Ona prý řekla, že jako královna by uzákonila neděli jako den bez ježdění, aby si její milovaní koně mohli odpočinout.

Foto: Profimedia.cz

Královna měla k sestře vždy velmi blízkoFoto: Profimedia.cz

Princ Charles

V knihách o životě následníka trůnu se často píše o jeho smutném a osamělém dětství. V roce 1956 mu bylo osm let a jeho matka byla již čtvrtým rokem královnou. Měla spoustu povinností, on se sestrou Annou byl v péči vychovatelek. S otcem, princem Philipem († 99), měl vždy vztah spíše problematický, nikdy totiž nebyl příliš sportovní a bojovný a to jeho otce popouzelo. Vztahy s oběma rodiči tak byly spíše formální.

Došlo také k velké změně v jeho vzdělávání – rodiče se rozhodli, že již dále nebude mít domácí učitele, ale bude chodit do školy. Nastoupil do Hill House School v Londýně. Stal se tak prvním královským dědicem, který se vzdělával mimo palác.

Foto: Profimedia.cz

Na své první dvě děti neměla královna mnoho času a s Charlesem k sobě dlouho hledali cestuFoto: Profimedia.cz

Princ William

Osmiletý princ platil za rozumného chlapce, který si užíval ve škole sportovní hodiny, nosil dobré známky. Na rodinných oficiálních akcích vždy působil velmi dospěle, profesionálně se usmíval, ale nejvíc si užíval, když byla celá rodina pohromadě. To se bohužel dělo výjimečně, protože otec, princ Charles, měl své povinnosti a rodičem byl spíše vzácným.

Foto: Profimedia.cz

Na dovolených vypadali jako klasická rodina, ale ve skutečnosti spolu mnoho času netráviliFoto: Profimedia.cz

Princ Harry

Mladší syn princezny Diany († 36) a prince Charlese je strýcem dnešní oslavenkyně. A v jejím věku měl život jako na houpačce. Maminka se jemu i bratrovi snažila dopřát co nejvíc pohodových chvil, brala je do muzeí, na hory, do zábavních parků apod. Na druhou stranu bylo napětí mezi ní a Charlesem hmatatelné a citlivý Harry to těžko snášel. Osm let mu bylo v roce 1992, ve stejném roce jeho rodiče oznámili odloučení.

Foto: Profimedia.cz

Diana se snažila, aby její chlapci měli hezké dětství, a brala je často na dovolenéFoto: Profimedia.cz

Princezna Beatrice

Starší dcera prince Andrewa a vévodkyně Sarah prožívala v osmi letech velmi těžké období. Její rodiče se rozváděli, a i když se tak dělo v poměrně přátelském duchu, rodina se rozpadla a ona se sestrou trávila čas vždy jen s jedním z nich. Naštěstí k sobě později našli zase cestu.

Navíc jí v té době byla diagnostikovaná dyslexie, o které pak o deset let později veřejně promluvila.

Foto: Profimedia.cz

Když se vám rozcházejí rodiče a máte problémy s učením, není to snadné v žádném věkuFoto: Profimedia.cz

Princ George

Pro staršího bratra dnešní oslavenkyně byla oslava osmých narozenin zlomová hlavně co se oblékání týče. Podle etikety v tomto věku chlapci v aristokratických kruzích mění tradiční šortky za dlouhé kalhoty.

Foto: Profimedia.cz

Starší bráška Charlotte má vždy úsměv na rtechFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám