Hlavní obsah

Zimní večeře, na které nedají dopustit výživové poradkyně: polévka z červené čočky i teplý salát

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že podle počasí by se měl měnit i jídelníček. Tělo má totiž jiné potřeby v chladu a v teple. Proto je v zimě rozumné vybírat potraviny, které zahřejí. Jaké to jsou a jaké večeře se z nich dají připravit? Zeptali jsme se odbornic na výživu.

Článek

Zatímco v parném letním večeru si asi nejvíc pochutnáte na pořádném salátu s tuňákem nebo tofu a ořechy, při chladném počasí se vám čerstvá zelenina může začít trochu zajídat. Intuitivně cítíte, že do sebe potřebujete dostat něco teplého, abyste se zahřáli zevnitř. Proto byste se měli při přípravě zimních večeří soustředit na potraviny, které zahřejí a posílí imunitu. Čtyři odbornice na výživu pro vás připravily recepty. Který vyzkoušíte jako první?

1. Kuře s pečenou zeleninou podle Michaely Bebové

V zimním období je potřeba se zahřívat, proto byste měli volit teplé pokrmy doplněné o vhodné zahřívající koření, jako je kardamom, chilli, skořice nebo římský kmín. „Sezonní a tepelně upravená zelenina je pro nás vhodnější než syrové saláty. K přípravě večeře navíc potřebujete jen plech a nic víc, neumažete tak zbytečně moc nádobí,“ říká Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu. Recept na kuře s pečenou zeleninou.

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Sezonní a tepelně upravená zelenina je v zimě pro tělo lepší než studené saláty. Mrkev si skvěle rozumí s celerem a kuřecími prsy obalenými v jogurtové marinádě a kukuřičných lupíncíchFoto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

2. Polévka z červené čočky podle Radky Pamětické

Koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická v zimě jako večeře preferuje husté krémové polévky. „Lze je připravit z velkého množství surovin a zajistí variabilitu jídelníčku v zimním období, stejně jako přísun vlákniny a možnost protlačit luštěninu i dětem, a to dobře stravitelnou formou,“ radí. V jejím receptu dominuje červená čočka, která je nejen zdrojem vlákniny, ale také bílkovin. Polévka z červené čočky nejlépe chutná zasypaná opraženými dýňovými semínky, přikusovat můžete kváskový žitný chléb. Recept na polévku z červené čočky.

Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Polévka z červené čočky zasytí i zahřeje, dodá vlákninu i bílkoviny. Podávejte s dýňovými semínky a žitným kváskovým chlebemFoto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

3. Zdravá zelňačka s uzeným tofu podle Lucie Tvrdoňové

Jako jednu z hlavních zdravých ingrediencí na zimu vybrala Lucie Tvrdoňová, výživová a fitness poradkyně a majitelka firmy na krabičkovou dietu, kysané zelí. Ideálně doma naložené pro optimální zachování důležitého vitaminu C a probiotik prospívajících imunitě, ale také střevům. „Probiotika jsou často kvůli sterilizaci u kupovaného zelí zničena,“ vysvětluje. Recept na zdravou zelňačku s uzeným tofu.

Foto: amberto4ka, Shutterstock.com

Zelňačka s uzeným tofu je zdravá a lahodná. Dodá vitamin C, probiotika i prebiotikaFoto: amberto4ka, Shutterstock.com

4. Teplý salát z červené čočky podle Jiřiny Mačkové

Výživová poradkyně Jiřina Mačková vidí jako ideální zimní potravinu červenou čočku. „Je výborně stravitelná, nemusí se namáčet, její příprava je jednoduchá a rychlá,“ informuje s tím, že její uvaření zabere jen pár minut. Konzumací červené čočky dodáte tělu nejen bílkoviny a vlákninu, ale také důležité vitaminy a minerální látky. Především kyselinu listovou, nejméně polovinu doporučené denní dávky, železo, fosfor a zinek. Připravit si z ní můžete nejen polévku, ale také výborný teplý salát. Recept na teplý salát z červené čočky čtěte zde.

Foto: Ksenija Toyechkina, Shutterstock.com

Kukuřice, cherry rajčátka, kapie… Červená čočka skvěle chutná i v salátu s teplou zeleninouFoto: Ksenija Toyechkina, Shutterstock.com

Načítám