Hlavní obsah

Efektivní hubnutí: Kolikrát denně a kdy naposledy jíst?

Foto: Grustock, Shutterstock.com

Foto: Grustock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráno vydatná snídaně, během dne aspoň pět malých jídel, ale večer po šesté už ani sousto. Někdejší zlatá pravidla hubnutí jsou dnes už dávno zbořený mýtus. Denní doba jídla má na hubnutí mnohem menší vliv, než si mnoho lidí myslí. Přesto ale není úplně jedno, co a kdy sníte.

Článek

Když ráno vynecháte snídani a ještě po deváté večer si dopřáváte večeři (možná i druhou!), rozhodně to není nutně cesta do dietního pekla. Naopak. I s takovým režimem můžete efektivně hubnout. Pojďme se podrobněji podívat, jaký vliv na redukční režim (ne)má rozložení jídel během dne.

Bez snídaně to (ne)jde?

Začali jsme tím, že nutnost vydatné snídaně a malé časné večeře je dietní mýtus. Abychom ale byli spravedliví, je třeba říct, že úplný nesmysl to není. Alespoň ne u všech. Když si dáte pořádnou snídani, pravděpodobně to příznivě ovlivní produkci dopaminu, který pomáhá redukovat emoční jedení. Jak jste se už určitě někde dočetli, řada studií přišla se závěrem, že snídaně podporuje zdravé návyky, vede k nižšímu příjmu kalorií během dne i menší chuti na nezdravá jídla a větší konzumaci ovoce a zeleniny.

Jak to ale v problematice stravování bývá, na každou studii se najde protistudie. Proti zastáncům vydatné snídaně dnes stojí populární systém stravování – přerušovaný půst, který se pyšní vynikajícími výsledky nejen při hubnutí, ale i při zlepšování zdraví. Prodlužuje se při něm doba přirozeného půstu, jenž nastává, když jdete spát. Někdo ji prodlužuje tak, že přestane jíst dřív, ale drtivá většina lidí to řeší právě vynecháním snídaně.

Záleží jen na vás

A co si z toho máte vybrat? Každý člověk je jiný a univerzální návod neexistuje. Pokud si neumíte představit život bez snídaně, je asi jasné, která varianta bude pro vás ta pravá. V případě, že už nyní moc často nesnídáte nebo snídáte jen aby se neřeklo, možná by stálo za to, přerušovaný půst vyzkoušet. Třeba zjistíte, že právě to je pro vás ideální cesta k hubnutí a úpravě životního stylu.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Dlouhá léta výživáři propagovali snídani jako nezbytnou součást jídelníčku. Dnes se ví, že existují lidé, kteří výrazně sníží kalorický příjem právě tím, že se nenasnídajíFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Kolikrát denně jíst? To je vaše věc

S výše popsaným souvisí i frekvence jídel během dne. Ani v tomto případě totiž nelze říct, jestli je lepší dát si několik malých jídel, nebo dvě tři pořádná. Za optimální počet denních pokrmů se sice považuje tři až šest, ale mnoho lidí jí jen jednou za den a jen vzkvétají.

Opět platí, že budete muset sami přijít na to, co vyhovuje právě vám. Můžete přitom využít malou pomůcku: obvykle platí, že lidé, kteří brzo vstávají a hned snídají, si rádi dají i svačiny, aby mezi hlavními jídly neměli hlad. Naopak ti, kteří první jídlo dne konzumují během dopoledne, nebo dokonce až jako oběd, si spíše vystačí s menším počtem vydatných porcí.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Malé svačinky mezi přiměřenými hlavními jídly? Některé lidi tenhle způsob stravování nutí na jídlo neustále myslet, navíc při menších porcích se nikdy necítí dostatečně najedení, což vede k vážné (a zbytečné) frustraciFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

V kolik hodin večeřet

Co se večeře týká, názory odborných kruhů se alespoň částečně shodují: poslední jídlo dne byste si měli dát nejdéle dvě hodiny před spaním, v ideálním případě spíš tři. Jestli chodíte spát o půlnoci, opravdu se jeví jako bezproblémové navečeřet se v devět. Případně si v tento čas dát druhou menší večeři.

Dáte si pokrm se 400 kcal v 11 hodin dopoledne, nebo v devět večer? Je to jedno. Je jedno, kolik je hodin, 400 kcal bude stále 400 kcal. Na druhé straně: když ho spořádáte půl hodiny před spaním, když se metabolismus zpomaluje, tělo ho těžko zvládne strávit, což velmi pravděpodobně naruší spánek a neprospěje to ani figuře.

Při načasování a volbě večeře zapojte selský rozum. Nemusíte toho o zdravém stravování vědět moc, abyste si dali dohromady, že když si dáte dvě hodiny před spaním pořádný krvavý steak, nejspíš to pro vaše tělo nebude úplně nejlepší. Naopak přírodní kuřecí plátek se zeleninou strávíte rychle, a není tedy problém dát si ho v pozdější hodině.

Reklama

Související témata:

Načítám