Hlavní obsah

Jak se v zimě zahřát? Jezte jako babička!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Co jíst v zimě, abyste se neklepali zimou, ale prohřáli se zevnitř? Nejlepší je vybírat si selským rozumem a ideálně to, co vyrostlo kolem vás. Ale pozor na mléčné výrobky a salát!

Článek

Můžete se ponořit do studia učení jing a jang energií, ale stejně dobře můžete vycházet ze zkušeností svojí babičky – ve výsledku se vlastně shodnou. „Při výběru vhodných druhů potravin se inspirujte jídelníčkem našich předků a respektujte přírodní cykly,“ říká Jarka Kučmášová, poradkyně zdravého životního stylu a cvičitelka jógy.

Jezte jako babička

V zimě, ale i po celý rok, byste měli dávat přednost lokálním potravinám. Vyhněte se tomu, co k vám cestuje přes půl světa a musí se chemicky ošetřit, aby se nezkazilo. „V zimě jsou vhodnější tepelně upravené potraviny – pečené, dušené, vařené. Babičky zeleninu sušily nebo se uchovávala kysaná. Nejen zelí, ale klidně i kořenová zelenina. Obojí lze použít při vaření, kysaná zelenina je skvělá i za syrova jako salát. A nevyhýbejte se ovoci ve formě marmelády a kompotu,“ vysvětluje Jarka Kučmášová.

Foto: Melica, Shutterstock.com

Zeleninu a ovoce v zimě nejezte syrovou, ale tepelně upravenou – tedy třeba i zavařenouFoto: Melica, Shutterstock.com

Co jíst v zimě?

Z jídelníčku našich předků vyplývá, že v zimě převažovala pšeničná mouka, špalda, žito a pohanka. Lze je doplnit rýží. Pokud hledáte vhodnou přílohu, nebojte se sáhnout i po luštěninách – většina z nich je neutrální potravinou, čočka dokonce lehce zahřívá. I brambory patří mezi neutrální zeleninu, zahřívající je cibule, ředkev, zelí, pórek, dýně, pastinák. Vždy raději tepelně zpracované, tedy zavařené, vařené, dušené nebo pečené.

Dělat si v zimě saláty ze syrové zeleniny nebo ovoce není vhodné, protože tělo ochlazují a v důsledku ho nutí se zahřát třeba tak, že si začne hromadit tuky, což jde proti snaze zhubnout! Z ovoce se hodí švestky, třešně, meruňky ve formě zavařeniny, jablečný kompot nebo marmeláda z kdoulí.

Nevyhýbejte se masu, ani tučnějšímu

Zahřát umí i maso – kuřecí, jehněčí, skopové, divočina, kachna, králík, hovězí… Můžete si na zimu maso zavařit a udělat vlastní konzervy, lze je jíst pečené, skvělé jsou silné vývary, tedy polévky. „S masem ryb to je různé – většina je neutrální nebo lehce zahřívá, ale třeba losos je ochlazující a měli byste ho jíst hlavně v létě,“ říká Jarka Kučmášová. Nebojte se ani tučnějšího masa, z olejů je vhodný řepkový nebo slunečnicový a sádlo (který tuk podpoří hubnutí?). Olivový olej schovejte na léto, ochlazuje.

Lépe zpracovávat tuky pomohou tělu bylinky a koření – skvěle zahřeje skořice, kmín, paprika, pažitka, petržel, ocet, muškátový oříšek, pepř. Můžete sáhnout i po kurkumě, kari, chilli nebo vanilce a zázvoru.

Většina mléčných výrobků z kravského mléka ochlazuje – smetana a máslo jsou označovány za neutrální (co se stane, když přestanete jíst mléčné výrobky). Zahřívá mléko kozí a ovčí.

Foto: Dream79, Shutterstock.com

Do tradičního zimního jídelníčku patří maso všeho druhu, klidně i to tučnějšíFoto: Dream79, Shutterstock.com

Co pít v zimě?

Čaj není jediným nápojem, který spolehlivě zahřeje. „Prohřeje i obyčejná voda v pokojové teplotě, do které hodíte špetku skořice a plátky pomeranče pro doplnění vitaminu C. Vyzkoušejte teplou vodu ochucenou nějakým kořením – prohřeje, hydratuje a pomůže také peristaltice,“ radí Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Z čajů je vhodnější černý – zelený ochlazuje. Med je typicky neutrální potravina. Vhodné je i červené víno, klidně svařené s bylinkami, ale i pálenky nebo likéry (třeba bezinkový). Dopřát si můžete i kávu.

Všeho moc škodí

I když se dá s ohřátím nebo ochlazením těla dobře pracovat výběrem vhodných potravin, nepřehánějte to! Příliš zahřívacích potravin by vás mohlo dehydratovat. Jestliže je vám zima, začněte se víc hýbat.

Jsou ale lidé, kterým není nikdy zima a i v zimě „hicují“. Ti by si měli dát pozor na játra a srdce, jejichž špatná činnost se projevuje právě neustálým pocitem tepla. Pro ty se zahřívací potraviny ani v zimě příliš nehodí.

Jinou skupinu tvoří v létě v zimě zimomřiví jedinci (pocit chladu může signalizovat potíže s ledvinami). Ti by se měli k zahřívacím potravinám uchylovat i v létě.

Se zahřívajícími potravinami by to neměli přehánět lidé s vysokým krevním tlakem, trpící migrénami, nemocní po mrtvici, ženy v menopauze, ti, kteří trpí nočním pocením, nespavostí... Nejsou moc vhodné ani pro hyperaktivní nebo choleriky, protože je ještě víc rozparádí.

Rozhodli jste se jíst nejenom tak, aby vás to zahřálo, ale abyste i zhubli? Pak se vám bude hodit článek Nejpopulárnější diety dneška: Znáte dash, keto a severskou?

Reklama

Načítám