Hlavní obsah

Nejen chůze a běh: nejlepší sporty, kterými perfektně vytvarujete a zeštíhlíte nohy

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete hezčí křivky, jezte rozumně a sportujte, to je univerzální a stále platná rada. Které aktivity jsou ale nejlepší na nohy? Aby vám je vytvarovaly, zeštíhlily, a tím i opticky prodloužily?

Článek

Každý sport je ve zdravé míře prospěšný pro zdraví, ale i pro estetiku těla. Co se zeštíhlení a vytvarování nohou týká, některé aktivity jsou lepší než jiné. Doporučujeme vybrat si aspoň jednu ze sedmi následujících.

1. Pilates

Ačkoli se může zdát, že cvičení pilates si svůj díl slávy užilo na začátku milénia a dnes frčí jiná cvičení, stále má po světě mnoho stoupenců. Tato cvičební metoda, založená na pravidelném dechu a plynulých, řízených pohybech, ve kterých tanečnice poznají prvky z baletního tréninku, je vhodná víceméně pro každého. Pilates je pomalé, ale efektivní cvičení, při kterém posílíte celé tělo. Je známé tím, že zpevňuje střed těla, podporuje flexibilitu a pomáhá budovat dlouhé štíhlé svaly. A ty nohám sluší.

2. Plavání

Ač se to nemusí zdát, plavání je výborné posilovací cvičení, jednak skvělé kardio, tedy aktivita, při níž posilujete zdraví srdce, budujete fyzičku, a také podporujete spalování tuků. Plaveckých stylů je mnoho a u každého zapojujete nohy trochu jinak. Na hubnutí se nejvíce doporučuje plavat prsa nebo kraul. Efektivní je v určených intervalech oba styly střídat, protože každý zapojuje trochu jiné svalové partie. Pokud plavete na otevřené vodě, nebojte si vzít ploutve, díky kterým se zvyšuje odpor vody, vy jste rychlejší, ale stehna, hýždě i lýtka si to musí pěkně komplexně odpracovat.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

U všech stylů je podstatné nebát se ponořit hlavuFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

3. Běh

Běh má stále více přívrženců. Jsou tací, kteří tvrdí, že každý se dokáže propracovat k tomu, aby měl tento sport rád, jen to u někoho vyžaduje delší čas. Každopádně má běhání nespočet výhod a pro všechny, co se snaží zhubnout (a nejen nohy) platí, že tento pohyb jim nepochybně pomůže. Běh je především aerobní aktivita, ale pokud zařadíte také trasy ve zvlněném terénu, pořádně posílíte stehna i lýtka. A sen o krásně tvarovaných nohách bude zase o něco blíž skutečnosti.

4. Chůze

Pokud ale patříte k těm, kteří běhu na chuť nikdy nepřišli, choďte, a to rychle. Chůze je jedním z nejpřirozenějších pohybů vůbec. Krom toho, že pomáhá s hubnutím, je také nejšetrnější ke kloubům. Kdo má více než pár jednotek kilo navíc, může mít s během problémy, právě kvůli nárazům na klouby. Z tohoto hlediska je chůze bezpečná. Pokud budete chodit co nejčastěji a pěkně svižně, rozhodně z toho bude skvělé kardio, které přinese výsledky.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Běh i rychlá chůze, obojím posilujete nohyFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

5. Jízda na kole

Cyklistika je takovým evergreenem pro štíhlé a perfektně tvarované nohy. Je to sport snadno dostupný, v Česku populární a můžete se na něj dát s celou rodinou. Při jízdě na kole spalujete tuky, ale zároveň samozřejmě efektivně posilujete nohy, a tím tvarujete nohy. Výhodou kola je i skutečnost, že v terénu také pořádně zapojíte lýtka, která u mnoha jiných cvičení tolik zabrat nedostávají.

6. HIIT

Máte-li málo času, ale zato dost kuráže na své formě zapracovat, pak se dejte na HIIT neboli vysoce intenzivní intervalový trénink. HIIT je opravdu obrovská makačka, kterou začátečníci nejspíš neudýchají, efektivita je ale značná. Správný trénink trvá obvykle 20 až 30 minut a skládá se z intervalů, kdy se střídá cvičení s velkou zátěží s mírnou. Díky tomu si skvěle budujete kondici, nakopnete spalování tuků, ale samozřejmě také formujete nohy, včetně celé postavy.

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

HIIT není pro padavky, na tohle cvičení musíte mít kondičkuFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

7. Posilovací cvičení

Na štíhlejších a krásně tvarovaných nohách můžete samozřejmě pracovat i v posilovně. Silové cviky jako variace dřepů a výpadů se závažím, ale také různé výskoky samozřejmě také skvěle formují nohy. Pokud chcete nohy vytvarovat a zároveň zeštíhlet, v kombinaci s redukčním jídelníčkem může být posilovna správnou cestou.

Reklama

Načítám