Hlavní obsah

Proč si dávat pozor na pendreky

Foto: Anna Gerasko, Shutterstock.com

Foto: Anna Gerasko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékořice, která je součástí cukrovinky zvané pendrek, je zdraví prospěšná. Pokud to s ní ovšem přeháníte, může být naopak velice škodlivá. Obsahuje totiž sloučeninu, která nebezpečně zvyšuje krevní tlak a následně ohrožuje srdce.

Článek

Chuť lékořice lysé je tak typická, že se jí nic jiného nepodobá, velmi vzdáleně snad je anýz. Jedná se o bylinu dorůstající výše jednoho metru, jejíž kořen se pro cenné antimikrobiální i antivirové vlastnosti v lidové medicíně užívá již po staletí.

„Dokáže ulevit od bolesti v krku, usnadňuje vykašlávání, zklidňuje podrážděný žaludek nebo ekzém pokožky, působí protizánětlivě, posiluje imunitní systém, podílí se na likvidaci virů a bakterií, včetně těch, které v ústech vytvářejí zubní plak,“ vyjmenovává výhody Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity.

Lékořice podle ní pomáhá také s hubnutím, protože podporuje spalování tuků.

Co stojí za typickou chutí černé lékořice

Lékořice je k dostání v celé řadě forem, jako jsou čaje, kapsle, sušené extrakty, ale hlavně se přidává jako přísada do různých cukrovinek a dělají se z ní pendreky typické černou barvou (kořen lékořice lysé se naseká, rozemele a vaří, dokud nezčerná a nezhoustne – výsledný extrakt má podobu pendreku). A právě ty mohou představovat potencionální riziko, pokud to přeženete s množstvím. Za sladkou chutí pendreků totiž stojí látka známá jako glycyrrhizin, která je až 50x sladší než cukr.

Foto: Antonio Gravante, Shutterstock.com

Kořen lékořice lysé se naseká, namele a vaří, dokud nezčerná a nezhoustne: takhle vznikají pendreky Foto: Antonio Gravante, Shutterstock.com

Proč si dávat pozor na pendreky

Vedlejší produkt glycyrrhizinu, kyselina glycyrrhizová, se přidává i do dalších potravinářských výrobků a léků. Sama o sobě není nebezpečná, takovou se stane až ve chvíli, kdy to přeženete s množstvím, a navíc opakovaně.

„V takovém případě totiž může ovlivnit tělesné funkce, a to především tím, že snižuje hladinu draslíku jeho zvýšeným vylučováním, což ohrožuje chod srdce,“ vysvětluje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

Jinými slovy kyselina glycyrrhizová může v nadměrném množství nebezpečně zvyšovat krevní tlak.

Kdo by lékořici raději neměl jíst

Několik výzkumů ukázalo, že denní konzumace přibližně 50 gramů lékořice (standardní pendrek váží 8–13 gramů) po dobu nejméně dvou týdnů může u dospělých starších 40 let vést k nepravidelnému srdečnímu rytmu známému jako arytmie, k vysokému krevnímu tlaku a v nejhorších případech až k selhání srdce. Varování se týká především těch, kteří již arytmiemi a vysokým krevním tlakem trpí, případně k nim mají predispozice, jako je nadváha, obezita, metabolický syndrom nebo cukrovka, nebo mají potíže s ledvinami či nedostatkem draslíku.

„Lékořice navíc zadržuje v těle tekutiny, což způsobuje jen další zvýšení krevního tlaku a naředěním vnitřního prostředí také další pokles hladiny draslíku,“ objasňuje profesorka Matějovská Kubešová.

Lékořice může také nepříznivě reagovat s kortikosteroidy, léky na vysoký krevní tlak a srdeční rytmus, medikamenty ředícími krev (warfarin), obsahujícími estrogen nebo působícími jako hormonální terapie či antikoncepce. Lékořici by se měly vyhýbat těhotné ženy, protože její nadbytek může poškodit mozek plodu nebo vyvolat předčasný porod.

Foto: OllyDark, Shutterstock.com

Za typickou chutí lékořice stojí glycyrrhizin, který je 50x sladší než cukrFoto: OllyDark, Shutterstock.com

Proč není lékořice úplně špatná

Jestli je pro vás pendrek pochoutka, neznamená to, že se ho musíte úplně vzdát. I když lékořice zvyšuje riziko selhání srdce, děje se to zejména v případě, že se k její konzumaci přidruží ještě další rizikové faktory, jako je nadváha, kouření, hypertenze a další. Pokud si ji tedy dopřejete jednou nebo dvakrát týdně bez překročení doporučené denní dávky a navíc jste jinak celkově zdraví, nemusíte se ničeho obávat.

Načítám