Hlavní obsah

Proč vás bolí za kolenem: na vině jsou křečové žíly, ale i Bakerova cysta

Foto: Dobo Kristian, Profimedia.cz

Foto: Dobo Kristian, Profimedia.cz

Reklama

Oblast vzadu pod kolenem je velmi citlivá. Zejména u lidí, kteří rádi cvičí a běhají může reagovat na různé druhy přetížení bolestí a otokem. Co všechno může stát za nepohodlím v podkolenní jamce, kdy postačí domácí léčba a kdy je třeba vyrazit k odborníkovi?

Článek

Za nepříjemnou bolestí v podkolenní jamce vzadu na lýtku může stát celá řada příčin: protože je hustě protkána cévami, šlachami i svaly, k přetažení nebo poranění doprovázenými bolestí může dojít velmi snadno. Léčba závisí na příčině, většinou spočívá v klidovém režimu, užívání léků proti zánětu a bolesti, v naplánování fyzioterapie a aplikaci lokálních metod pro snížení nepohodlí, jako je přikládání teplých či studených obkladů, mazání různými mastmi a gely, masážemi podobně. Proč v podkolenní jamce bolívá nejčastěji?

1. Křečové žíly (varixy)

Rozšířené žíly vystupující pod kůží jsou známy jako křečové neboli varixy. Většinou se objevují na nohách a stav je způsoben neschopností žilních chlopní usnadnit návrat krve do srdce, ta se důsledkem toho v žilách městná a rozšiřuje je, což působí bolest, může to vést k otokům, píchání, pocitům těžkých nohou a podobně. Pokud jsou varixy v podkolenní jamce, mohou bolet. K léčbě se užívá nošení kompresních podkolenek usnadňujících návrat krve k srdci, speciální cvičení, případně ambulantní či chirurgický zákrok.

Foto: Joy_Studio, Profimedia.cz

Za bolestí v podkolenní jamce mohou být varixyFoto: Joy_Studio, Profimedia.cz

2. Osteoartróza

Kloubní onemocnění způsobené opotřebením/ztenčením chrupavky, která tlumí tření kloubů a kostí, se nejčastěji vyskytuje v rukou nebo kyčlích a v případě kolenou nejvíce postihuje zadní část, což se ozývá právě bolestí v podkolenní jamce. Léčba spočívá v tlumení příznaků, tedy podávání léků proti bolesti, užívání kolagenních doplňků stravy, doporučuje se také fyzioterapie a udržování zdravé váhy (nadváha a obezita klouby zatěžují).

3. Bakerova cysta

V případě Bakerovy cysty jde o tekutinou naplněný váček projevující se jako pružná, někdy tuhá boule v podkolení. Příčiny mohou být různé, ať už se jedná o úraz, artrózu nebo zánět šlach. „Pokud cysta tlačí a bolí, lze ulevit jehlou, tedy punkcí. Při výrazném a zhoršujícím se nálezu je možné cystu odstranit operací,“ informuje Radek Černý z ortopedie ve Žďáru nad Sázavou.

4. Zánět

Zejména sportovcům hrozí kvůli přetížení zánět šlach nebo zánět bursy. Bursy jsou tekutinou naplněné váčky zvlhčující a odlehčující místa tření mezi kostmi, šlachami a úpony svalů v blízkosti kloubů. Obojí se léčí klidovým režimem, ledováním, jemnými masážemi, případně znehybněním či fixací (ortézou, tejpem) a uvolňujícím cvičením.

Foto: Julia Nazarova, Profimedia.cz

Při zánětu šlach je zásadní klidový režim, pomoci může i fixace tapem nebo ortézouFoto: Julia Nazarova, Profimedia.cz

5. Poranění vazu

Důsledkem přetížení, úderu do kolene nebo náhlé změny směru při běhu či otočení může dojít ke zranění jednoho ze 4 vazů připojujících stehenní kost ke kosti holenní, které se setkávají právě v oblasti kolene. Stává se to nejčastěji těm, kteří hrají fotbal, basketbal nebo lyžařům. Vedle bolesti se dostavuje otok a potíže s chůzí. V lehčích případech je na místě klid na lůžku, ledování, fixace elastickým obinadlem nebo ortézou, případně tejpování zkušeným fyzioterapeutem. Ve vážnějších případech je nutná operace, kdy se vazy sešijí, případně nahradí plastikou. Nutná je potom odpovídající rehabilitace.

Kdy vyrazit k lékaři

Pokud vás začne bolet v podkolenní jamce a objeví se otok, zkuste nejprve klidový režim a ledování, případně se poraďte s fyzioterapeutem.

„Fyzioterapeut může pomoci také při bolestech způsobených nesprávnými pohybovými stereotypy při sportu i v běžném denním životě. Hledejte někoho se specializací na sportovní a ortopedickou problematiku,“ radí Veronika Kristková, vedoucí fyzioterapeutka ze společnosti Fyzio Beskyd.

Pokud potíže do pár dní nezmizí, navštivte praktika, který vás prohlédne a případně odešle k ortopedovi.

Reklama

Načítám