Hlavní obsah

Jablko, studená voda, masáž i kaštany. Domácí tipy proti křečovým žilám

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hyzdí vaše nohy zarudlé metličky nebo dokonce vystouplé křečové žíly? Nebo je máte v rodině a obáváte se, kdy udeří u vás? Než začnete šetřit na operaci, zkuste se zaměřit na úlevné návyky a zkusit přírodní metody, které zdraví vašich cév pomohou.

Článek

Křečovým žilám se nevyhne zhruba polovina žen, s přibývajícími léty se s tmavými vystouplými žilami zejména na nohách potýkají ale i muži. V jejich vzniku hraje roli nejen životní styl, ale i genetická zátěž, pokud je tedy máte v rodině, snažte se dělat maximum pro jejich prevenci. Pokud je podchytíte hned s prvními příznaky, může úprava stravy a životního stylu také výrazně pomoci. Nejde totiž jen o problém estetický, ale především zdravotní, křečáky totiž bolí a mohou přerůst v komplikované bércové vředy nebo záněty žil. Co svým nohám dopřejte dříve, než zamíříte do lékárny?

Ulevte nohám, jak to jde

Celý den jste na nohách, musejí nést vaši váhu, což klade na žilní systém velký tlak. Čím vyšší je vaše váha, tím hůř. Snažte se proto udržet si zdravou hmotnost. Pokud v práci sedíte nebo stojíte a vaše nohy směřují výhradně dolů, dopřejte jim co možná nejčastěji potřebné uvolnění. Ideálně každou hodinu. Projděte se, hoďte si je na chvíli na židli, lehněte si na záda a zvedněte je, v noci je vypodložte polštářem, natáhněte je a uvolněte.

Chcete-li pro úlevu udělat ještě víc, dejte si na nohy bylinný obklad. Stačí hadřík namočit do odvaru a nechat alespoň dvacet minut působit. Vhodné byliny pro přípravu ulevujícího odvaru jsou rozmarýn, kostival nebo jírovec, ke zpevnění cév a zlepšení krevního oběhu pomůže vilín, měsíček nebo petržel. Hrst byliny povařte pět minut v 250 ml vody, zchlaďte, namočte hadřík nebo žínku a přiložte na nohy, zejména do míst, kde cítíte po dlouhém stání pnutí a brnění, nebo kde již pozorujete promodrávající žíly a rozpraskané metličky.

Foto: Roman Kosolapov, Shutterstock.com

Plavání je ideální sport pro prevenci, může přinést i úlevu při pocitu těžkých nohouFoto: Roman Kosolapov, Shutterstock.com

Projděte se vodou

Posílení žil může pomoci chůze chladnou vodou. V létě můžete využít horské bystřiny nebo speciální Kneippův chodník (dvě nádoby, kde si střídavě ochlazujete a ohříváte nohy). V zimě zvládnete vodní kúru i doma ve vaně. Napusťte si vodu těsně pod kolena, ne teplejší než 18 °C. Choďte na místě, nohy zdvihejte, při pohybu dolů propínejte špičky. Opakujte, dokud je vám procedura příjemná, nohy by vás neměly nepříjemně brnět. Ihned po koupeli si nohy do sucha vytřete ručníkem, oblékněte teplé ponožky a rozpohybujte nohy svižným cvičením nebo procházkou venku. Účinnou prevencí je také nohy sprchovat střídavě teplou a studenou vodou.

Léčivý dotyk

S pocity těžkých nohou, otoky i křečovými žilami v počátečním stádiu mohou pomoci masáže. Zajděte si na profesionální lymfatickou masáž nebo si dopřejte péči v domácím prostředí. Pro hladký klouzavý pohyb si vezměte na pomoc tělový olej, poslouží i olivový nebo ricinový, nohy masírujte krouživým pohybem. Nijak netlačte, zejména ne v místě vystouplých žil a uzlíků. Pohyb veďte od kotníků, přes holeně, podél kolenou až k horní části stehna.

Foto: Yuliya Loginova, Shutterstock.com

Úlevu přinesou při masáži přinesou i oleje z cypřiše, mandarinky nebo šalvějeFoto: Yuliya Loginova, Shutterstock.com

Rozpohybujte se

Nechcete-li v budoucnu nosit kompresní punčochy nebo absolvovat operaci, dopřejte nohám pohyb. „Při dlouhém sezení dochází ke ztrátě elasticity tepen a jejich schopnosti reagovat na změny krevního tlaku. Současně ale dochází právě ke zvýšení tlaku v žilním systému a k rozšíření kapacity povrchního a hlubokého žilního systému. Tento tlak na slabou žilní stěnu zvyšuje riziko onemocnění křečovými žilami,“ vysvětluje cévní chirurg MUDr. Radek Vyšohlíd z Perfect Clinic.

Pokud prosedíte osm hodin v práci, měli byste pohybu věnovat alespoň osmdesát minut denně. Počítá se i cesta do práce, chůze po schodech, cesta na oběd. Po práci se projděte, zajděte na kolo, do bazénu, běhejte nebo se věnujte svižné chůzi.

Myslete i na pravidelné přestávky v práci. Dojděte si pro kávu, během vyřízení telefonátu se projděte, při prezentaci na poradě se postavte.

Posilte žíly jídelníčkem

Pružnost cév a jejich pevnost můžete zlepšit i zevnitř, vhodným jídelníčkem. Zaměřte se na dostatek vlákniny a vitaminu C, pitný režim, omezte na minimum alkohol, smažené pokrmy, nekuřte. Vsaďte i na užívání vitaminu P neboli rutinu. „Jedná se o bioflavonoid, který se nachází v některé zelenině a ovoci, má schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Najdete jej v jablkách, pohance, většině citrusů, černém i zeleném čaji, také fíky jsou bohatým přírodním zdrojem rutinu,“ doporučuje kosmetička Klaudia Nawaisehová. Seženete ho také jako doplněk stravy. Pitný režim můžete obohatit o mrkvovou šťávu, jablečný ocet či čaj z květu kaštanu.

Křečové žíly nejsou jedinou nemocí žil. Obávané jsou i hemoroidy nebo prokletí mužů, varikokéla.

Reklama

Načítám