Hlavní obsah

Tenisový loket netrápí jen tenisty: Jak se léčí a co pomáhá?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když loket přetěžujete, může onemocnět. Problém se ohlásí otokem, bolestí a citlivostí. Ačkoliv léčba vyžaduje zásah odborníka, existují některé přírodní prostředky, které mohou při mírnění otoku a bolestivosti zafungovat jako první pomoc. Co všechno platí na tenisový loket?

Článek

Degenerativní onemocnění svalů předloktí, radiální epikondylitida neboli tenisový loket, je nejčastějším zdrojem bolesti loketního kloubu. Ročně postihuje až tři procenta dospělé populace a potíže nastávají nejčastěji mezi 35 až 50 lety věku. Jak ho poznáte a dá se nějak léčit?

Příčiny a příznaky tenisového lokte

Jak si tenisový loket uženete? Přetěžování v úponu narušuje prokrvování, a proto pak vznikají mikrotrhlinky, které loket postupně oslabují, což způsobuje otok, horkost a bolest na vnější straně kloubu (na rozdíl od loktu golfového, kdy kloub bolí na vnitřní straně a přetíženy jsou ohýbače zápěstí a prstů). V klidu bolesti kloubu ustupují, při námaze se vracejí.

Onemocnění má dvě formy: akutní, vzniklou jednorázovou náročnou činností (nahazování omítky nebo štípání dříví), a chronickou, která je charakteristická bolestmi trvajícími déle než šest týdnů. Vzniká pravidelným přetěžováním při sportu (tenis), při psaní na počítači, uklízení, šroubování…

Test: jak poznáte, že se vás to týká?

Máte na tenisový loket podezření? Vyzkoušejte následující test: otočte dlaně dolů a natáhněte zápěstí proti odporu. Bolí vás přitom v lokti? Diagnóza je jasná. Pro potvrzení zajděte za ortopedem, který provede další vyšetření pohyblivosti a bolestivosti kloubu, případně loket zrentgenuje.

Foto: SeventyFour, Shutterstock.com

Tenisový loket se týká všech, kteří loket pravidelně přetěžují, tedy nejen tenistůFoto: SeventyFour, Shutterstock.com

Jak léčit tenisový loket

Terapie se vždy odvíjí od závažnosti stavu. Vždy je nutný odpočinek, tedy držet končetinu v klidu, a zásadní je fyzioterapie: pravidelné cvičení pod dohledem odborníka, které pomůže postižené svaly a úpony natáhnout.

Vše ostatní je navíc. „Fyzikální terapie, jako je ultrazvuk, elektroterapie, magnetoterapie a další, by měly fungovat pouze jako doplňková léčba,“ zdůrazňuje Zdeněk Vodička, ortoped a specialista pro chirurgii lokte a ruky z nemocnice České Budějovice.

Rázová vlna i obstřiky

„Podle mých zkušeností je neúčinnější rehabilitační metoda terapie rázovými vlnami. V krajních případech se používá i analgetická radioterapie, tedy léčba rentgenovým zářením,“ doplňuje Radek Černý, ortoped ze Žďáru nad Sázavou. Užívají se také léky proti zánětu a bolesti ve formě pilulek a mastí, případně se do místa bolesti aplikuje obstřik kortikoidem.

Operace je krajní řešení

Pokud konzervativní léčba nezabírá ani po třech měsících nebo když se potíže vracejí, mohou lékaři přistoupit k operaci. Neléčený loket může bez operace v krajních případech dojít až k invaliditě, kdy není postižený člověk pro bolest schopný ruku používat ani při běžných činnostech a šetří ji, což může časem způsobit potíže s krční páteří.

Prevence: aby se bolest nevrátila

Při předcházení návratu tenisového lokte je dobré vyhýbat se činnostem, které jej způsobují, případně při nich loket fixovat ortézou, tejpem nebo epikondylární páskou, která mírní tah svalů předloktí na ohrožený úpon.

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Základem léčby je kvalitní fyzioterapieFoto: Lopolo, Shutterstock.com

Přírodní léčba tenisového lokte

Fyzioterapie je zásadní, stejně jako klid končetiny. Sami si můžete pomoct i některými přírodními prostředky. Co je dobré vyzkoušet?

1. Zázvorový zábal

Díky protizánětlivým vlastnostem se zázvor používá k snížení otoků svalů a šlach. Jak na to? 4 polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru zabalte do bavlněného sáčku a louhujte minutu v 200 ml horké vody. Poté vyndejte a nechte vychladnout. Přiložte na postižené místo a nechte působit 15 minut. Opakujte i několikrát denně, dokud si nevšimnete zlepšení. Pokud máte citlivou pokožku, vyzkoušejte nejprve na malém kousku kůže. Výluh raději nepijte, je velmi silný.

Foto: Stephen Gibson, Shutterstock.com

Úlevu od bolesti poskytne zázvorový zábalFoto: Stephen Gibson, Shutterstock.com

2. Kurkumové mléko

Úlevu od otoku a bolesti poskytne také kurkumová kúra. Kurkuma má díky kurkuminu protizánětlivé vlastnosti, pro něž je hojně užívána při léčbě kloubů. Jak na to? Na mírném ohni zahřejte 250 ml mléka s polévkovou lžící kurkumy a na závěr dochuťte lžící medu. Pijte ráno a večer po dobu alespoň dvou týdnů.

3. Česnekové mazání

Pro obsah antioxidantů, protizánětlivých látek a síry může česnek při bolesti způsobné tenisovým loktem dopřát výraznou úlevu. Jak na to? Prolisujte 5 stroužků česneku, pastu naneste na bolavé místo, překryjte ručníkem a nechte 20 minut účinkovat. Opakujte několikrát denně, dokud bolest nepoleví.

Upozornění: Pokud máte citlivou pokožku, vyzkoušejte nejprve na malém kousku kůže a teprve poté, co neproběhne žádná nežádoucí reakce, aplikujte na celé místo. Mazání by nemělo pálit, pokud se tak děje, obklad sundejte a kůži omyjte, česnek totiž může ve vzácných případech pokožku naleptat.

Tenisový loket

  • Jiný název - Radiální epikondylitida, epicondylitis lateralis humeri
  • Popis - Degenerativní zánětlivé onemocnění svalových úponů na vnější straně loketního kloubu
  • Příznaky - Silná bolest obzvlášť při pohybu na vnější straně lokte, může vystřelovat nahoru i dolů. Místo je teplejší, může být oteklé, pohyblivost je zachována.
  • Léčba - Končetina v klidu, fyzioterapie, terapie rázovými vlnami, analgetická radioterapie, obstřiky kortikoidy, protizánětlivé a analgetické léky a masti, jako podpůrná léčba různé druhy rehabilitace (ultrazvuk, magnetoterapie), v krajním případě operace
  • Statistika - Ročně postihuje až 3 % dospělé populace.
  • Prevence - Vyhýbání se rizikovým činnostem. Není-li to možné, pak je vhodná fixace ruky ortézou, tejpem nebo epikondylární páskou.

Načítám