Hlavní obsah

Proč všichni šílí z pomalého hrnce? Mini test + 3 recepty

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

S označením pomalý hrnec (anglicky slow cooker nebo crock-pot) se nejčastěji setkáte na anglosaských webech o vaření, kde v nich, jak mám někdy pocit, hlavně americké hospodyňky připravují snad 80 % pokrmů. Víte, co všechno umějí a jaké mají funkce?

Článek

Možná to znáte ze svého okolí – někdo si pořídí pomalý hrnec a pak o něm všem nadšeně vykládá s takovou intenzitou, až se mu pomalu chcete začít vyhýbat. Podobně jako bratranci, co se dal na finanční poradenství nebo kolegyni čerstvé vegance. Nám to ale nedalo a podívali jsme se, čím jsou pomalé hrnce tak zázračné. Jak dopadl náš test a který se vyplatí koupit?

Proč je pomalý hrnec tak zázračný?

Zjednodušeně jde o do elektriky zapojený samostatně stojící hrnec (proto je fajn i třeba na chatu), který připravuje potraviny při teplotě pod bodem varu. Tím si zachovávají svou chuť a vitaminy, ale zároveň jsou krásně měkké. Nebojte se ale rozvařené zeleniny, ve vývaru vám změkne maso, ale zelenina zůstane pěkně na skus. 

Také je to skvělý pomocník pro vaření v jednom hrnci – jednoduše do něj vložíte všechny ingredience, nastavíte si čas a teplotu a bez starostí se můžete věnovat něčemu jinému. Díky nízké teplotě se neodpaří téměř žádná tekutina, takže nehrozí připálení nebo přetečení.

Do jídla stačí přidat jen úplné minimum tuku a kromě dušených mas a vývarů v něm uvaříte i třeba skvělou rýži. Ráno ho zapnete a večer vás čeká lahodné jídlo.

Co dalšího slow cooker umí?

Základní pomalé hrnce umí uvařit jídlo v nízké teplotě a poté ho udržet teplé, ale seženete i přístroje s mnohem sofistikovanějšími funkcemi. Prima je možnost odloženého startu, přípravy domácího jogurtu a zdravé vaření v páře. K zahození není ani možnost maso či zeleninu před vařením orestovat, a tím jídlu dodat výraznější chuť.

V našem minitestu jsem si vybrala tři na trhu oblíbené přístroje a vyzkoušela v nich silný tažený vývar, šťavnaté trhané kuřecí maso a poctivý hovězí guláš. A teď už se podívejte, jak vaření dopadlo a na co si dát při koupi a používání pomalého hrnce pozor.

1. CrockPot: dokonalý vývar bez starostí

Jako první jsem testovala legendu mezi pomalými hrnci, CrockPot – ten je v Americe vlastně synonymem pomalého hrnce. Vyrábí ho Bionaire a tento konkrétní má objem 5,7 litrů, označení SCCPBPP605-050 a stojí 2650 Kč.

Hlavní výhodou je, že maso a zeleninu pouze zalijete vodou, zapnete a dál už se nemusíte o nic starat. Tekutina vám nepřeteče ani se nevyvaří. Tento hrnec má pouze 2 stupně vaření: low (nízký) a high (vysoký) a jeden stupeň udržování teploty, který se automaticky spustí po skončení samotného vaření, takže ovládání je opravdu super jednoduché. Suroviny ale nemůžete před vařením opéct.

Vývar z pomalého hrnce je krásně čirý a chutná jako ten pomalu tažený. Výhodou slow cookeru je, že zatímco maso krásně změkne a jde parádně od kosti, zelenina zůstává pořád pevná na skus a také si uchová více vitaminů než při klasickém vaření.

Co se samotného hrnce týče, vnitřní vyjímatelná nádoba je z poctivé kameniny, kterou lze mýt v myčce i používat v troubě. Také ale váží podstatně víc než teflonové hrnce. Pokud byste se báli rozbití, Bionaire nabízí ke svým výrobkům náhradní díly: nádoby, víka i těsnící gumy. Vůně se během vaření uvolňuje i přes onu těsnící gumu, ale pokud by vám to vadilo, můžete hrnec umístit na balkon nebo do spíže, kterou můžete odvětrat.

Foto: Jakub Jurdič

Silný a dokonale čirý vývar s nerozvařenou zeleninou uvaříte jedině pozvolným tažením. A v pomalém hrnci to bude na rozdíl od sporáku úplně bez starostí!Foto: Jakub Jurdič

2. Sencor: trhané maso téměř bez tuku

Na trhané maso už jsem si vybrala přístroj, který má i funkci restování – opečením cibulky a kuřete totiž jídlu dodáte ještě lepší chuť! Jedná se o Multifunkční hrnec Sencor SPR 7200SS s pořádným objemem 6 litrů. Přístroj stojí 3999 Kč a kromě pomalého vaření a restování v něm můžete i zdravě vařit a péct v páře, nachystat domácí jogurt nebo uvařit perfektní rýži.

I přes množství funkcí je ovládání snadné a intuitivní (po návodu k použití sahám až v nejzazším případě) a výhodou je i lehká vyjímatelná vnitřní nádoba, která má nepřilnavý povrch a lze mýt v myčce. Díky plastovým madlům sice nesmí do trouby, zato vám ale usnadňují manipulaci s horkým hrncem. Sencor nabízí odložený start (takže si můžete nastavit, aby bylo jídlo hotovo například po návratu z výletu) a udržování teploty pokrmu. Umí i upéct chléb nebo v páře (kromě zdravé zeleniny a ryb) uvařit i knedlíky. Má i všelijaká všelijaké příslušenství, například parní koš, pečicí nádobu nebo rošt.

Foto: Jakub Jurdič

Šťavnaté trhané maso má všestranné použití do burgerů, rychlých tortill, salátů, zapečených sendvičů, plněných brambor nebo třeba těstovinFoto: Jakub Jurdič

3. Philco: nejlepší guláš z kližky

Posledním hrncem je Philco PHSC 5600, který má objem 5,6 litrů a pořídíte ho za 2999 Kč. Díky možnosti restování se perfektně hodil na českou klasiku, hovězí guláš. Teplotu (od 20 do 220 °C) a čas vaření si můžete nastavit sami, takže se hodí třeba na chatu nebo do míst, kde nemáte klasickou plotnu, ale remoska už je vám málo.

Vyjímatelná vnitřní nádoba je lehounká, perfektně nepřilnavá a vhodná do myčky i do trouby. Pokud jste zvyklí na indukci, musíte se připravit na trochu delší čas zahřívání, zato si v hrnci uděláte i domácí jogurt (a to bez otravného hlídání času a teploty), fritovaná jídla, zeleninu v páře nebo dokonce domácí fondue.

Nejvíc se mi líbí, že guláš v pomalém hrnci nikdy nepřipálíte. O tom, že se nemusí hlídat množství tekutiny nebo míchat ani nemluvě (i když vám stejně určitě nedá čas od času nahlídnout pod pokličku). Šikovná je opět i funkce odloženého startu. Philco má navíc program na populární vaření metodou sous-vide.

Foto: Jakub Jurdič

Díky dlouhému pomalému vaření se uvolní kolagen z masa, který guláš parádně zahustí bez jediného gramu moukyFoto: Jakub Jurdič

Podle čeho tedy hrnec vybírat?

Upřímně si řekněte, jestli na hrnci využijete i další funkce (restování, fritování, vaření v páře, jogurtovač...), nebo chcete vařit hlavně vývary a jednoduché guláše. Seženete i multifunkční hrnce kolem 12 000 Kč, ale pokud byste nakonec jen vařili polévky, asi to bude zbytečná investice.

Dalším důležitým aspektem je také objem nádoby – vaříte pro dva, nebo pro šestičlennou rodinu? A dále materiál. Někomu vyhovuje odolná kamenina, která je křehčí, ale lépe nese teplo, jiný upřednostní moderní nepřilnavý materiál. Při častém používání oceníte i možnost mytí v myčce, byť ji hrnec zabere skoro celou.

Slow cooker: na co pozor

Ačkoliv je vaření v pomalém hrnci téměř bez práce, několik drobností na začátek se vám bude hodit vědět.

  • Nepřehánějte to s vodou - Nenechte se zlákat objemem hrnce, tekutiny dávejte opravdu jen tolik, kolik jí chcete mít ve výsledném pokrmu. Během vaření se téměř žádná nevyvaří, potraviny většinou i nějakou pustí, a vývar by tak mohl býr slabý či omáčka příliš tekutá.
  • Některé potraviny nechte až nakonec - Čerstvé bylinky jídlo krásně ovoní, ale dávejte je opravdu až na závěr, jinak z nich bude nazelenalá kaše. Stejně tak mléko a smetanu do pokrmů přilévejte až na konec, jinak by se mohly srazit. Nízké teploty a dlouhý čas přípravy neprospívají ani mořským plodům.
  • Obrňte se trpělivostí - Označení slow není jen tak. Pokud nemáte opravdu svatou trpělivost, na ohřívání jídel raději zvolte jinou funkci či spotřebič. Nicméně většina hrnců má automaticky nastavený program udržování teploty, takže po dovaření zůstává pokrm ještě poměrně dlouho připravený ke konzumaci.

Za zapůjčení hrnců k focení děkujeme společnostem Bionaire – CrockPot, Sencor a Philco.

Reklama

Načítám