Hlavní obsah

Proti nudě: Noc kostelů, bosostezky i v hlavě schizofreničky

Foto: GrekBest, Shutterstock.com

Foto: GrekBest, Shutterstock.com

Reklama

S uvolňujícími se opatřeními rostou možnosti, jak aktivně strávit volný čas. Počasí se sice zaseklo někde na konci března, ale nenechte si tím kazit náladu. Máme pro vás tipy na zajímavé akce po celé republice a pro celou rodinu.

Článek

Jeden by si myslel, že na konci května budou čepice a bundy zazimované. Ovšem letos je to jinak, protože déšť a nízké teploty ne a ne zmizet. Ale jak se říká, není špatné počasí, ale jen nevhodně oblečení brblalové. Takže se pořádně ustrojte a vyrazte na prima výlet nebo zajímavou akci.

Noc kostelů

Když se v květnu 2009 konala Noc kostelů poprvé, bylo možné navštívit zhruba 25 míst. Letos je jich více než tisíc! Koná se v pátek 28. května a organizátoři do poslední chvíle sledovali měnící se opatření, aby věděli, jak přizpůsobit program. Jisté je, že se bude více akcí a setkání konat venku. V brněnské diecézi se můžete těšit na „kostel, který neexistuje“ a v královehradecké mimo jiné na akci Noc kostelů na kole, a to kolem Hradce Králové a Chrudimi. A novinkou letošního ročníku je aplikace Noc kostelů pro Android, kde můžete vyhledat zajímavé kostely ve své blízkosti a naplánovat si přesný program.

Foto: GrekBest, Shutterstock.com

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře je v noci snad ještě kouzelnějšíFoto: GrekBest, Shutterstock.com

Zlínský filmový festival on-line

Již 61. ročník úspěšného a hojně navštěvovaného mezinárodního festivalu se tentokrát rozdělí na dvě části. Právě začíná jarní Zlínfest, na podzimní se můžete těšit v září. Program bude on-line a vyberou si všichni – od nejmenších dětí až po odbornou veřejnost. Tématem je Literatura ve filmu. Těšit se můžete na snímky, které uspěly v minulých ročnících, animáky i pořady produkce ČT:D s literární tematikou, exkluzivní rozhovory se zahraničními hosty, zajímavé workshopy nebo koncertní talk show, třeba s Ondřejem Gregorem Brzobohatým (38) a Filipem Tellerem (29). Je toho mnohem víc a většina programu je zdarma nebo za symbolický poplatek.

Foto: zlinfest.cz

Využijte on-line podoby festivalu, díky které nemusíte do Zlína, ale Zlín přijde za vámiFoto: zlinfest.cz

Bosostezky

V úterý mají děti svůj mezinárodní den, tak je vezměte na pěkný výlet. Velké oblibě se v posledních letech těší bosostezky, které nabízejí možnost vnímat svět přes bosá chodidla. Když nebude pršet a mrznout, zujte se a vyzkoušejte! Stezky bývají součástí přírodních zábavních parků, jako je liberecký EKOPark, chlumecký Fajnpark nebo Zeměráj u Kovářova. Příjemnou procházku nabízí naučná stezka bosou nohou, která vede mimo jiné poblíž kolonády Na Rajstně nad Valticemi. Bosý chodník složený z různých materiálů najdete v pražském parku Maxe van der Stoela nedaleko od Hradčan a zážitkový chodník čeká i v lázních Jeseník, jen kousek od známého Bezručova pramene.

Foto: zemeraj.cz

Pro děti je chůze naboso ještě poměrně přirozená, ale co pro vás? Zkusíte se projít po kamenech nebo po jehličí?Foto: zemeraj.cz

Obhájce nevinných

Filmy z prostředí vězení, kde čekají na svůj trest odsouzenci na smrt, jsou silné vždy. O to víc, když jsou natočené podle skutečného příběhu. Takové je skvělé soudní drama o právníkovi Bryanu Stevensovi (Michael B. Jordan, 34), který vystudoval Harvard a místo lukrativních nabídek se začal zajímat o případy neprávem odsouzených nebo lidí, kterým se nedostalo řádné obhajoby. Podaří se mu dostat na svobodu Waltera McMillana (Jamie Foxx, 53), který čeká v cele smrti na vykonání rozsudku, ač proti němu nebyly žádné důkazy?

Foto: Profimedia.cz

Bryan Stevenson je americký právník a aktivista, který celý život bojuje za to, aby chudí lidé i příslušníci menšin měli stejný přístup ke spravedlnosti jako ostatní. Ve filmu ho hraje Michael B. JordanFoto: Profimedia.cz

V hlavě schizofreničky

Před pár dny se slavil Světový den schizofrenie, jehož hlavním smyslem je zvýšit povědomí o této nemoci a vyvrátit mnohé mýty a stereotypy. Velmi zajímavý vhled poskytne i kniha Gábiny Pokorné (31), která nechá čtenáře nahlédnout do hlavy mladé ženě, jež se s vážným duševním onemocněním potýká. Chvílemi se budete vnitřním monologům i každodenním scénám ze života vysokoškolačky Evy smát, chvílemi vám bude hodně úzko. Jaké to je, jít na obyčejný nákup, a jaké to je, když máte pocit, že se proti vám všichni spikli?

Foto: Nakladatelství Práh

V hlavě, Gábina Pokorná, nakladatelství Práh, 368 stranFoto: Nakladatelství Práh

A pokud to na pobyt venku nebude, upečte smetanovou rebarborovou bábovku s jahodami a podívejte se na bezvadný islandský survival Hluboko, který natočil slavný Baltasar Kormákur (55). Uvidíte, že jinde je ještě větší zima a dá se to přežít! 

Reklama

Související témata:

Načítám