Hlavní obsah

Proti nudě: Signal Festival, s lampiony do zoo a seriál Pád

Foto: Stanislav Duben, Shutterstock.com

Foto: Stanislav Duben, Shutterstock.com

Reklama

Říjen je v polovině, ranní mrazíky trhají rekordy, ale odpolední sluníčko má stále ještě sílu. A pokud jste se ještě nenaladili na vlnu hygge a berete i jiný program než kakao pod dekou, máme pro vás prima tipy proti nudě.

Článek

Minulý víkend ovládly volby a bylo těžké soustředit se na cokoli jiného kromě výsledků. Tak si to v následujících dnech vynahraďte. Pořádně se oblečte, protože rána jsou chladná a v lese vás sluneční paprsky nezahřejí, a zkuste si vybrat třeba zrovna mezi našimi tipy. Víme, která divadelní inscenace by neměla uniknout vaší pozornosti, který festival si užijete ve dne i v noci a jaká knížka stojí za přečtení. A máme pro vás i jednu zdravotní výzvu.

Signal Festival

Na začátku byl úspěšný videomapping k 600. výročí pražského staroměstského orloje v roce 2010. Tehdy vznikla myšlenka představit obor světelného umění prostřednictvím festivalu. Tématem letošního devátého ročníku je soužití člověka s přírodou, postupné překonání pandemie a zdravější prostředí na Zemi. Na co se můžete těšit? Na čtyři festivalové trasy a 15 instalací ve veřejném prostoru. A také na mobilní aplikaci s rozšířenou realitou, díky níž Praha ožije skrze displej telefonu i ve dne a lze si tak prohlédnout interaktivní virtuální instalace šesti autorů. Festival se koná od 14. do 17. října a většina instalací je zdarma, pouze na tři je třeba koupit předem vstupenky.

Foto: David Krasensky, Shutterstock.com

Světelná kouzla vás ohromíFoto: David Krasensky, Shutterstock.com

Večerní lampionové prohlídky Zoo Zlín

Ať je teplo, nebo zima, v zoo je to vždycky prima. Zlínská zoologická zahrada je vyhlášená, a když tam vyrazíte v sobotu večer, užijete si ji jinak než obvykle. Koná se tu totiž lampionová prohlídka s průvodcem a speciální prohlídka zámku Lešná. Jak asi po setmění vypadá tropická hala Yucatan, Zátoka rejnoků nebo pavilon žiraf a slonů? A kam vás v zámku zavedou průvodci v dobových kostýmech? A že nemáte lampion? Pořídíte ho i přímo na místě.

Foto: zoozlin.eu

Zlínská zoo získá za světla lampionů úplně jiné kouzloFoto: zoozlin.eu

Hra Na útěku

Carmen Mayerová (77) a Tereza Kostková (45) jsou nejen báječné herečky, ale i máma s dcerou. A v komorním divadle Kalich měla v tomto týdnu premiéru inscenace Na útěku. Road movie o dvou naprosto odlišných ženách, které se jednou v noci potkají při stopování na výpadovce, a ač by si za normálních okolností neměly co říct, rozhodnou se pro společný útěk od stereotypů. I když se po cestě dohadují, rodí se mezi nimi krásný vztah a zjišťují, že jsou silnější, než tušily.

Foto: divadlokalich.cz

Herecký koncert dvou hereček z jedné rodinyFoto: divadlokalich.cz

Pink October: Nebýt na to sama

Významné charitativní organizace angažující se v boji proti rakovině prsu organizují v říjnu mezinárodní zdravotní kampaň s cílem zvýšit povědomí o této nemoci. Rakovina prsu je nejčastější nádor, který se u českých žen vyskytne, a každoročně je diagnostikováno přes 7 000 nových případů. Objednejte se na preventivní prohlídku a udělejte si samovyšetření.

Foto: Jo Panuwat D, Shutterstock.com

Dáte růžovou najevo podporu?Foto: Jo Panuwat D, Shutterstock.com

Deník farářky

Dosud ji znali především její farníci, čtenáři blogu a fanoušci na sociálních sítích. Za pár týdnů ale budou farářku Martinu Viktorii Kopeckou (35) znát skoro všichni, protože bude tančit v pořadu StarDance. A nyní jí vyšel deník. Farářka s rtěnkou, která už na první pohled boří mýty a stereotypní představy o církevních představitelích, se vám představí jako vtipná žena s nadhledem a schopností glosovat. A ano, dozvíte se, jak to má se vztahy!

Foto: Nakladatelství Mladá fronta

Deník farářky, Martina Viktorie Kopecká, nakladatelství Mladá fronta, 264 stranFoto: Nakladatelství Mladá fronta

Hattrick Gillian Anderson

Máte rádi Gillian Anderson (53)? Pak si ji na Netflixu můžete pustit hned ve třech skvěle hodnocených seriálech. V Pádu (2013–16) hraje policejní komisařku Stellu Gibson, která je na stopě chladnokrevnému sériovému vrahovi, a jejich hra na kočku a myš je vskutku mistrovské dílo. Nebo vás zaujme coby terapeutka v Sexuální výchově (2019–21), kde bojuje za své přesvědčení, že mládež informovaná o sexu je zodpovědnější? A pak je tu oceňovaná role železné lady, tedy předsedkyně vlády Margaret Thatcher v seriálu Koruna (2016–22).

Foto: Profimedia.cz

Geniální komisařka na stopě geniálnímu sériovému vrahovi? To je napínavý PádFoto: Profimedia.cz

A protože podzim je období polévek, zahřejte se tímto skvostným batátovým krémem!

Reklama

Související témata:

Načítám