Hlavní obsah

Proti nudě: Velikonoce zase trochu jinak

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Reklama

Začíná velikonoční volno a stejně jako loni nás místo koledování a obřích rodinných setkání čeká spíše komorní zábava. Budou vaše velikonoce spíš odpočinkové, tvořivé nebo tradiční?

Článek

Druhé Velikonoce v lockdownu. Snad už je to letos opravdu naposledy a příští rok budeme trávit sváteční volno s rodinou a děti půjdou na koledu. Ale i když se letos nedá dělat nic moc akčního, nudit se nemusíte. Čtyři dny volna jsou pořád čtyři dny volna.

Jak si je vychutnáte? Zvolíte wellness, nebo sportovní mód? Doženete seriálový dluh, uděláte hostinu nebo s dětmi budete tvořit?

Tradiční Velikonoce

Možná je letos trochu obtížnější myslet na tradice. Ale byla by škoda si nepřipomenout podstatu tohoto svátku. Osvěžte si velikonoční zvyky našich babiček a udělejte si dnes zelené smoothie, zkuste připravit pučálku, naučte se novou koledu, vyrazte na proutky a upleťte doma pomlázku. A rozhodně nezapomeňte vymyslet velikonoční menu a udělat si hostinu.

Do skanzenů na tradiční akce nemůžete, ale tradicím a symbolice se věnují nejrůznější muzea i online. Pusťte si třeba Symboly Velikonoc, které připravilo Muzeum Středního Pootaví Strakonice.

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Snad se nestane tradice z Velikonoc v lockdownu...Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Zábava vašeho dětství

Děti mají volno už dnes, vám začíná zítra. Chce to vymyslet hry a zábavu, to se ví. Co se vrátit do dětství a vytáhnout gumu na skákání? Nebo najít pěknou zeď a s balónem v ruce oprášit vzpomínky na „školku“? Můžete vyhlásit rodinnou výzvu ve skákání přes švihadlo – kdo vydrží nejdéle bez chyby, kdo udělá nejvíc vajíček v řadě?

A co doma? Vytáhněte karty a než rozdáte na klasické „prší“, zavzpomínejte na starého dobrého Kenta. Pamatujete, jaké jste měli s parťákem znamení, kterým se dávalo najevo, že máte v ruce komplet?

A přestože letos budou Velikonoce ještě pořád trochu jiné, vajíčka určitě nabarvěte. Můžete zkusit provázek a cukr podle našeho návodu nebo třeba foukací barvy.

Foto: KIRYAKOVA ANNA, Shutterstock.com

Nechť se váš obývák stane fitkem a vaše rodina soupeři. Nedejte jim nic zadarmoFoto: KIRYAKOVA ANNA, Shutterstock.com

Regenerace pro vás i květiny

Skvělým relaxem je i péče o květiny a je jedno, zda se rozhodnete vrhnout na zahradu a probudit ji ze zimního spánku, nebo počechráte pokojovky u vás doma, aby se jim dostalo tolik potřebné regenerace a živin. Zapojte celou rodinu a když to děti chytne, můžete jim k nějaké hezké příležitosti obstarat knížku Velká kniha zahradničení pro děti.

Nebo využijete několikadenní volno a dopřejete si domácí wellness? Dlouhou koupel, masku na obličej, mani i pedi. Nemusíte nikam spěchat a zasloužíte si trochu se hýčkat. Kdy jste naposledy měli čas jen pro sebe?

Foto: Bondar Illia, Shutterstock.com

Ponořit ruce do hlíny? To je perfektní relax. Jen ta mani pak bude skoro povinnáFoto: Bondar Illia, Shutterstock.com

Ví o tobě

Dny volna úplně volají po seriálovém maratonu. Víte, co nyní frčí? Tajemný Ví o tobě (2021) s koncem, kterým vám vezme dech. Produkční tým tohoto seriálu stojí i za peckami Netflixu jako Koruna (2016–2022) nebo Papírový dům (2017–2021). Šestidílný seriál vznikl podle stejnojmenného bestselleru Sarah Pinborough (49) a hashtag #neprozradtekonec je víc než trefný. Závěr je totiž na tomto thrilleru to nejlepší. Svobodná matka Louise se sblíží se svým šéfem na psychiatrii Davidem i s jeho manželkou Adele. Jejich vztah rozhodně není běžný a ona musí co nejrychleji přijít na to, kdo je oběť a kdo drží v rukách trumfy. Pochopí jejich zvláštní vztah včas a rozmotá nebezpečný propletenec lží?

Foto: Nakladatelství Metafora

Knižní bestseller Ví o tobě, Sarah Pinborough, nakladatelství Metafora, 304 stranFoto: Nakladatelství Metafora

Staré pecky Leoše Mareše

Kultura frčí přes web a ani moderátor a zpěvák Leoš Mareš (44) nezahálí. Se svými Starými peckami vystupoval vloni po českých a moravských amfiteátrech, nyní své originální koncerty dělá v souladu s vládními opatřeními. Čtvrté online Staré pecky se vracejí na místo činu, na berounské jeviště, kde se odehrály poprvé. Budou speciální nejen tím, že se konají v jeho rodném městě, ale album Tři slova navíc slaví 20 let výročí.

Foto: Profimedia.cz

Nikdy o sobě netvrdil, že je skvělý zpěvák, ale jeho koncerty jsou dokonalá show. A to teď přesně potřebujemeFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám