Hlavní obsah

Proti nudě: Vyrazte k ledopádu, na Moninec a do vesnice elfů

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Třetí adventní víkend je tu. Do Štědrého dne zbývají dva týdny. Na věnci zapálíte svíčku jménem Přátelství a i zapřisáhlí prokrastinátoři se už asi pustí do nákupu dárků a pečení cukroví. A my zase víme, jaké zajímavé akce se konají a kde už se lyžuje.

Článek

Stříbrná adventní neděle (ta poslední je zlatá) má vyjadřovat radost z blížící se oslavy narození Páně. Nekažte si dny vánočním úklidem, ten nikam neuteče. Zapalte svíčky a pusťte si vánoční film nebo si jeďte na hory provětrat hlavu a užít sněhu. Máme tipy pro všechny!

Narozeni 1918 – Projekt století

Spolek Pozitivní stáří vás zve 13. prosince do pražského divadla Broadway na Vánoční koncert. Kromě hudby a tance se seznámíte s unikátními příběhy spoluobčanů, kteří se narodili v roce 1918. A to v dramatickém podání hereček a herců, třeba Dany Batulkové (63), Dany Černé (51), Jana Šťastného (55) nebo Jana Kačera (85).

Uvidíte také krátké ukázky z filmových dokumentů projektu Narozeni 1918 – Viděno šesti a můžete se těšit i na hity Karla Gotta (†80), Hany Hegerové (†89), Mekyho Žbirky (†69) a dalších. Zlatým hřebem představení bude živé vystoupení sourozenců Václava (78) a Jana (72) Neckáře.

Foto: Archiv nakladatelství

Koncert, který chytne u srdceFoto: Archiv nakladatelství

Procházka do přírody i za betlémem

Doma máte pocit, že je před vámi spousta povinností? Vyrazte s rodinou na procházku nebo celodenní výlet.

Do Harrachova se nejezdí jen lyžovat nebo do sklárny, ale i na procházku k Mumlavskému vodopádu. Na ten je v zimě pohled vskutku pohádkový, protože ledopád působí velmi majestátně. A s dětmi určitě nevynechejte Liščí stezku.

Do Českého Krumlova se jezdí častěji v létě, ale v zimě budete mít město pro sebe a Hradní muzeum je otevřeno i mimo hlavní sezonu. Prohlédněte si cenné exponáty vztahující se k významným událostem ze života rožmberských, eggenberských a schwarzenberských vlastníků místního panství.

Nádherné betlémy najdete po celé zemi. Jesličky ve Vranově u Brna lze sice navštívit po celý rok, ale teď mají větší kouzlo. Autorem je akademický sochař František Bartoš, a když vhodíte minci, ožijí... A před vámi se postupně objeví výjevy ze života Ježíše Krista.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Mumlavský vodopád je krásný v každém ročním obdobíFoto: Profimedia.cz

Advent na střeše Lucerny

Chodili jste s rodinou a přáteli rádi na vánoční trhy? Když jsou teď zavřené, máme pro vás tip, kde si můžete vychutnat pohodovou atmosféru vánoční Prahy. Navštivte vánoční dny na střeše Lucerny a užijte si výhled na adventní metropoli!

Zimy se nemusíte bát, jsou pro vás připravené vyhřívané prostory, horké nápoje či teplá polévka. Hraje tu příjemná hudba, můžete si dát líbačku pod jmelím a konají se tu zajímavé tematické akce.

V ceně vstupného (150 Kč) je zahrnuto svařené víno nebo horký mošt. Děti do patnácti let mají vstup zdarma. Aktuální program a otvírací dobu najdete na FB Střecha Lucerny.

A nezapomínejte při všem tom veselí dodržovat bezpečností opatření!

Foto: strechalucerny.cz

Svařák do ruky, příjemná hudba do uší a pohled na vánoční PrahuFoto: strechalucerny.cz

Kam na lyže

Zima je tu! Jaké sjezdovky vyzkoušet?

Lyžařskou sezonu zahájili na Moninci. Kromě upravených sjezdovek se tu můžete vyřádit na dalších zimních atrakcích, osedlejte sáňky nebo boby. A děti můžete předat zkušeným instruktorům v jedné z lyžařských škol.

Lyžuje se i na Lipně a vy můžete na jih Čech vyrazit vyzkoušet novou sjezdovou trať Lipenská i s dvousedačkovou lanovkou. Místní skiareál je ideálním místem pro rodiny s dětmi i začátečníky.

V Krušných horách stojí za to navštívit Klínovec, moderní skiareál, který je navíc nově propojený s Neklidem a Božím Darem. Na vrchol sjezdovky Dámská se dostanete vyhřívanou lanovkou, to je něco Proženy!

Foto: zima.moninec.cz

Využijte sněhové nadílky a zkuste, zda jste nezapomněli dělat obloučkyFoto: zima.moninec.cz

Film: Chlapec, kterému říkají Vánoce

K Vánocům patří i vánoční film a ten o odhodlaném Nikolasovi okouzlí celou rodinu, najdete ho na Netflixu. Chudý chlapec se vydá s myškou a losem na ledový sever najít svého tátu, který šel hledat bájný Elfmág, vesnici elfů. Shledají se? Milovníci britské kinematografie si přijdou na své, v menších rolích se objeví například Maggie Smith (86) z filmové série o Harry Potterovi.

Foto: Profimedia.cz

O herci Henry Lawfullovi ještě uslyšímeFoto: Profimedia.cz

Vánoční a adventní čtení

Zachumlejte se do deky, uvařte si čaj a užijte si hygge moment s prima knížkou.

Emin vánoční deník: Příběh osmileté Emy bude bavit děti od osmi let, ale i mladší. Holčička se vyléčila z angíny a adventní rekonvalescenci stráví u babičky a dědy na venkově. A všechny svoje krásné zážitky ze svátečních dní si zapisuje.

Kronika našich Vánoc: Jsou to ty nejkrásnější svátky a vy si je chcete pamatovat napořád? Do kroniky si můžete zapsat až sedmery Vánoce s těmi nej zážitky, vložit i fotky dokreslující atmosféru a takto se k nim znovu vracet.

Velká kniha vánočních detektivek a záhad: Ty nejlepší vánoční detektivky pěkně pohromadě! Všechny příběhy mají magickou a tajemnou vánoční atmosféru, odehrávají se v rozličných dobách a na nejrůznějších místech a autory jsou Agatha Christie, sir Arthur Conan Doyle, Ed McBain a další.

Foto: Archiv nakladatelství

Emin vánoční deník, Tereza Kopecká, nakladatelství CPress, 104 stran; Kronika našich Vánoc, nakladatelství Mementerra, 92 stran; Velká kniha vánočních detektivek a záhad, Otto Penzler & kolektiv autorů, nakladatelství Familium, 496 stranFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Související témata:

Načítám