Hlavní obsah

Místo vánočních trhů: 4 tipy, kam jet na výlet o adventu

Foto: Egeris, Shutterstock.com

Foto: Egeris, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vůně svařáku, klobás a perníčků je klasika, ale letos je třeba změnit plány. Cílem adventního výletu přece nemusejí být vždycky jen trhy! Přinášíme proto několik pěkných tipů na předvánoční výlety trochu jiného ražení.

Článek

Sen o adventních trzích, které se měly konat po dvou letech, se ze dne na den rozplynul. Někde se ruší docela, jinde budou o dost jiné, než jsme zvyklí. Nasát předvánoční atmosféru ale naštěstí lze i jinde. Vydejte se třeba na malou adventní pouť ztichlou přírodou, na zábavnou Ježíškovu cestu, do království betlémů nebo na jiná volně přístupná krásná místa.

Zapomenutá řemesla v Betlémské kapli

Při procházce mezi uličkami pražského Starého Města můžete zavítat do Betlémské kaple, kde se letos po celý advent znovu koná tradiční vánoční výstava. Otevřela 27. listopadu a potrvá až do 3. ledna. Její název zní Jak se co dělávalo a představí stará a mnohdy už zapomenutá řemesla, která v minulosti byla běžnou součástí života.

Hlavní roli zde mají tvůrci, který se těmito technikami dlouhodobě zabývají. Návštěvníci tak mohou vidět, jak se tlouklo máslo, vyráběla košťata, pekl chleba, dralo peří nebo se předlo na kolovratu. Otevřeno je denně od 9 do 18 hodin, na Štědrý den a na silvestra se zavírá už ve 14 hodin a na Boží hod a Nový rok je otevřeno od 13 do 18 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Betlémská kaple každý rok hostí vánoční výstavu, kde uvidíte krásné betlémy i starodávná řemesla a umělce přímo při práciFoto: Profimedia.cz

Poutní kostel na Zelené hoře

Klenot barokní gotiky u Žďáru nad Sázavou – tím je nepochybně poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, jehož tvůrcem není nikdo jiný než slavný architekt Jan Blažej Santini-Aichel (1677–1723). Kostel obklopený ambitem ve tvaru deseticípé hvězdy má nepopsatelnou magickou atmosféru, a ačkoli v zimních měsících se nepodíváte do vnitřních prostor, jeho návštěva má v adventu smysl.

Sice můžete autem dojet skoro až k proslulé památce, ale v rámci poutní cesty nejlépe uděláte, když se vydáte ze Žďáru pěšky po žluté turistické trase. Výstup na Zelenou horu není nijak vyčerpávající a je to zážitek sám o sobě, zejména pokud budete mít štěstí a napadne sníh. Venkovní areál, tedy prostory ambitu, jsou otevřené i v prosinci, a to denně od 8 do 17 hodin, o víkendu od 9 do 17 hodin. A jestli se chcete projít na čerstvém vzduchu a prohlédnout si další Santiniho stavby v okolí, vydejte se na nenáročnou naučnou stezku Okolo Zelené hory.

Foto: Egeris, Shutterstock.com

Na Zelenou horu míří tisíce poutníků každý rok. Právě během adventu je možná ten pravý čas, kdy se sem vypravit a užít si zdejší magickou atmosféruFoto: Egeris, Shutterstock.com

Ježíškova cesta na Božím Daru

Zatímco poutní cesta na Zelenou horu je zážitek spíš pro dospělé a větší ratolesti, výlet do Božího Daru v Krušných horách potěší i malé děti. V nejvýše položeném městečku střední Evropy je nádherná Ježíškova cesta. Nabízí dva okruhy: kratší je určen pro nejmenší a má necelých šest kilometrů, když se pustíte na velký, našlapete jich skoro třináct.

V infocentru získají děti Ježíškův pas, který je opravňuje ke vstupu do kouzelné říše, na konci pak získají malý dáreček. Mají tu otevřeno každý den od 8 do 18 hodin (s polední pauzou). Na stezce na vás čekají ve speciálních ozdobných přístřešcích pohádkové postavy a děti tu plní zábavné úkoly. A můžete sem i na běžkách!

Foto: bozidar.cz

V Božím Daru na vás dýchne pravá sváteční atmosféra. Křupavý sníh, pohádkové postavy a nádherná krajinaFoto: bozidar.cz

Jeskyně víl v Českém Švýcarsku

V národním parku České Švýcarsko je krásně po celý rok. Do končin na severozápadě Čech tak můžete vyrazit i v době adventu a stále tu budete mít co objevovat. Jako v kouzelné zimní pohádce si budete připadat v ledové Jeskyni víl. V údolí říčky Křinice kousek od Kyjova se nachází pískovcový skalní převis s podzemními prostorami, kde zima každý rok vykouzlí úžasnou ledovou výzdobu.

Ze dna i stropu jeskyně rostou rampouchy všech velikostí, také ledová brčka, záclony a další útvary ze zmrzlé vody, například i takové, co připomínají trpaslíky. Ledové království je volně přístupné celoročně nezávisle na denním čase. Představuje skvělou zastávku během parádní procházky Kyjovským údolím po červené značce. A pět kilometrů odtud jsou i slavné Brtnické ledopády.

Foto: Profimedia.cz

Takovou zimní krásu na čerstvém vzduchu si nenechte ujít!Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám