Hlavní obsah

Chcete naspořit dětem do začátků? Začněte od narození a na víc frontách!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rodič by chtěl svému dítěti umožnit nejlepší start do života. Třeba tím, že mu zajistí co nejlepší vzdělání nebo přispěje na nákup vlastního bydlení. Jak pomoct potomkovi s financemi efektivně a kam peníze ukládat?

Článek

Mnoho lidí má problém z rodinného rozpočtu vůbec něco ušetřit, takže spořit ještě dětem do budoucnosti je téměř nadlidský úkol. Většina rodičů se o to ale přesto snaží. Podle průzkumu stavebního spoření Buřinka ukládá peníze nebo investuje svým dětem až 70 % českých rodičů a dalších 21 % to má alespoň v plánu. Více než polovina z nich přitom nespoléhá pouze na jeden finanční produkt, ale kombinuje více možností. A jaké způsoby lze tedy zvolit?

Stavební spoření

Stavební spoření se dá počítat mezi tradiční způsoby, jak dětem něco naspořit do začátků. Podle průzkumů ho volí asi každá druhá rodina. V posledních letech ale jeho obliba slábne, protože se snižuje státní podpora a lidé si kladou otázku, zda se vůbec ještě vyplatí.

Stavební spořitelny se snaží vyjít klientům vstříc a místo státní podpory chystají různé benefity a nadstavbové služby. „Jde hlavně o to, zda budou umět nabídnout finanční plán na míru podle možností a cílů, jež klient má,“ říká Petr Toman, místopředseda představenstva Moneta Stavební Spořitelna.

Spořicí účty pro děti

Spořicí dětské účty najdete v nabídce většiny bank, ale je zapotřebí zvážit, zda se do nich vyplatí ukládat peníze dlouhodobě, protože úroky na nich nejsou velké a výší se moc neliší od inflace. Znamená to, že peníze na nich spíš jen neztrácejí hodnotu, ale nezhodnocují se. Jsou spíš vhodným nástrojem k tomu, aby se vaše dítě naučilo si samo odkládat peníze na splnění nějakého přání nebo nákup věci. Hodí se to, pokud už má třeba svůj běžný účet a vedle něj pro tento účel i ten spořicí.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Investice můžete konzultovat s odborníkem a vybírat podle objemu financí a času, který na jejich zhodnocení máteFoto: Rido, Shutterstock.com

Podílové fondy i české státní dluhopisy

Zhodnocování peněz v čase je možné díky investování, jímž lze pro děti získat kapitál, se kterým bude vstup do dospělosti pohodlnější. I pokud si na tomto poli nevíte rady, lze požádat o konzultaci finančního odborníka nebo oslovit fondy, které za vás dovedou obchodovat s akciemi či komoditami. Vždy je dobré vědět, zda budete investovat opatrně, po menších částkách, nebo půjdete do většího rizika. Záleží i na tom, kolik můžete uvolnit z rodinného rozpočtu.

„Záleží na toleranci k riziku a době, kterou máte na spoření. Protože spoření nebo spořicí či termínované účty dlouhodobě prohrávají boj s inflací, doporučuji investiční produkty a začít hned od narození dětí. Osobně bych vybral pár ETF fondů nebo podílových fondů zaměřených na severoamerické a západoevropské akcie a do nich bych dlouhodobě a pravidelně investoval,“ radí Robert Kočí, učitel a lektor programu Rozumíme penězům.

Jestliže máte k dispozici volné peníze, kupte například české státní dluhopisy, třeba prostřednictvím podílového fondu, což je poměrně bezpečná investice. „Je to příležitost, která tu mnoho let nebyla a bude trvat několik let. Jakmile začne ČNB snižovat úrokové sazby, výnosy takových fondů porostou. Při výběru fondu je dobré sledovat jeho nákladovost, tedy různé poplatky, které mohou ukrojit značnou část zisků. Dále pak výnos do splatnosti a průměrnou dobu splatnosti daného dluhopisu. U nich platí, že čím vyšší jsou, tím lépe,“ podává Robert Kočí.

Investice do drahých kovů

Poměrně bezpečné je uložení peněz do drahých kovů, hlavně zlata a stříbra. Nepodléhají inflaci, ale jejich nákup vyžaduje trochu zkušeností, neboť jejich cena se pohybuje a je nutné vybrat i jejich správnou formu (fyzické zlato nebo investice přes fondy) a ověřeného prodejce. „Zlato a stříbro si totiž drží svoji cenu dlouhodobě,“ říká analytik české společnosti Golden Gate Pavel Ryba. Cena zlata za poslední tři roky v Česku rostla stejně jako inflace. Zlato inflaci buď vyrovnává, nebo dokonce překonává. Ve středním a dlouhodobém horizontu zlato funguje jako pojistka proti inflaci dokonale.

Související témata:
Stavební spoření

Načítám