Hlavní obsah

Jak podat daňové přiznání? Nesmíte ošidit stát, ale ani sebe! Podcast O penězích se (ne)mluví s odbornicí

Foto: chayanuphol, Shutterstock.com

Foto: chayanuphol, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daňové přiznání je pro mnoho lidí velký strašák. Proč? Ve škole vás nenaučí, jak ho správně vyplnit, přitom povinnost ho podávat mají skoro všichni. O tom, na co si dát pozor a v čem lidé nejčastěji chybují, jsme si v podcastu O penězích se (ne)mluví povídali se zkušenou daňovou poradkyní.

Článek

Víte, co všechno si můžete odečíst od základu daně? Jak daníte pronájem bytu, co dělat s chybou v daňovém přiznání anebo za kým jít, když si vůbec nevíte rady? Na všechny tyto otázky v podcastu O penězích se (ne)mluví odpovídá daňová poradkyně a certifikovaná účetní Martina Nýčová.

Účetnictví a daně nejsou složité – jen musíte mít správné informace nebo vědět, na koho se obrátit pro radu. Daňové přiznání musí podat každý, kdo má zdanitelné příjmy vyšší než 50 tisíc korun za rok. Pokud jste zaměstnanci a nemáte žádný vedlejší příjem, je vám hej. Papíry za vás zpravidla vyplňuje zaměstnavatel. Jestliže však máte ještě další příjem (a nemusí to být jen z vedlejší podnikatelské činnosti) nebo podnikáte, musíte daňové přiznání podat sami.

Jak, kam a dokdy podat daňové přiznání

V roce 2024 se podává daňové přiznání za rok 2023. 

  • Pokud podáváte přiznání písemně a osobně na úřadě, musíte to stihnout do 2. dubna 2024.
  • Pokud daňové přiznání podáváte elektronicky (povinné je to pro osoby se zřízenou datovou schránkou), tak vám stačí ho odeslat do 2. května 2024 spolu s přehledy pro zdravotní pojišťovnu a pro Českou správu sociálního zabezpečení.
  • Pokud necháte své daňové přiznání zpracovat daňového poradce, lhůta je ještě delší – do 1. července 2024.

Podle Martiny Nýčové je škoda, že na středních školách neexistuje seminář, ve kterém by si studenti vyzkoušeli daňové přiznání vyplnit, pak by se ho tolik nebáli. „Teď je to pro ně něco abstraktního, bojí se, aby to nevyplnili špatně, obávají se, že jim finanční úřad dýchá na záda, nechtějí se tomu věnovat,“ vysvětluje v podcastu.

Foto: Proženy.cz

Pozvání Míši Rakové do podcastu O penězích se (ne)mluví přijala daňová poradkyně Martina NýčováFoto: Proženy.cz

Chytrý online finanční úřad

„Nejjednodušší je podat daňové přiznání prostřednictvím portálu Mojedane. Je totiž interaktivní a zkontroluje za vás, jestli máte všechny údaje ve správných kolonkách,“ prozradila daňová poradkyně s tím, že tento portál je vlastně online finanční úřad.

Jestliže se tam přihlásíte bankovní identitou nebo datovou schránkou, můžete si aktivovat daňovou informační schránku plus, kde uvidíte například nedoplatky na daních a podobné údaje. „Když přes tuto daňovou informační schránku podáte přiznání, tak se vám automaticky vyplní i první strana podle údajů uvedených v registrech,“ prozradila Martina Nýčová.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Nepřipravte se o peníze zbytečně

Studentům, důchodcům nebo rodičům na rodičovské dovolené jsou často během roku strhávány zálohy na daň z příjmů z různých brigád. Tyto osoby nemají povinnost daňové přiznání podávat. „Já jim to ale doporučuju, protože si můžou uplatnit daňovou slevu na poplatníka nebo teď za rok 2023 ještě slevu na studenta a peníze jim mohou být ještě vráceny,“ upozorňuje daňová poradkyně s tím, že to bývá sice pár tisíc, ale i to je poměrně dost peněz. A pozor, za rok 2023 můžete naposledy uplatnit školkovné.

  • Jaké jsou limity pro roční zdanitelné příjmy? Na jaké odpočitatelné položky lidé nejčastěji zapomínají a kdy lze místo daňového přiznání podat jen čestné prohlášení? Chcete znát odpovědi nejen na tyto otázky? Poslechněte si tento díl podcastu O penězích se (ne)mluví.

S kým jsme si povídali

Ing. Martina Nýčová je daňová poradkyně a certifikovaná účetní. Kolonky „má dáti, dal“ ji provázejí už přes 20 let. Dříve učila na střední škole a teď vede praktické semináře na Vysoké škole ekonomické v Praze. Klientům pomáhá vést účetnictví a daňovou evidenci a provede je také nástrahami formalit v podnikání.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
Související témata:
Portál MOJE daně
Daňoví poradci

Načítám