Hlavní obsah

Rakovina žaludku je těžko rozpoznatelná, vnímejte signály

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Zatímco výskyt většiny nádorových onemocnění se zvyšuje, u rakoviny žaludku je to naopak. Kvalita stravy v posledních desetiletích vedla k tomu, že počet případů tohoto jinak častého onemocnění klesá.

Článek

Nejvyšší výskyt je v Japonsku, není ale jasné proč. Stejně jako není jasné, proč k onemocnění obecně dochází. V Česku si oznámení o této diagnóze vyslechne zhruba 15 lidí na 100 tisíc obyvatel, nejčastěji ve věku nad 70 let. Problém je, tak jako u mnoha jiných nádorových onemocnění, že neexistuje snadné preventivní vyšetření, a tak se na něj většinou přijde pozdě. Kromě toho nevaruje žádnými typickými příznaky.

Příznaky rakoviny žaludku

Prvotní známky může pacient, a často i lékař, podcenit. Objevuje se nechutenství, nevolnost, bolesti v podbřišku, hubnutí, slabost a únava. Pokud je v horní části žaludku, může se projevit nesnadným polykáním a nemocný má pocit, že mu jídlo uvízlo v hltanu.

Problémy se často zaměňují nebo stejně projevují jako vředové onemocnění žaludku: čili pocit nadýmání a bolestí břicha nalačno a naopak úlevou od potíží po jídle. V pokročilých stádiích už nemocný zvrací krev nebo je ve stolici (černá a mazlavá). Podobně se ale projevují i jiné nemoci trávicího traktu, takže není třeba vždy myslet na nejhorší. Rozhodně je ale nutné neotálet s návštěvou lékaře.

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Vleklá únava a hubnutí bez příčiny mohou ukazovat na rakovinu žaludkuFoto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Léčba a vyšetření žaludku

Je-li to možné, tak se nádor chirurgicky odstraňuje. Dále se používá, podobně jako u všech nádorových chorob, chemoterapie, radioterapie případně biologická léčba. Provádí se gastroskopie, při které lékař odebere vzorek na histologické vyšetření. Dále se ultrazvukem či na CT vyšetřují okolní orgány. Nejhorší prognózu mají nádory ve vysokém stádiu a také pacienti, kterým se nemoc vrátí.

Prevence: zdravý životní styl

I když není známá jasná příčina nemoci, je zjevné, že ji zhoršuje nekvalitní strava a také cigaretový kouř. Co se týče jídla, nevhodné pro celý organismus je smažení a grilování, které vytváří karcinoidy. Nebezpečné jsou také plísně v potravinách, nadměrné množství soli, nedostatek vlákniny a vitaminů z ovoce a zeleniny či konzumace jídla špatně konzervovaného. Právě jiné možnosti skladování potravy než konzervace (zejména té domácí) vedly zřejmě k poklesu onemocnění u nás.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Lék na všechno? Zdravě jíst a nekouřitFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Nádorové onemocnění se může také rozvinou kvůli genetické predispozici, čili dědičnosti. Vliv má pravděpodobně i infekce Helicobacterem pylori, který působí v žaludku chronický zánět. Rizikem jsou i předchozí polypy na sliznici žaludku.

Rakovina žaludku 

  • Popis - Nádorové onemocnění
  • Příznaky - Bolest v podbřišku, nechutenství, únava, potíže s polykáním v pokročilém stádiu pak zvracení krve a krev ve stolici
  • Inkubační doba - Nemá inkubační dobu, rozvíjí se postupně
  • Léčba - Chirurgické odstranění části žaludku, chemoterapie, radioterapie, biologická léčba
  • Smrtnost - Jestliže se na nemoc přijde včas, je prognóza pětiletého přežití kolem 90 %, postupně se zhoršuje až na 20 %
  • Prevence - Zdravá strava, nekouření

Reklama

Načítám