Hlavní obsah

Randíte se single tátou: Na co se připravit a na co těšit?

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Randění je samo o sobě komplikovaná věc a ve chvíli, kdy hned od začátku nejste na vztah jen vy dva, tak o to víc. Jestliže má váš nový partner potomka, bude to sice chtít dost trpělivosti, nějaký ten kompromis a hodně upřímnosti, ale má to i spoustu benefitů!

Článek

Potkala jste zajímavého muže, který vás přitahuje, je vtipný a máte si o čem povídat. Pak ale zjistíte, že z předešlého vztahu má jedno či více dětí. Ať už je vychovává sám nebo je má s bývalou ve společné péči, váš vztah to ovlivní. Ne však nutně negativně.

Jaké to je randit a budovat vztah s člověkem, kterého dostáváte v balíčku s potomky? Na co se připravit a jaké to má výhody?

Není to pan Bezstarostný

Pokud hledáte vztah s mužem, který je schopný dát ráno výpověď a večer už popíjet někde na pláži, máte smůlu. Ale pokud máte zájem o vztah s mužem, který ví, co chce a je zodpovědný, jste na dobré cestě.

Ve chvíli, kdy se váš protějšek stal otcem, přestal býti sobcem. Tedy – mělo by se tak stát. V ideálním případě už ví, že se nerozhoduje jen sám za sebe. Ale především za své děti. Pochopil, že není středobod světa. Zmoudřel, má zkušenosti. Naopak si uvědomuje, že lidé okolo něj mají svoje potřeby, dokáže být empatický, trpělivý. A překvapí vás, jak umí plánovat a myslet dopředu.

Děti jsou součástí balíčku

Berte jako fakt, že jste si nenašla partnera, se kterým byste v budoucnu mohla chtít založit rodinu. Vy jste si našla rodinu a je na vás, jak do ní zapadnete.

Ať už jsou děti s vaším partnerem neustále nebo jen každý druhý víkend, bude to chtít pochopení i flexibilitu. Možná spolu nebudete moct být kdykoli, nebudete ladit jen své kalendáře, ale i kalendáře dětí. Vaše role ovšem není nikterak podružná a máte rozhodně právo ozvat se a chtít dělat věci i po svém. Jen bude třeba, abyste pochopila, jak tahle malá rodina funguje.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Až doděláš úkoly, zavoláme tetě a pozveme ji na procházku?Foto: fizkes, Shutterstock.com

Za minulostí nezavřel dveře

Touha zjistit, jak pestrou minulost má váš nový objev, je přirozená. Není to nutně ze žárlivosti, ale prostě chcete vědět, co zažil, čím si prošel apod. Bývalé partnerky často nikdy nepotkáte, nejsou to sokyně, mají už svůj život.

U single táty je to jinak. Matka jeho dětí z jeho života nezmizela. Naopak je stále jeho nedílnou součástí. Musí se domlouvat na předávání potomků, ladit časové plány, řešit finance apod. A je rozhodně lepší pro všechny, když spolu budete vycházet a vzájemně se respektovat.

Plány jsou od toho, aby se měnily

V novém vztahu žijete na začátku jeden pro druhého, nemůžete se vzájemně nabažit. Ve vztahu s mužem, který má děti, se připravte na to, že nebudete na prvním místě, nebo alespoň ne vždy. Vaše plány se budou měnit, protože takový je život s dětmi. Někdy nečekaně onemocní, někdy nemají náladu, někdy naopak budou chtít tátu vidět mimo plán.

Naučte se užívat si každou společnou minutu. Vychutnejte si rychlé kafe, když váš partner čeká na dceru během baletu, i krátký večerní telefonát, když se mu konečně podaří uspat syna.

Umí se otáčet v domácnosti

Není nic horšího než zjistit, že jste si našla lemru línou, která má sice pěkný zadek a hraje na kytaru, ale pere mu maminka a spálí i čaj. To u single táty nehrozí, u něj dělají binčus děti a on jej likviduje. A zpravidla se u něj i dobře najíte, protože dostal školu vaření u nejnáročnějších strávníků.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Nevadí ti, že je okurka zelená? Klidně ji skryju pod rýži, ať nevíš, co jíš...Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Hned od začátku na vážno

Promyslete si hned na začátku, jestli vám partner stojí za to, abyste se naučila novou roli, roli nevlastní matky, v pohádkách hanlivě nazývanou macecha. Tohle nejsou děti kamarádky, které si hodinu rozmazlujete, tohle jsou děti, se kterými strávíte víkend i dovolenou.

Na partnerovi je, aby dětem vysvětlil, že nejste náhrada za maminku a že s vámi netráví čas na úkor jich. Je možné, že vás hned nepřijmou, ale neberte si to osobně. Naopak zkuste na situaci nahlédnout jejich očima a pochopit, že se cítí ohrožené, možná zrazené.

Jak je komunikace důležitá v každém vztahu, tady dvojnásob. Nečekejte, že váš partner bude chápat, jak se cítíte. Ač je to muž citlivý, není jasnovidec. A rozhodně se nebojte probrat váš vztah s odborníkem, abyste byli spokojeni vy velcí i děti.

Není čas ztrácet čas

Na závěr jedna důležitá věc!

Možná potřebuje rozptýlení na víkend, sparing partnerky do postele nebo trofej do baru. Ale být rodičem znamená často zkrátit čas pro sebe na minimum. A pokud se ho single táta rozhodne věnovat vám, a ještě ke všemu projdete testem „chci nebo nechci ji představit dětem?“, ukazuje vám, že pro něj opravdu hodně znamenáte.

Reklama

Načítám