Hlavní obsah
3,6
(9)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Dýně je úžasná zelenina a dají se s ní dělat zázraky. Když přidáte trochu dýňového pyré (které si docela snadno připravíte sami) do kynutého těsta, získáte fantastickou barvu i chuť sladkého pečiva, a ještě nenápadně zvýšíte jeho výživovou hodnotu.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 rolek
Těsto
  • 4 hrnky hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1/2 hrnku mléka
  • 3/4 kostky droždí
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku dýně
  • 1/2 hrnku másla
  • 1 ks vejce
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
Náplň
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 0,3 hrnku másla
Poleva
  • 2 lžíce čerstvého krémového sýru
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1 hrst ořechů
Článek

Postup

01.

Droždí rozdrobte do misky, zasypejte lžící cukru a míchejte do rozpuštění. Přidejte polovinu teplého mléka a 2–3 lžíce mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Kvásek nechte asi 10 minut v teple vzejít – skvěle k tomu poslouží trouba vyhřátá na 50 °C.

02.

Mezitím si do mísy nebo robotu s hnětacími háky připravte zbylý cukr, mléko, mouku, sůl, rozehřáté máslo (125 g), vejce, muškátový oříšek a dýňové pyré. K ingrediencím přidejte vzešlý kvásek a asi 10 minut propracovávejte, až vznikne hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte 40–60 minut v teple kynout. Mrkněte na jednoduchý recept, jak udělat dýňové pyré

03.

Z vykynutého těsta pak na pomoučeném vále vyválejte čtverec, máslo do náplně (asi 80 g) rozehřejte, částí vymažte pekáček a zbylým potřete těsto. Plát těsta posypejte cukrem smíchaným se skořicí a pevně zabalte do rolády. Rozkrájejte na 1,5–2 cm tlusté plátky a s mezerami vyskládejte do pekáčku, rolky dost nakynou.

04.

Nechte ještě půl hodiny kynout a poté pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 30 až 40 minut dozlatova. Upečené pokapejte polevou z krémového sýra (Cream Cheese, Buko, Fénix...) a cukru a posypejte nasekanými ořechy. Nejlepší jsou ještě teplé…

Vynikající kynuté rolky můžete připravit i z červené řepy! Růžoví skořicoví šneci s podmáslím jsou vynikající.

Reklama

Načítám