Hlavní obsah
4,1
(7)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Diskuse o něčem tak jednoduchém, jako je lečo, bývají stejně bouřlivé jako ty kolem bramborového salátu. Jdu do nich srdcem: vařit jsem se učila od své maďarské babičky a tet, a tak jsem přesvědčená, že moje lečo je zkrátka nejlepší.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Na halušky budete potřebovat
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 100 ml vlažné vody
  • 1 špetka soli
Na lečo
  • 2 ks cibule
  • 3 ks paprik
  • 3 ks rajčat
  • 1/2 ks maďarské klobásy
  • 1 lžíce sádla
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce petrželové natě
Článek

Věty v úvodu článku berte s nadsázkou: pokud jste vyrostli na bledší české verzi leča s rozkvedlaným vajíčkem a chutná vám, je to samozřejmě v pořádku. Každé domácké jídlo uvařené s láskou (a zvláště ta se spoustou zeleniny) je skvělé. A někdy v létě zkuste pár vylepšení přímo z maďarské kuchyně, možná vám zachutná také.

Sytá verze leča s haluškami se jmenuje lescó nokedli. Patří do něj malé moučné noky, které se používají jako příloha (často doprovází třeba kuřecí perkelt), ale i jako základ jídla (halušky s vejcem). A i když se ty „pravé“ slovenské halušky připravují z brambor, i těmto moučným nočkům se na Slovensku říká halušky (někdy také podle maďarského originálu nokedle nebo nokerle).

Do leča vám postačí halušky z jednoho vejce, chytřejší je ale připravit je o víkendu jako přílohu a rovnou jich udělat víc. Zbytek v lednici chvíli vydrží, a tak můžete mít v týdnu na stole plnou pánev teplého a sytého jídla za chvíli.

Postup

01.

Na halušky dejte vařit velký hrnec vody a než se začne vařit, připravte těsto: do mísy nasypejte mouku s větší špetkou soli a promíchejte je metličkou. Přidejte vejce a vlažnou vodu a vařečkou vypracujte volnější a trochu lepivé těsto. Až bude voda vařící, dobře ji osolte a přes síto na halušky těsto protlačte do hrnce. Vařečkou nadzvedněte halušky ode dna a od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, je na mírném ohni krátce povařte, budou stačit 3–4 minuty. Halušky sceďte a přihoďte k nim lžičku másla nebo dobrého sádla. Neslepí se a budou ještě voňavější.

02.

Na lečo nařízněte rajčata na špičce do kříže, spařte je vařící vodou a oloupejte. Oloupejte také cibuli a z paprik odstraňte semínka. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a ve větší hlubší pánvi rozehřejte sádlo na vyšší, ne však nejvyšší teplotu. Vsypejte cibuli, osolte, opepřete a za občasného míchání ji opékejte, až začne velmi lehce zlátnout.

03.

V mezičase nakrájejte klobásu na kolečka a papriky na silnější proužky a přidejte je k cibuli. Promíchejte, společně chvíli opékejte a zatím nakrájejte nahrubo i oloupaná rajčata. Vsypejte je do pánve a za občasného míchání poduste do doby, až se odpaří šťáva, kterou rajčata pustila.

Tip: Pokud máte rádi ostřejší jídla, zvolte pálivé maďarské papriky. Nejostřejší bývají bílá žebra, a tak můžete jejich sílu dobře regulovat.

04.

Až se odpaří šťáva z rajčat, stáhněte na chvíli pánev z ohně, přidejte půl lžičky mleté maďarské papriky a rozmíchejte ji v horkém tuku. Téměř ihned podlijte malým množstvím vody, promíchejte a pánev vraťte na oheň. Vsypejte připravené halušky a nechte je v omáčce krátce prohřát. Před podáváním posypejte petrželovou natí.

Od maďarské babičky mám také recept na křehký jablečník. Zamilovaly si ho už i moje děti a věřte, že se vyplatí zkusit.

Načítám