Hlavní obsah
4,8
(4)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Vyzkoušejte klasiku české kuchyně jinak. Sušená rajčata, voňavý tymián a balkánský sýr dodají sekané nečekaný a velmi chutný šmrnc. Bude chutnat fantasticky s bramborovou kaší, ale třeba i s pečivem.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 šišku
  • 500 g vepřového mletého masa
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 5 lžic strouhanky
  • 1 ks cibule
  • 100 g balkánského sýru
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno, balkánský sýr rozdrobte a sušená rajčata nakrájejte na proužky.

02.

Do mísy dejte cibuli a oba druhy masa. Přidejte vejce, hořčici a strouhanku. Osolte, opepřete, přidejte tymián a důkladně promíchejte. Poté vmíchejte sýr i rajčata a směs nechte chvilku odpočinout.

03.

Z masové směsi vytvarujte šišku. Dejte ji do olejem vymazaného pekáčku nebo na plech.

Tip: Co dělat, aby sekaná nepraskla? Sekanou potřete bílkem anebo ji vložte do chlebíčkové formy, kde bude dobře držet tvar.

04.

Sekanou vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 50 minut. Jako příloha je skvělá nejlepší bramborová kaše nebo domácí pečivo. A jestli se vám už tradiční přílohy omrzely, zkuste něco jiného: smažená polenta s tymiánem dovede tuto sekanou k dokonalosti!

Načítám