Hlavní obsah
2,8
(8)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Pod názvem „kucmoch“ se skrývá hned několik bramborových receptů. Ten dnešní je polabskou variantou a jedná se vlastně o škubánky, které jsem tentokrát připravila naslano: se slaninou, zakysanou smetanou a pažitkou.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na kucmoch
  • 1 kg brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sádla
Na servírování
  • 200 g slaniny
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 2 špetky soli
Článek

Postup

01.

Oloupané a na kostky nakrájené brambory zalijte vodou, osolte a dejte vařit na cca 15 minut (aby byly uvařené do poloměkka). Vodu z brambor slijte, ale nevylévejte.

02.

Do hrnce s horkými bramborami vraťte asi polovinu vody, vše zasypte moukou a koncem vařečky prošťouchejte. Hrnec přikryjte pokličkou a postavte ho na mírný plamen. Brambory s moukou nechte asi 15 až 20 minut propařit.

03.

Poté brambory rozšťouchejte co nejvíce dohladka, dobře míchejte a těsto roztírejte o stěny kastrolu, aby bylo hladké a nelepilo. Nyní lžící namočenou v rozpuštěném sádle vykrajujte škubánky.

Foto: Svatava Vašková

Se slaninou a zakysanou smetanou chutnají skvěleFoto: Svatava Vašková

04.

Na pánev dejte péct na kostičky nakrájenou prorostlou slaninu. Když je opečená, servírujte ji na kucmochu společně se lžící zakysané smetany. Celou porci posypte sekanou pažitkou, solí a čerstvě namletým pepřem.

Pestrý a chutný jídelníček dokážete připravit i s omezeným rozpočtem. Připravili jsme menu na celý týden tak, aby částka za porci nepřesáhla 30 korun. Levný jídelníček krok za krokem

Reklama

Načítám