Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Lehký letní oběd nebo večeře, skvělý domácí recept pro vegetariány a také dokonalé jídlo s sebou do krabičky. To všechno je omáčka z pečených rajčat s ricottovými nočky. A můžete je samozřejmě připravovat i zvlášť či v jiných kombinacích. Chutnají vždycky!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Noky z ricotty a parmazánu
  • 420 g ricotty
  • 3 ks žloutků
  • 110 g hladké mouky
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 1 hrst hladké mouky na podsypávání
  • 1 lžička soli do vody na vaření
Omáčka z pečených rajčat
  • 900 g cherry rajčat
  • 5 stroužků česneku
  • 1 ks červené cibule
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli a pepře
  • 5 lžiček tmavého cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lístky čerstvé bazalky
Na ozdobu
  • 6 lístků čerstvé bazalky
Článek

Krásně voní po rajčatech a bazalce, je lehká a přímo nabitá chutí čerstvých surovin. Omáčka z pečených rajčat je skvělá volba, pokud hledáte recept na svěží pokrm a chcete se obejít bez masa. A ricottové noky? Ty chutnají ke každé omáčce (a navíc dodají tělu bílkoviny).

Postup

01.

Začněte omáčkou: Troubu předehřejte na 200 °C a hlubší plech či pekáč vyložte pečicím papírem. Rajčata překrojte napůl, oloupejte česnek a cibuli nakrájejte na větší klínky. Vše vložte na plech a přidejte snítky tymiánu. Přelijte olivovým olejem, osolte a opepřete. Strčte plech do trouby a při 200 °C pečte asi 40 minut.

Tip: Použít lze samozřejmě i jiná rajčata než cherry, nakrájejte je na víc kusů.

02.

Plech vyjměte z trouby, odstraňte snítky tymiánu, zbytek přeložte do hrnce a vše rozmixujte dohladka. Omáčku oslaďte a na mírném plameni ještě asi 10 minut povařte. Pak přidejte a rozmixujte listy bazalky, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

03.

Zatímco se rajčata na omáčku pečou, připravte noky: Ricottu dejte na čistou utěrku, zabalte a stiskněte. Utěrka odsaje přebytečnou vlhkost. Pak vložte sýr do mísy a smíchejte se žloutky, přidejte mouku, strouhaný parmazán a sůl. Těsto důkladně promíchejte nejprve stěrkou a poté ho zadělejte ručně. Výsledek by měl být jemný, je-li těsto vlhčí, posypejte ho ještě lehce moukou.

Dejte na sporák hrnec s osolenou vodou a zapněte.

04.

Hotové těsto na noky rozdělte na 8 stejně velkých dílů. Z každého dílu rozválejte dlouhého hada a pomocí kuchyňské karty nebo nože odkrajujte kousky ve tvaru noků. Lehce je posypejte moukou, aby se k sobě nelepily, a ve více dávkách je vkládejte do vroucí vody a povařte. Asi po půlminutě vyplavou na povrch a v tu chvíli je děrovanou naběračkou vyjměte a přeložte do čisté mísy.

05.

Hotovou omáčku podávejte s ricottovými noky. Můžete ozdobit čerstvou bazalkou a posypat strouhaným parmazánem.

Rajčatové žně

Rajčata jsou v plné sezoně, tak je nenechte zahálet a využijte je do posledního kousku.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 022,05 kJ
Bílkoviny19,25 g
Tuky22,54 g
Sacharidy50,65 g
Sůl4,26 g
SAFA10,01 g
Vláknina4,36 g
Cukry18,44 g

Načítám