Článek
Krásně voní po rajčatech a bazalce, je lehká a přímo nabitá chutí čerstvých surovin. Omáčka z pečených rajčat je skvělá volba, pokud hledáte recept na svěží pokrm a chcete se obejít bez masa. A ricottové noky? Ty chutnají ke každé omáčce (a navíc dodají tělu bílkoviny).
Postup
01.
Začněte omáčkou: Troubu předehřejte na 200 °C a hlubší plech či pekáč vyložte pečicím papírem. Rajčata překrojte napůl, oloupejte česnek a cibuli nakrájejte na větší klínky. Vše vložte na plech a přidejte snítky tymiánu. Přelijte olivovým olejem, osolte a opepřete. Strčte plech do trouby a při 200 °C pečte asi 40 minut.
Tip: Použít lze samozřejmě i jiná rajčata než cherry, nakrájejte je na víc kusů.
02.
Plech vyjměte z trouby, odstraňte snítky tymiánu, zbytek přeložte do hrnce a vše rozmixujte dohladka. Omáčku oslaďte a na mírném plameni ještě asi 10 minut povařte. Pak přidejte a rozmixujte listy bazalky, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
03.
Zatímco se rajčata na omáčku pečou, připravte noky: Ricottu dejte na čistou utěrku, zabalte a stiskněte. Utěrka odsaje přebytečnou vlhkost. Pak vložte sýr do mísy a smíchejte se žloutky, přidejte mouku, strouhaný parmazán a sůl. Těsto důkladně promíchejte nejprve stěrkou a poté ho zadělejte ručně. Výsledek by měl být jemný, je-li těsto vlhčí, posypejte ho ještě lehce moukou.
Dejte na sporák hrnec s osolenou vodou a zapněte.
04.
Hotové těsto na noky rozdělte na 8 stejně velkých dílů. Z každého dílu rozválejte dlouhého hada a pomocí kuchyňské karty nebo nože odkrajujte kousky ve tvaru noků. Lehce je posypejte moukou, aby se k sobě nelepily, a ve více dávkách je vkládejte do vroucí vody a povařte. Asi po půlminutě vyplavou na povrch a v tu chvíli je děrovanou naběračkou vyjměte a přeložte do čisté mísy.
05.
Hotovou omáčku podávejte s ricottovými noky. Můžete ozdobit čerstvou bazalkou a posypat strouhaným parmazánem.
Rajčatové žně
Rajčata jsou v plné sezoně, tak je nenechte zahálet a využijte je do posledního kousku.
- Saláty: Retro | S cibulkou | Caprese
- Polévky: S parmazánovými chipsy | S kuřecím | S nočky
- Omáčky: Z čerstvých rajčat | S plněnými paprikami | Jemná i pro děti
- Pod víčkem: Kečup | Marmeláda |Sušená