Hlavní obsah

Recepty s ořechy pro milovníky sladkého

Foto: Petr Makovička

Oříšky jsou zdrojem výživných látek i přísadou výborných moučníkůFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla jednou jedna čtenářka magazínu ProŽeny.cz, která si moc přála, aby jí redakce jednou nadělila, co ji cvrnkne do nosu. A tak se jednoho rána probudila, zabrousila do rubriky Recepty, a co tam nenašla? Tři ořechové dobroty, které svou líbeznou vůní cvrnkají do nosu snad i přes monitor!

Článek

…zazvonil zvonec a pohádky je konec? Ale kdepak! Pohádka totiž teprve začíná! Spolu s recepty, které jsou podzimní ořechovou příchutí přímo přecpané!

Řezy podle Dáši

Potřebujete:

  • Na piškot: 4 žloutky, 200 g cukru moučka, 200 g polohrubé mouky, 100 g lískových nebo vlašských ořechů, 10 lžic vroucí vody, 2 lžičky prášku do pečiva.
  • Na krém: 200 ml mléka, 5 žloutků, 1 lžíci hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučka.
  • Na sníh: 5 bílků, 250 g cukru krupice, 50 g sekaných ořechů.

Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny, přidejte vodu a ještě šlehejte. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, strouhané ořechy a prášek do pečiva. Tuto směs pomalu zašlehávejte ke žloutkům, tužší těsto přelijte na pečicím papírem vyložený plech a pečte 30-40 minut při 180 stupních Celsia. Nechte zchladnout.

Mezitím vyšlehejte metličkou žloutky s mlékem, přimíchejte mouku, přiveďte na plotně k varu, krátce povařte a následně nechte zchladnout. Hmotu vyšlehejte s máslem a cukrem a potřete jí zchladlý piškot. Teď už zbývá jen vrchní krém.

V kovové míse vyšlehejte bílky dotuha, mísu ponořte do vroucí vodní lázně a pomalu zašlehávejte cukr. Až je bílková hmota tuhá a drží tvar, namažte ji nahoru na prostřední krém, posypte sekanými ořechy a nechte vychladit. A ochutnávejte!

Foto: Petr Makovička

Nasekané ořechy můžete použít i jako zdobení na talířFoto: Petr Makovička

Ořechy v karamelu

Potřebujete: 500 g hnědého přírodního cukru, 200 ml kondenzovaného mléka, 20 g másla, 240 g celých vlašských ořechů, špetku soli.

Mléko nalijte do kastrůlku, přidejte máslo, špetku soli a cukr. Pozvolna zahřívejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté do karamelové omáčky vsypte ořechy a zhruba 10 minut je vařte. Omáčka bude postupně houstnout a ořechy se začnou obalovat. Připravte si pečicí papír, na které jednotlivé sladké ořechy přendejte. Nechte zchladnout, zabalte do krabičky a tajně mlsejte!

Foto: Petr Makovička

Není to úplně zdravé mlsání, ale kdo by odolal?Foto: Petr Makovička

Rychlé řezy s pudinkem

Potřebujete:

  • Na těsto: 4 celá vejce, 300 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 10 lžic vroucí vody, 100 g nahrubo nasekaných vlašských nebo lískových ořechů, 200 g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva.
  • Na krém: 400 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 250 g másla, 150 g cukru moučka, čokoládovou polevu na ozdobu.

Vejce vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a vodou, v míse vedle smíchejte ořechy, mouku a prášek do pečiva. Směs s moukou postupně zašlehejte k vejcím, nalijte na pečicím papírem vyložený plech a pečte 40 minut při 180 stupních Celsia. Nechte zchladnout.

Z uvedeného množství mléka uvařte puding, nechte ho vystydnout a poté ho vyšlehejte s cukrem a máslem. Potřete po studeném korpusu, dozdobte čokoládovou polevou a rychlovka je na světě!

Foto: Petr Makovička

Skvělé, a hlavně rychle hotové jsou řezy s pudinkem, a když je takhle hezky nazdobíte, bude návštěva kulit očiFoto: Petr Makovička

Pokud jste naladěny na sladkou vlnu, inspirujte se i našimi dalšími články. Nenechte si ujít nepečené dorty nebo bábovku s kompotovaným ovocem!

Reklama

Související témata:

Načítám