Hlavní obsah
3,3
(185)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tohle cukroví nadchne především děti – čokoládové stromečky z křehkého těsta jsou zkrátka zábavné a lákavé na pohled. Chuť ale nezaostává: křehké těsto s ořechovou nádivkou a velkorysou dávkou čokoládové polevy bude chutnat všem. A příprava není nijak složitá.

1 hod.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
35 kusů
Na těsto
  • 210 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1/4 lusku vanilkového lusku
  • 1 špetka soli
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
Na náplň
  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 180 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce rumu
  • 4 lžíce rybízové marmelády
Na čokoládovou polevu a zdobení
  • 200 g čokolády 70%
  • 80 g kakaového másla
  • 1 hrstička nesolených pistácií
Článek

Recept najdete v Knize kuchařských předpisů M. J. Sandtnerové pod názvem Kačenky (podle dětských kačenek na hraní). Podle mě jsou to ale jasné stromečky, zvlášť s kouskem zelené pistácie navrchu. Ať jim ale budete říkat jakkoliv, z tácu s cukrovím zmizí mezi prvními.

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku, cukr, přidejte najemno nastrouhanou žlutou část citronové kůry, semínka z vanilkového lusku a špetku soli a sypké suroviny ještě promíchejte metličkou. Přidejte k nim studené máslo nakrájené na menší kostičky a žloutky a prsty rychle vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet do druhého dne.

Tip: Zbylé bílky skladujte v dobře uzavřené dóze v mrazničce. Až jich bude dost, upečte z nich třeba nadýchanou bábovku.

02.

Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a poté ho na mírně pomoučeném válu vyválejte na výšku 0,5 cm. Vykrajujte ozdobná kolečka – na jeden stromeček potřebujete pět koleček od nejmenšího po největší. Vykrájená kolečka pečte v troubě předehřáté na 170 °C do bledě-růžové barvy, potrvá to asi 10 minut (menší kolečka budou upečená rychleji, hlídejte je, aby se nespálila). Upečené stáhněte z plechu a nechte vychladnout.

03.

Na náplň dejte do mísy změklé máslo a vyšlehejte ho s prosátým cukrem do lehké pěny. Přidejte jemně mleté ořechy (když je před mletím krátce nasucho opražíte, budou mít výraznější chuť) a rum a zpracujte do husté hmoty.

Tip: U nádivky jsem původní recept změnila. M. J. Sandnerová do ní dává místo másla dva syrové žloutky a ty já do náplní používám nerada. Přidává do ní také 120 g zavařeniny, ta ale překryje chuť ořechů a náplně je i zbytečně velké množství. Bez marmelády ale stromečkům scházela svěžest, proto jsem to vymyslela jinak, čtěte dál.

04.

Dvě největší kolečka slepte k sobě pikantní marmeládou a zbylé tři připevněte od největšího po nejmenší ořechovou nádivkou do tvaru stromečku. Takhle připravené stromečky nechte v chladu ztuhnout, budou se vám líp namáčet do čokoládové polevy. V mezičase si připravte pistácie na zdobení. Krátce je blanšírujte ve vařící vodě, sceďte a oloupejte, budou mít svěží zelenou barvu. Ostrým nožem je rozřízněte na poloviny a nechte oschnout.

Tip: Místo pistácií můžete ozdobit stromečky polovinou sušené brusinky.

05.

Na čokoládovou polevu rozehřejte ve vodní lázni čokoládu nalámanou na menší kousky. Přidejte kakaové máslo a dál zvolna zahřívejte, až se vše rozpustí a spojí do hladké polevy. Nechte krátce vychladnout. Ztuhnuté stromečky namáčejte v polevě, nechte okapat a vrch ozdobte kouskem připravené pistácie. Až poleva zaschne, uložte stromečky do papírových košíčků a skladujte v chladu, v papírové krabici vyložené alobalem.

Už víte, jaké druhy letos ozdobí váš sváteční stůl? Spoustu tipů najdete v sekci Cukroví.

Reklama

Související témata: