Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Recept na hořkosladkou kandovanou pomerančovou kůru je jako dělaný pro ty, kteří neradi plýtvají.

10 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
  • 5 ks pomeranče
  • 2 hrnky cukru krupice
  • 2 hrnky vody
K dokončení
  • 1/2 hrnku cukru krupice
Článek

Postup

01.

Oloupejte pomeranče (určitě použijte ty v bio kvalitě) tak, abyste získali co nejméně porušenou kůru. Nejlépe to půjde takto: z pomerančů odřízněte malou část kůry na „pólech“ a poté je nařízněte ve směru poledníků po celé délce v pravidelných rozestupech. Takto připravený pomeranč pak oloupete snadno a čistě.

Tip: Dužinu oloupaných pomerančů snězte nebo je vymačkejte a ze šťávy připravte pomerančový krém podle receptu na lemon curd. Je skvělý jen tak na mlsání, ale můžete ho použít i na plnění moučníků a cukroví.

02.

Z oloupané kůry odstraňte lžičkou zbytky dužiny a nakrájejte ji na proužky. Zalijte je vodou, 5 minut povařte, sceďte a tento proces ještě dvakrát zopakujte: díky tomu ztratí kůra hořkost a zbaví se zbytků vosku.

03.

Takto připravenou kůru vložte znovu do rendlíku, zasypejte cukrem, přidejte vodu a přiveďte k varu. Zpočátku pomalu míchejte, a až se cukr rozpustí, stáhněte plamen na velmi mírný a bez pokličky vařte asi hodinu. Občas promíchejte.

04.

Až se většina tekutiny odpaří a kůra změkne a zprůhlední, rozložte ji v jedné vrstvě na plech vyložený papírem na pečení.

Tip: Buďte opatrní, hustý sirup je opravdu velmi horký. Nejlépe vám to půjde, když si na pomoc vezmete kuchyňskou pinzetu.

05.

Kůru nechte v pokojové teplotě den dva proschnout, poté ji dobře prosypejte cukrem a skladujte ve vzduchotěsné dóze. Hodí se do dezertů, ale skvěle chutná i jenom tak, a nedostižná je zpola namočená v hořké čokoládě.

Tip: Lze použít i do slepovaného cukroví. Do tradičního lineckého těsta přidejte čerstvou nastrouhanou pomerančovou kůru a po upečení ho slepte pomerančovou marmeládou. Polijte ho čokoládou a jako zdobení použijte nadrobno nasekanou kandovanou pomerančovou kůru. Lahůdka!

Sirup z vaření kůry rozhodně nevylévejte! Skvěle osladí čaj, ale použít ho můžete i do vánočního punče nebo do svařáku.

Reklama

Načítám