Hlavní obsah
3,3
(40)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Nevíte, jestli makový, ořechový, nebo tvarohový? Pokud si nejste jistí, na jaký koláč z kynutého těsta máte chuť, flekanec je ideální. Zpracujete do něj všechny druhy náplní.

40 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 70 g cukru
  • 70 g másla
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutků
Tvarohová náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 ks žloutků
Maková náplň
  • 150 g máku
  • 2 lžíce cukru
  • 150 ml mléka
  • 1 lžička citronové kůry
Ořechová náplň
  • 150 g ořechů
  • 2 lžíce cukru
  • 150 ml mléka
  • 1 lžička skořice
Povidlová náplň
  • 150 g povidel
  • 1 lžíce rumu
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte, dejte do něj lžičku cukru, mouky a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

02.

Mezitím do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Přidejte vejce, pokrájené máslo a kvásek. Vše důkladně propracujte. Hotové těsto nechte v míse, poprašte mouku a přikryjte utěrkou. Nechte ho kynout na teplém místě asi 45 minut.

03.

Pusťte se do náplní. Povidla promíchejte s rumem. Tvaroh prošlehejte s cukrem a žloutkem. Mák dejte do rendlíku, přidejte cukr, mléko, citronovou kůru a svařte. Nechte vychladnout.

04.

Mleté ořechy dejte do rendlíku, přilejte mléko, přidejte cukr, skořici a také svařte. Makovou i ořechovou náplň nechte vychladnout.

05.

Vykynuté těsto vyválejte na velikost plechu. Poté pomocí lžíce střídavě přidávejte náplně. Výsledek by měl vypadat tak, že je koláč flekatý, protože se náplně střídají.

06.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte ho 35 až 40 minut.

Reklama

Načítám