Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Připravte se na to, že když se pustíte do výroby domácích profiterolek, budete je muset dělat často. Jsou totiž skoro návykové! Plnit je můžete nejen vanilkovým krémem, ale třeba i šlehačkou či zmrzlinou a skvělé jsou také naslano.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
30 kusů
Pudinkový krém jako náplň
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 1/2 l mléka
  • 1 kostka másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1/2 ks semínek z poloviny vanilkového lusku
Odpalované těsto
  • 250 ml vody
  • 1 špetka soli
  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 4 ks vejce
Zdobení
  • 1 tabulka tmavé čokolády
  • 100 g malin
Článek

Dezerty z odpalovaného těsta patří mezi velmi oblíbené - a i když se to nezdá, jejich příprava není příliš složitá. Profiterolky jsou mezi nimi takové „jednohubky“, které lze plnit nejen různými krémy, ale v létě třeba i zmrzlinou. A podle chuti se dají také zdobit. V tomto případě vyhrála čokoláda a sušené maliny, ale použít můžete cokoli jiného.

Postup

01.

Začněte přípravou krému na náplň. V rendlíku uvařte z mléka a pudinkového prášku pudink – bude hodně hustý. Vmíchejte do něj vanilku a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Aby nevznikl škraloup, pokryjte přímo povrch pudinku potravinářskou fólií.

02.

Zatímco pudinkový základ chladne, našlehejte do pěny (ručně nebo v robotu) cukr a máslo (rozkrájené na kostičky a povolené na pokojovou teplotu). Vychladlý pudink pak do našlehaného másla postupně přidávejte po lžících a míchejte, až vznikne jemný krém. Hotový krém přeložte do cukrářského sáčku s vhodnou trubičkou a odložte do chladničky.

Tip: Aby se pudinkový krém povedl, měly by mít obě složky přibližně stejnou teplotu, jen tak se dobře spojí. Krém také není nutné příliš dlouho šlehat.

03.

A teď je čas na odpalované těsto. Do rendlíku nalijte vodu a zahřejte ji k bodu varu. Pak do ní dejte sůl a máslo. Až se máslo rozpustí, do vroucí tekutiny vysypejte najednou všechnu mouku a míchejte tak dlouho, dokud se na dně nezačne dělat bílý povlak a těsto se nepřestane lepit na stěny rendlíku. Během tohoto procesu hlídejte, aby se vznikající těsto nezačalo připalovat!

04.

Až se hmota přestane chytat ke stěnám, stáhněte rendlík z ohně, těsto vyklopte do mísy a pomalu ho míchejte či šlehejte, dokud nevychladne. Můžete na to použít i robot s vhodným nástavcem – třeba hákem na kynutá těsta.

05.

Až těsto vychladne, začněte do něj po částech přimíchávat vejce. Další vajíčko přidejte až ve chvíli, kdy předchozí do těsta zapracujete. Výsledkem by měla být krásně hladká hmota.

06.

Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem dělejte vedle sebe kuličky o průměru 3–5 centimetrů. Ne moc blízko vedle sebe, v troubě nabydou. Plech s kuličkami nechejte asi deset minut odpočívat při pokojové teplotě a zatím předehřejte troubu na 200 °C.

07.

V troubě vyhřáté na 200 °C pečte profiterolky asi 20 minut, dokud nebudou mít světle zlatavou barvu. V první polovině pečení troubu neotvírejte, pak do ní můžete krátce nahlédnout. Správně upečené odpalované těsto poznáte tak, že když s ním klepnete o stůl, tak křupne a po rozkrojení je uvnitř suché.

08.

Vychladlé korpusy rozkrojte nožem se zubatým ostřím a naplňte krémem, který jste měli v lednici. Pak profiterolky zaklopte a ozdobte rozpuštěnou čokoládou a sušenými malinami.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie697,55 kJ
Bílkoviny2,45 g
Tuky11,55 g
Sacharidy13,33 g
Sůl0,07 g
SAFA5,77 g
Vláknina0,67 g
Cukry6,09 g

Načítám