Hlavní obsah
4,2
(18)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Domácí skořicové čtverečky ke snídani i svačině voní po másle a koření. Nejsou sice tak křupavé jako ty kupované, zato ale obsahují jenom pár poctivých základních surovin. Víte, co dětem nabízíte, a neplatíte za vzduch ve velkých krabicích.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
250 gramů
Budete potřebovat
  • 80 g hladké mouky
  • 50 g hladké špaldové mouky
  • 60 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžičky skořice
  • 1 špetka soli
Na posypání
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
Článek

Snídaňové skořicové čtverečky patří k položkám, u kterých se domácí příprava vyplatí i finančně. Za kilo kupovaných zaplatíte v průměru 250 Kč. Ze surovin v receptu připravíte asi 250 gramů skvělých domácích a budou vás stát asi 30 korun.

Postup

01.

Do mísy prosejte oba druhy mouky a cukr, přidejte skořici a špetku soli a suroviny promíchejte metličkou.

Tip: Pokud můžete, sáhněte po cejlonské skořici. Je lahodnější, sladší a zdravější než běžně dostupná čínská skořice. Nebo přidejte perníkové koření, navodí vánoční atmosféru.

02.

Studené máslo nakrájejte na menší kostky a přidejte ho k mouce. Konečky prstů ho svižně zapracujte do mouky až se kousky másla v mouce rovnoměrně rozptýlí a směs bude připomínat jemnou drobenku.

03.

Poté přidejte i studenou smetanu a velmi rychle vypracujte soudržné těsto. Příliš ho nehněťte, postačí, když se suroviny pořádně spojí. Z těsta pak vytvarujte malou cihličku (lépe ho pak vyválíte do obdélníkového tvaru), zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet alespoň hodinu, klidně ale i do druhého dne.

04.

Odpočinuté studené těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru opravdu natenko (3-4 mm), skvěle vám poslouží nastavitelný váleček (nebo dejte po stranách těsta dvě silnější špejle, které vám pomůžou těsto rozválet na stejnou sílu i pomocí běžného válečku). Předehřejte troubu na 180 °C.

05.

Rozválené těsto nakrájejte pomocí rádýlka na menší čtverečky (já na to používám dlouhé pravítko jemně potřené olejem), klidně je ale nechte u sebe, po upečení je lehce rozdělíte podle naznačených linií. Každý čtvereček ještě propíchněte vidličkou a celý plát těsta přes sítko ještě jemně poprašte skořicovým cukrem.

06.

Pečte v předehřáté troubě asi 10 minut, až začnou velmi lehce zlátnout. Vyjměte je z trouby a nechte chvíli na plechu dojít, mezitím hezky zpevní. Poté je z plechu stáhněte, opatrně rozdělte na jednotlivé čtverečky a nechte úplně vychladnout. Skladujte v uzavřené krabici, vydrží tak i dva týdny.

V lednici vám po pečení zůstane téměř celá otevřená smetana - připravte k večeři jednoduchou panenku s houbami nebo pořádné valašské kyselo.

Reklama

Načítám