Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Na valašské kyselo (pozor, kyselo není kyselice!) budete potřebovat jen několik málo dobrých ingrediencí a chvilku času. Tahle bramborová polévka ze Vsetínska je skvělá!

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na polévku (houby můžete vynechat anebo použít sušené)
  • 2 hrsti čerstvých hub
  • 5 ks brambor
  • 2 ks klobásy
  • 3/4 l vody
  • 1 lžička soli
  • 4 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 kelímky zakysané smetany
    7
  • 1 lžíce hladké mouky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Houby dávat nemusíte. Použijete-li sušené, pak je předem alespoň na 3 hodiny namočte. Čerstvé houby očistěte a pokrájejte na větší kusy.

Foto: Eva Malúšová

Bílá polévka s houbami (či bez), bramborem a klobásou vydá spolu s chlebem za hlavní jídloFoto: Eva Malúšová

02.

4 až 5 středně velkých brambor pokrájejte a spolu s kolečky klobásy, houbami a kořením uvařte v osolené vodě doměkka.

03.

V kysané smetaně (celkem 300 g) rozšlehejte mouku, vmíchejte do polévky, povařte a dochuťte. Komu by nestačila kysaná smetana, může i lehce dokyselit, ideálně lžící octa. Podávejte s dobrým chlebem.

Houby na každém kroku

Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.

Načítám