Hlavní obsah
3,4
(55)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Tak voní podzim. Sladká jablka a skořice však potěší ve formě bábovky i po zbytek roku. Díky tvarohu je krásně vláčná a lahodná.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 3 ks vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 ks jablek
  • 300 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka soli
  • 10 g másla na vymazání
  • 10 g hrubé mouky na vysypání
Článek

Víte, že tento recept můžete rázem změnit a připravit si stejně šťavnatou a zářivě oranžovou mrkvovou bábovku? Stačí jablko vyměnit za 200 g najemno nastrouhané mrkve. A pokud máte rádi oříšky, můžete je do této jablečné i tvarohové přidat. Výborně bude bábovka chutnat s vlašskými ořechy, ale nikdy nic nezkazíte ani lískovými či mandlemi. Skořici přidejte podle chuti. Milovníci výraznějších chutí mohou navíc přidat mletý hřebíček nebo špetku kardamomu.

01.

Bábovkovou formu vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou. Jedno větší jablko zbavené jádřince nastrouhejte nahrubo tak, abyste získali 200 g nastrouhaného jablka.

02.

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Do mísy k vaječné směsi přidejte tvaroh, olej, citronovou kůru a dobře prošlehejte, aby se ingredience propojily.

03.

V druhé míse promíchejte sypké ingredience: mouku, kypřicí prášek, skořici a špetku soli. Sypkou směs i jablka přidejte do mísy s vejci a tvarohem a míchejte, dokud se ingredience důkladně nepropojí.

04.

Těsto nalijte do připravené formy. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 50 minut. Upečenou bábovku vyndejte z trouby a nechte asi 20 minut odpočívat. Poté překlopte na talíř a nechte zcela vychladnout.

Milovníci bábovek by neměli přehlédnout báječný recept na kokosovou bounty bábovku, medovou bábovku s ořechy, šťavnatou mrkvovou hrnkovou bábovku anebo voňavou kávovou hrníčkovou bábovku s rumem.

Načítám