Hlavní obsah

Pizza se slaninou, smetanou a karamelizovanou cibulkou

Hodnocení:
(88)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Osvědčený recept na domácí těsto na pizzu a netradiční kombinace dalších surovin. Nechte se inspirovat a připravte výbornou voňavou večeři. Uvidíte, že si ji oblíbí celá rodina.

Ingredience pro:
1 pizza
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 12 g čerstvého droždí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru krupice
Na karamelizovanou cibulku
  • 2 červené cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
Další přísady na pizzu
  • 120 ml smetany ke šlehání 30%
  • 5 plátků anglické slaniny
  • 3 hrsti čerstvého baby špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g čedaru
  • 1 ks mozzarelly
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve zadělejte těsto na pizzu. Ve větší míse rozdrobte droždí a smíchejte ho s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička. Přidejte mouku, vodu, olej a sůl. Zadělejte těsto, ideální je použít robot s hnětacím hákem. Mísu s těstem dejte na teplé místo, zakryjte utěrkou a nechte vykynout.

Krok 2: Mezitím si připravte karamelizovanou cibulku. Cibuli nakrájejte na měsíčky a v litinové pánvi nebo v hrnci na másle ji zvolna restujte, dokud nezměkne (asi 20 minut). Pak přidejte cukr a balzamiko a nechte zkaramelizovat. Hotovou cibulku dle chuti dosolte.  

Krok 3: Čerstvý špenát dejte do cedníku společně s na plátky nasekaným česnekem. Spařte vroucí vodou, nechte mírně zchladnout a pak vymačkejte. 

Krok 4: Troubu předehřejte na 230 stupňů a připravte si plech s pečicím papírem nebo kovovou formu na pizzu. Asi po 90 minutách kynutí by mělo těsto zdvojnásobit objem. Opatrně ho přendejte na moukou posypaný vál a roztahováním z něho utvořte placku. 

Krok 5: Těsto jemně přeložte na plech či do formy a pomažte smetanou. Ozdobte spařeným listovým špenátem, karamelizovanou cibulkou a plátky slaniny. Pizzu dejte péct do spodní třetiny trouby. Asi po 8 minutách pečení přidejte nakrájenou mozzarellu a strouhaný čedar. Pečte ještě asi 15 minut.

Foto: Autorka

A takhle lákavě vypadá hotová pizza s karamelizovanou cibulkou, slaninou a špenátem

Tip: Pokud vám karamelizovaná cibulka zbude, klidně ji můžete skladovat v chladničce a použít třeba do burgerů nebo sendvičů. Už jste zkusili marmeládu z karamelizované cibule?

ynezorPumanzeSaNyknalC
13. 7. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.