Hlavní obsah
4,0
(5)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

I když podzim nemusí být vaše nejoblíbenější roční období, rozhodně nabízí bohatou úrodu, která se dá skvěle zužitkovat. Dýňové noky chutnají tak báječně samy o sobě, že k nim stačí jen skromné množství ingrediencí a můžete servírovat.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Dýňové noky
  • 300 g dýně
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 150 g hladké mouky
K podávání
  • 1 lžíce másla
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce parmazánu
  • 2 plátky prosciutta
  • 1 lžíce dýňových semen
Článek

Postup

01.

Dýni nakrájejte na menší kusy. V míse zakápněte asi polovinou lžíce olivového oleje a osolte. Promíchejte a poté rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C půl hodiny. Po upečení nechte vychladnout.

02.

Ve velkém hrnci dejte vařit vodu na noky.

03.

Dýni a vejce rozmixujte najemno. Přidejte špetku soli, špetku muškátového oříšku, škrob a mouku. Těsto důkladně promíchejte.

04.

Těsto překlopte na pomoučenou pracovní plochu. Z těsta odtrhávejte kousky těsta a pomoučenýma rukama vyvalujte kuličky o průměru asi dvacetikoruny. Pomoučněte si lehce i vidličku –⁠ ideálně nějakou, která má slabší dlouhé hroty –⁠ a hřbetem lehce přejeďte po kuličce, aby se otočila a vytvořila noček.

05.

Až doválíte všechny noky, vložte je do vroucí osolené vody. Vařte 5–⁠7 minut. Opatrně sceďte a nechte okapat.

06.

V pánvi rozehřejte olej. Asi 4 lístky šalvěje nakrájejte najemno a dalších asi 6–⁠10 lístků (záleží na vás) vložte do pánve, kde se rozehřívá máslo. Nechte lístky chvíli opékat na mírném plameni. Budou po chvíli křupavé. Poté přidejte noky, nakrájenou šalvěj a párkrát prohoďte nebo promíchejte, aby se noky v másle obalily. Podle potřeby můžete dosolit, případně můžete i lehce opepřit. Rozdělte na talíře.

07.

Na talířích obložte plátkem prosciutta, posypejte parmezánem a dýňovými semínky.

Ochutnejte i další vynikající dýňové recepty. Zahřejte se například dýňovým kari s kuřecím masem nebo se potěšte lahodným dýňovým cheesecakem s perníčkovým korpusem.

Reklama

Související témata:

Načítám